Research (Penizenavic.cz)
Stavební spoření  |  12.05.2015 13:34:28

Pět výhod a nevýhod stavebka pro děti

Většina rodičů chce svým dětem šetřit a umožnit jim studium na vysoké škole nebo usnadnit start do života. Jedním z oblíbených finančních produktů nadále zůstává stavební spoření. S čím počítat při uzavření stavebního spoření dětem? Povídejme se na pět výhod a nevýhod.

Každý finanční produkt má své výhody a nevýhody. Rozhodnutí o uzavření konkrétního finančního produktu je vždy individuální. Závisí na osobním vztahu k riziku, potřebě čerpání peněz v času, účelu spoření nebo investování a dalších parametrech. Osobní konzultace s dobrým finančním poradcem se vyplatí. Stavební spoření je jedním z nejoblíbenějších finančních produktů. Mnozí rodiče přemýšlí, zdali uzavřít stavební spoření i dětem. Co je dobré zvážit?

 

Pět výhod stavebního spoření

1) Státní podpora

Stavební spoření je státem podporovaný finanční produkt. Každoročně v dubnu připisuje ministerstvo financí na smlouvu o stavebním spoření 10 % z naspořené částky během uplynulého roku. Maximální roční státní příspěvek je však omezen částkou 2 000 , na který dosáhnou klienti s roční úložkou 20 000 a více. Nárok na státní podporu mají přitom i děti, kterým spoří jejich rodiče. Právě státní příspěvek je pro většinu rodičů hlavním impulsem pro uzavření smlouvy o stavebním spoření dětem.

 

2) Spořit mohou i prarodiče

Peníze na stavebním spoření jsou určeny výhradně dítěti, nemohou být v případě finanční potřeby vybrány a čerpány na nenadále výdaje rodičů. Prarodiče toto opatření vítají, neboť mohou na smlouvu vnukovi nebo vnučce spořit a přitom mít jistotu, že např. v případě rozvodu rodičů nebudou jejich vklady utraceny v rozvodové tahanici a že z peněz bude mít skutečně užitek vnuk či vnučka.

 

3) V dospělosti je možné čerpat úvěr

Pořízení vlastního bydlení je dlouhodobý závazek. Čím dříve se však bydlí ve vlastním, tím z finančního hlediska lépe. Úvěr ze stavebního spoření výrazně usnadňuje pořízení prvního bydlení. Rodiče svým dětem finančně pomohou, že jim naspoří požadovanou částku k čerpání úvěru, přičemž úvěr již splácí dítě. Tento krok je finančně zodpovědný, protože dítě nedostane vše zadarmo a zná cenu vlastního bydlení.

4) Spořit lze nepravidelně

Vkládat peníze na smlouvu o stavebním spoření je možné libovolně. Peníze je možné zasílat jednou ročně nebo si zřídit trvalý příkaz k úhradě na sjednanou měsíční platbu nebo vložit jednorázový vysoký vklad při uzavření smlouvy. Nepravidelnost je výhoda. Když se daří je možné spořit více, když nikoliv, tak dokonce nic. Není přitom nutné způsob zasílání peněz s někým řešit nebo vyplňovat nějaké formuláře.

5) Bonusy stavebních spořitelen

Smlouvy o stavebním spoření pro děti jsou jednotlivými stavebními spořitelnami zvýhodňovány oproti standardním smlouvám. Např. osvobozením od poplatku za uzavření smlouvy nebo osvobození od poplatku za vedení smlouvy nebo nějakým bonusem. Smlouva pro dítě je v konečném důsledku levnější než smlouva u dospělého.

 

Pět nevýhod stavebního spoření

1) Doba spoření je minimálně 6 let

Peníze na smlouvě o stavebním spoření jsou vázány po dobu minimálně 6 let, předčasné výběry jsou sankciovány. Stavební spoření je tedy finanční produkt na delší dobu, s tím je potřeba při rodinném finančním plánování počítat.

 

2) Výběr do 18 let jen se souhlasem soudu

V současné době již nemohou rodiče dítěti spořit na smlouvu o stavebním spoření a v případě potřeby tyto peníze vybrat jako tomu bylo v minulosti. Když chtějí rodiče čerpat peníze před dosažením zletilosti dítěte, tak se musí obrátit na opatrovnický soud a musí prokázat, že peníze budou použity ve prospěch dítěte. Rozhodování v této věci je vždy individuální a nelze dopředu říci, že soud schválí čerpání peněz ze smlouvy u nezletilých dětí. Když se však podaří doložit, že z peněz bude mít skutečně dítě užitek - např. studium, tak soudy čerpání peněz ze smlouvy před dosažením zletilosti dítěte v naprosté většině povolí.

 

3) Nemožnost změny investiční strategie

U stavebního spoření není možné volit během trvání smlouvy o stavebním spoření investiční strategii jako u jiných finančních produktů a tím dosáhnout vyššího zhodnocení. Podmínky u smlouvy o stavebním spoření jsou předem dány.

 

4) Pevná úroková sazba

Při sjednání smlouvy o stavebním spoření je stanovená pevná úroková sazba, která se během trvání smlouvy nezvýší. I když je situace na trhu výhodnější. Z tohoto pohledu jsou na trhu pružnější finanční produkty než stavební spoření, současně jsou však tyto produkty určeny k jinému účelu než stavební spoření.

 

5) Při předčasném zrušení je nutné vrátit státní podporu

Když se předčasně vypoví smlouva o stavebním spoření, tak se přijde o veškerou státní podporu. Proto je vhodné smlouvu s dítětem včas řešit, aby např. při dosažení 18let dítě zbytečně smlouvu předčasně nevybralo. Zabránit plnoletému dítěti nakládání se smlouvou přitom nelze, i když budou naspořené peníze použity nezodpovědně.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688