Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  09.05.2015 07:00:52

V Česku běží leasingy za 217 miliard

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly klientům v prvním čtvrtletí letošního roku 42,42 miliardy korun, to je o 7,4 % více než ve stejném období roku 2014. 

Celkové pohledávky členů ČLFA z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci letošního března 217 miliard korun.

„Čtvrtletní data potvrdila, že se tuzemským firmám začalo dařit a svou budoucnost vidí optimisticky. Výsledkem je téměř 24% meziroční navýšení objemu podnikatelských investic. Naopak domácnosti jsou ve svých výdajích ještě zdrženlivé. Předpokládáme ale, že postupně budou objemy obchodů narůstat také v této kategorii. Podmínkou je udržení ekonomického růstu, který podněcují i finanční produkty našich členů,“ říká Jiřina Tapšíková, předsedkyně představenstva ČLFA, která sdružuje 42 předních tuzemských poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Z celkových 42,42 miliardy korun bylo 33,86 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 8,56 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti. Členské firmy ČLFA v letošním prvním čtvrtletí uzavřely 230 780 nových leasingových a úvěrových obchodů a na konci tohoto období spravovaly 1 928 666 aktivních smluv.

Výrazný nárůst v prvním čtvrtletí zaznamenala oblast financování podnikatelských investic.  Objem leasingu movitých věcí realizovaných členy ČLFA meziročně vzrostl o 20 % (měřeno výsledky patnácti největších firem) na 9,79 miliardy korun. Podíly finančního a operativního leasingu na celkovém leasingovém trhu v podnikatelské sféře přitom zůstaly téměř totožné jako v prvním kvartále loňského roku: na finanční leasing movitých věcí nyní připadlo 55,7 % a na operativní leasing 44,3 % obchodů.

Adekvátně nárůstu zaznamenaného v leasingu movitých komodit se vyvíjela kategorie podnikatelských úvěrů – členové ČLFA jejich prostřednictvím v prvních třech měsících letošního roku poskytli 9,33 miliardy korun, meziročně tedy o 22 % více (také zde jde o data za patnáct vedoucích společností).

Naopak mírný pokles hlásí factoring. Hodnota pohledávek postoupených v rámci factoringu na členské firmy ČLFA se meziročně snížila o 7,7 % na 33,6 miliardy korun.

V oblasti financování domácností zaznamenala asociace v prvním letošním čtvrtletí mírný nárůst. Členské firmy ČLFA poskytly domácnostem 8,56 miliardy korun, to je o 1,8 % více než ve stejném období roku 2014. Členové ČLFA přitom tyto obchody realizovali prostřednictvím spotřebitelských úvěrů a v menší míře spotřebitelským leasingem.

Nejvíce kontraktů členské firmy ČLFA jako obvykle uzavřely na financování automobilů. Na silniční dopravní prostředky poskytly v prvním čtvrtletí letošního roku 14,49 miliardy korun, z toho 8,59 miliardy korun bylo určeno na pořízení osobních vozů. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 36,5 % všech nových osobních aut prvně registrovaných v České republice během prvních tří měsíců roku.

Statistiky potvrdily stoupající popularitu operativního leasingu u domácností. Dříve byl přitom tento produkt spojován takřka výhradně s firemní klientelou. V letošním prvním kvartále si operativní leasing pro pořízení nového osobního vozidla vybralo 1628 domácností, zatímco loni ve stejném období jich takto postupovalo 1151.

-of- 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688