Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Komodity  |  16.05.2015 09:10:42

EIA: Ropa nemůže růst, globální spotřeba ropy poroste pouze polovičním tempem než v roce 2010. Převis nabídky nad poptávkou přetrvá


Americká administrativa prostřednictvím agentury EIA očekává, že tempo růstu globální ropné spotřeby v příštím roce poroste pouze polovičním tempem oproti stavu z roku 2010. To naznačuje, že růst poptávky nebude dostatečný pro narovnání stávajícího stavu převisu produkce nad poptávkou, který je hlavním strůjcem relativně nízkých cen černého zlata. Takový pohled na věc mají také analytici evropské těžební jedničky v podobě Royal Dutch Shell.
Podle analytiků EIA globální poptávka v příštím roce poroste o 1,3 miliónu barelů na 94,58 miliónu barelů denně. V roce 2010 přitom rostla o 2,89 miliónu barelů.

Spotřeba ropy v USA poroste příští rok o 0,4% na celkových 19,44 miliónu barelů, což bude celkově pod úrovní roku 2008.Produkce ropy od roku 2010 do současnosti v USA rostla celkově o 14% oproti růstu poptávky o pouhá 3%. EIA odhaduje, že US produkce poklesne ve 3Q, aby následně ve 4Q opětovně rostla.

Spotřeba Číny v příštím roce poroste o 3,1% na 11,34 miliónu barelů oproti skoku o 11% v roce 2010, kdy především čínská poptávka zvýšila ceny ropy celkově o 15%. Průměrný růst za poslední dekádu dosahuje úrovně 5,2%. 

Analytici také míní, že případné zvýšení cen opětovně oživí zájem alternativních těžařů v USA, což bude dále tlačit na převis nabídky, což by mělo následně limitovat prostor pro další růst cen. Na konci prvního květnového týdne počet aktivních vrtů v USA propadl až na 668 oproti cca 1500 před rokem. Stávající úroveň je nejnižší od roku 2010.

Podle analytiků BNP Paribas je současná rallye především odrazem snah spekulantů trefit dno trhu a spekulací na redukci americké břidlicové produkce.

Analytici Goldman Sachs odhadují, že globální produkce v tomto roce poroste o 1,7% na 95,1 miliónu barelů při růstu poptávky o 1,5% na 93,9 miliónu.

Podle EIA bude v letech 2015 a 16 produkce převyšovat poptávku. To by mělo zvyšovat zásoby ropy o 1,8 miliónu barelů denně v letošním a o 900 000 barelů v příštím roce.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688