Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  14.05.2015 06:25:00

Euro proti dolaru nejsilnější od druhé poloviny února


Společné evropské měně se včera vůči dolaru opravdu dařilo. Po převážnou většinu evropské seance se kurz ještě pohyboval opačný směrem, z ranních kotací u 1,1250 směrem k 1,1200 USD/EUR. Zklamáním, které přineslo odpolední zveřejnění amerických dat dubnových maloobchodních tržeb, ale vedlo v bezprostřední reakci ke vzestupu kurzu nad 1,1300 USD/EUR, aby kurz během dalších několika hodin vyšplhal až k dennímu maximu 1,1384 USD/EUR. Intradenní eurový zisk tak přesáhl 1,6 %.  

V souladu s tržním očekáváním zaznamenala ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí letošního roku vzestup o 0,4 % oproti předchozímu čtvrtletí. Eurozóna tak rostla v prvních třech měsících letošního roku rychleji než hospodářství Spojených států, které de facto stagnovalo. Nutno ovšem podotknout, že zatímco evropské státy profitovaly z příznivé zimy, což se odrazilo zejména ve stavební aktivitě, naopak USA čelily během prvního kvartálu nepříznivému počasí.

I když tedy ekonomika jako celek zaznamenala solidní cyklický vzestup, růst nebyl rovnoměrně rozložený. Poněkud zklamalo Německo s růstem o 0,3 %, což ale naznačovala slabá měsíční data zejména z průmyslového sektoru. Naopak pozitivním překvapením byl silný růst francouzské ekonomiky ( 0,6 %). Do recese se vrátilo Řecko, které zaznamenalo druhé čtvrtletí v řadě mezičtvrtletní pokles (v Q1 15 o -0,2 %). Během Q1 až Q3 14 již přitom rostlo. Z recese se naopak dostala Itálie, která si v Q1 15 o 0,3 % polepšila.

Kromě příznivého počasí evropskou ekonomiku podporuje slabé euro, nízké ceny ropy a jejích produktů a nízké úrokové sazby. Tato konstelace bude působit i v dalších čtvrtletích, nicméně nový růstový impuls očekávat nelze. Naopak ve Spojených státech by mělo s druhým čtvrtletím přijít silnější oživení. Z celoročního pohledu očekáváme, že americká ekonomika bude úspěšnější, když si připíše hospodářský vzestup o necelá 3 %, naopak ekonomika eurozóny zaznamená zhruba poloviční tempo růstu.         

Velké zklamání přinesla dubnová statistika maloobchodních tržeb. Ani první měsíc druhého čtvrtletí nepřinesl očekávané zlepšení. Prodeje v maloobchodě v průběhu dubna stagnovaly, a to samé platí i pro "kontrolní skupinu" maloobchodních tržeb. Jedná se tak o velmi slabý vstup do nového čtvrtletí, což ohrožuje dosavadní silné odhady, které pro tento kvartál na trhu panují.

Klíčovou událostí dnešního dne zřejmě bude projev šéfa ECB. M. Draghi promluví v sídle MMF ve Washingtonu. To bude znamenat, že projev bude trhy ovlivňovat až v průběhu americké seance, neboť je naplánován na 17:00 našeho času. Očekáváme, že bude potvrzena politika kvantitativního uvolňování s tím, že samotná měnová politika nemůže zajistit dlouhodobý hospodářský růst. To mohou jedině strukturální reformy. Ekonomický kalendář dnešního dne je relativně chudý. Sledována tak bude zřejmě jenom týdenní statistika počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanostiUSA.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.05.2021Koruna je vůči americkému dolaru nejsilnější od poloviny 2018 (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
18.11.2015Dolar nejsilnější od poloviny dubna Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.03.2014Euro proti dolaru nejsilnější od listopadu 2011 Investiční bankovnictví (Komerční banka)
30.01.2012Euro nejsilnější od poloviny prosince Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688