BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  12.05.2015 13:59:32

ČEZ s dividendovým výnosem 6,2 %, akcionáři se požitku dočkají opět v srpnu

Společně s reportovanými hospodářskými výsledky skupina ČEZ především potěšila optimisty oznámenou navrhovanou dividendou opět ve výši 40 /akcii. Akcionáři by se tak stejného požitku měli dočkat třetí rok v řadě. Ve vztahu k ceně akcií ČEZ cca 644 lze aktuálně hovořit o dividendovém výnosu 6,2 %. Z hlediska i minulosti u titulu stále atraktivní výnos.

Grafický přehled dividendového výnosu v posledních letech k dispozici zde.

Valná hromada a rozhodná data

O požitku musí standardně rozhodnout valná hromada, která je letos svolána na pátek 12. června. Rozhodné datum pro nárok na dividendu je navrhováno opět týden po setkání akcionářů, resp. na 18.6. Naposledy s nárokem na dividendu by se tedy mělo na BCPP obchodovat v úterý 16. června. Výplata je prostřednictvím České spořitelny plánována od 3. srpna.

Více o dividendách na BCPP také v přehledu zde.

ČEZ si zachování dividendy na 40 dovoluje díky změně své dividendové politiky, když poměrně výrazně navyšuje výplatní poměr zisku z 50-60 % na 60-80 %. Navíc v tomto ohledu už dříve začal používat tzv. očištěný zisk, tj. zisk upravený o mimořádné položky, jako odpisy aktiv či zisky/ztráty z prodejů majetku. Ve vztahu k loňskému očištěnému hospodaření tak na dividendy půjde 73 % zisku. Celkem si akcionáři rozdělí 21,52 mld. . Stát vzhledem k téměř 70 % vlastnictví si tak přijde na více než 15 mld. .

Přehled dividend ČEZ včetně poměru výplaty zisku v minulých letech naleznete zde.

Pro akcionáře je tak pozitivní především zmiňovaná změna dividendové politiky, když na hospodaření bude nadále negativně působit trend klesajících cen elektřiny. Již z výsledků za 1Q je nicméně znát firmou avizovaná vyšší tvorba cash flow v důsledku nižších investic. K letošní dividendě a změně dividendové politiky jistě přispělo i rozhodnutí o neúčasti v tendru na podíl ve společnosti Slovenské elektrárne. Dle BHS (www.bhs.cz) zřejmě právě možné akvizice a následně nejspíše další rozvoj jaderných zdrojů budou v budoucnu hlavním faktorem ovlivňujícím, zda firma využije spodní či horní stranu nového výplatního poměru zisku.

ČEZ a předprodaná elektřina

Jak ostatně v posledních týdnech dávají tušit poměrně stagnující ceny elektřiny nedaleko minim ať v Německu či ČR, společnosti ČEZ nadále klesají prodejní ceny své produkce. Pro základní byznys firmy tedy hlavní negativní faktor pro její příjmy, které na druhou stranu pozitivně ovlivňuje vyšší produkce. Pokles cen nicméně pokračuje ve výrazném tempu a ČEZ nejspíše nakonec bude rád, pokud pro příští rok již prodejní cena neklesne dvouciferným procentuálním tempem, tak jak se to dělo v posledních letech.

Zatímco pro letošní rok ČEZ produkci prodal za více než 39 EUR/MWh, pro rok 2016 má k 30.4. zatím předprodáno zhruba 73 % produkce za 35,50 EUR/MWh. Oproti naposledy zveřejněnému předprodeji cena vlastně stagnuje, když ČEZ za poslední 2,5měsíce prodal jen další 3 % elektřiny pro příští rok. Nejspíše spekuluje na růst cen elektřiny v návaznosti např. na dosaženou dohodu týkající se emisních povolenek, která by měla přinést jejich výraznější zvýšení ceny. K růstu ceny emisních povolenek již dochází, resp. dostáváme se nyní poblíž k letošním únorovým maximům (vývoj zde). Na cenách samotné elektřiny nicméně k takovému cenovému progresu nedochází.

Pro rok 2016 pak ČEZ předprodeje navýšil o 5 % na 38 %, čímž výsledná cena klesla o 0,5 EUR na 34 EUR/MWh. Pro další roky již cena předprodané elektřiny zatím meziročně roste, nicméně ČEZ má v tomto ohledu prodánu jen nevýraznou část produkce.

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688