Research (Penizenavic.cz)
Hypotéky  |  12.05.2015 13:37:59

Proč se nebát hypotečního úvěru?

Finanční nerozvážnost a nezdravé zadlužení může končit kolotočem exekucí, popřípadě vyhlášením osobního bankrotu. Promyšlený hypoteční úvěr je však dobrým úvěrem.

Většina lidí nemá vlastní hotovost pro pořízení vlastního bytu nebo domu v hotovosti. Dlouhodobě žít v podnájmu a šetřit, aby bylo možné pořídit nemovitost bez hypotéky není správným řešením. Zadlužit se kvůli vlastnímu bydlení je správným finančním rozhodnutím. Hypotečního úvěru není potřeba se bát. Pořizovaná nemovitost však musí odpovídat finančním možnostem a vždy je vhodné při plánování hypotečního úvěru počítat s rezervou pro případnou dočasnou ztrátu zaměstnání nebo snížení rodinného příjmu. 

Hypotéka není spotřebitelský úvěr

V praxi se nejčastěji do finančních problémů dostávají lidé, kteří čerpání neúčelové spotřebitelské úvěry téměř na cokoliv (auto, kuchyň, dovolená...). Neúčelové úvěry se sice vyřizují rychleji než hypoteční úvěr, ale současně jsou v konečném důsledku značně nákladnější než účelový hypoteční úvěr na pořízení vlastního bydlení. Černání každého úvěru je vhodné si dobře promyslet. Splácení úvěru vyžaduje finanční disciplínu. Rozhodně však neznamená, že každý úvěr je špatný. Dobře zvolený a nastavený hypoteční úvěr umožňuje rodině bydlet v krásném bydlení dle svých představ. 

Jak velká má být finanční rezerva?

Každý úvěr má dopad na finanční hospodaření rodiny. Pro nenadále finanční problémy je vhodné mít vždy "železnou rezervu" alespoň ve výši čtyřměsíčních rodinných výdajů. Při výpadu rodinných příjmů, např. z důvodu ztráty zaměstnání, je možné z této rezervy platit i měsíční splátku hypotéky. Rezerva pomáhá překlenout dočasný propad příjmů v mezidobí než se podaří najít novou práci. 

Hypotéka je zodpovědným krokem

Pořízení vlastního bytu nebo domu je dobrou investicí. Naprostá většina lidí se mnohem lépe cítí ve vlastním bydlení. Osobní spokojenost a pohoda rozhodně stojí za splácení hypotečního úvěru. Pěkným vlastním bydlením si většina lidí plní své sny. Když pořízená nemovitost odpovídá finančním možnostem, tak se rodina díky splácení hypotečního úvěru chová finančně zodpovědně. Mnohem lépe hospodaří. Proč? Pravidelně a důsledně se sestavuje rodinný rozpočet a hlídají se rodinné výdaje. Neutrácí se za hlouposti. Některé rodiny díky splácení hypotečního úvěru paradoxně více ušetří, neboť splácení hypotečního úvěru minimalizuje nákup nepotřených věcí. Splácením hypotečního úvěru rodinná životní úroveň nemusí příliš klesnout, neboť v podnájmu je nutné platit vlastníku nemovitosti.

 

Výběr hypotéky se nesmí podcenit

Splácení hypotečního úvěru provází rodinu velmi dlouho, např. 25 let. Proto je vhodné si vše velmi dobře promyslet a naplánovat. Konkurence na trhu je značná. Výběr ideální varianty hypotéky není vhodné uspěchat. Dobré je se poradit s odborníkem. Stejně jako se pečlivě vybírá nemovitost (např. z ohledem na dostupnost, velikost, vybavenost), tak je potřeba důkladně vybírat i hypotéku, která není jednoduchým úvěrem. Při samotném výběru hypotečního úvěru je vhodné sledovat nejenom úrokovou sazbu, ale rovněž např. náklady za uzavření smlouvy, vedení smlouvy, zajištění hypotéky, fixaci.

 

Jak vysoká může být splátka úvěru?

Hypoteční úvěr je možné „ušít na míru“ rodinné situaci. Optimálním zvolením parametrů může rodina velmi ušetřit. I po splátce hypotečního úvěru je dobré, aby rodině zůstalo nejméně 1,6násobek životního minima. Ideální je samozřejmě, když je to ještě více. V případě, že je splátka hypotéky na hranici splnitelnosti bankovních podmínek, tak každý nenadálý finanční výdaj může být velký problém. V takovém případě je lepší s čerpáním hypotéky počkat, až se příjmová situace zlepší. V přiložené tabulce máme uvedeno životní minimum rodiny v závislosti na počtu členů.

 

Rodinná situace

Životní minimum

Dva manželé

5 970

Manželé + dítě (do 6 let)

7 710

Manželé + 2 děti (7 let a 9 let)

10 250

Manželé + 3 děti (5 let, 7 let a 9 let)

11 990

 

Ve vlastním bydlení se cítíme nejlépe

Přestože je nabídka podnájmu na trhu ve většině městech široká, tak se většina lidí nikdy v podnájmu necítí tak příjemně jako ve vlastním bytě nebo domě. Pro mladší lidi není navíc problém měnit podnájem a snadno získat nový. U starších lidí to však již není pravidlem. Ve vlastním domě si většina lidí nejvíce odpočine, načerpá nové síly a cítí se příjemně. Vlastní domov je rodinným přístavem, kde je možné provádět úpravy dle vlastního přání a cítit se pořád nově. Kvůli vlastnímu bydlení se vyplatí zadlužit na delší dobu.

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688