Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  08.05.2015 23:56:09

8. května 2015: Tohle potřebujete vědět o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pátek výrazně zpevnily a jejich hlavní indexy s výjimkou Nasdaqu zaznamenaly i celotýdenní přírůstky. Investory povzbudily příznivé údaje z trhu práce, které ukázaly, že největší světová ekonomika se zotavuje ze zimního útlumu. Nebyly přitom tak silné, aby to vyvolalo obavy z brzkého zvyšování sazeb Fedu. Na devizových trzích zpevnil dolar a dařilo se i britské libře.

Dow v pátek přidal o 1,49 % na 18 191,11 bodu, širší index S&P 500 posílil o 1,35 % na 2 116,10 bodu a souhrnný index technologického trhu Nasdaq skončil na 5 003,55 bodu s přírůstkem 1,17 %. Posílilo všech 30 členů indexu Dow a indexy všech deseti sektorů S&P 500. Index volatility VIX spadl o 15 % na 12,86 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o čtyři bazické body na 2,14 %.

Americká ekonomika vytvořila v dubnu 223 tisíc pracovních míst, což bylo zhruba tolik, kolik se očekávalo. Míra nezaměstnanosti klesla na takřka sedmileté minimum 5,4 %. Údaj o tvorbě míst za březen statistici revidovali na pouhých 85 tisíc, což bylo nejméně od poloviny roku 2012. "Myslím si, že je to přesně to, co trh chtěl. Číslo o počtu nových míst není ani příliš silné, ani příliš slabé," řekl agentuře Reuters Adam Sarhan z newyorské investiční společnosti Sarhan Capital. Příliš vysoký přírůstek by znamenal, že by americká centrální banka mohla přistoupit k dřívějšímu zvýšení úrokových sazeb. Na trhu se nyní převážně soudí, že Fed začne zvyšovat sazby v září.

Goldman Sachs nabádá klienty k nákupu akcií společnosti Alibaba (+1,23 %). Banka zvýšila doporučení na akcie Alibaby z neutrálního na nákupní s 12měsíční cílovou cenou 98 USD. Wells Fargo navíc poznamenala, že Alibaba brzy svou velikostí překoná největšího amerického "kamenného maloobchodníka Wal-Mart Stores.

Dow za celý týden získal 0,91 %, S&P 500 posílil o 0,36 %, zatímco Nasdaq proti předešlému pátku ztratil 0,05 %.

Americké akcie (4.-8. května 2015)

Zdroj: Google

Hlavní páteční události na amerických trzích

  • Ve Spojených státech vzniklo v dubnu 223 tisíc pracovních míst mimo zemědělství a míra nezaměstnanosti klesla na 5,4 %. Dubnová data z amerického trhu práce byla solidní, lehce ale zaostala za odhady. Pokles míry nezaměstnanosti z březnových 5,5 % se očekával, nových míst mimo zemědělství analytici vyhlíželi nepatrně více, zhruba 228 tisíc. Nepříjemným překvapením byla revize počtu nově vzniklých pracovních míst za březen. Původně oznámených 126 tisíc nových míst mimo zemědělství bylo revidováno na 85 tisíc (nejméně od června 2012). Zklamal také růst mezd (+0,1 % meziměsíčně).
  • Špatné zprávy jsou dobré zprávy (pro akcie). Už dvacet let. Je to jednoduché - horší data z ekonomiky znamenají pokračování podpory centrální banky, a tedy vzpruhu pro akciový trh. Dobré zprávy z ekonomiky naopak vyvolávají obavy investorů z tlaku na vyšší mzdy, a tedy nižší marže firem. Thomas Lee se věnoval americkému trhu práce a spočítal, jak akcie reagovaly na zprávy o nových pracovních místech.
  • Velkoobchodní zásoby v USA: V březnu meziměsíčně +0,1 % (odhad: +0,3 %) po +0,2 % v únoru (revidováno z +0,3 %)
  • Počet aktivních ropných vrtů v USA klesl 22. týden v řadě, ale méně než před týdnem. Ubylo jich 11 na 668 (nejméně od 10. září 2010). Celkově vrtů ropy a plynu ubylo také 11 na 894 (nejméně od 12. června 2009).
  • Srovnatelné tržby v pobočkách společnosti McDonald's v dubnu poklesly o 0,6 %, trh čekal -1,8 %. Akcie +1,5 %.
  • Firma Biogen oznámila nový program odkupu akcií v objemu až 5 miliard USD. Akcie +3,95 %.
  • Nokia: Uber údajně nabízí až 3 miliardy USD za Here, tedy divizi Nokie, která vyrábí a zpracovává mapy. Akcie +3,13 %.
  • RBC zahájila pokrývání akcií Whirlpoolu s doporučením "outperform". Jde prý o dobře řízenou firmu, která bude těžit z příznivého konkurenčního prostředí v Severní Americe. Akcie +1,71 %.
  • Philip Morris International: Goldman Sachs zvýšila doporučení na "neutral" z "prodat". Fundamenty na klíčových trzích se podle banky zlepšují. Akcie v úvodu +1,40 %.

Jak se v pátek obchodovalo s ropou a na měnovém trhu? A co hýbalo americkým trhem po celý týden? Čtěte ZDE.

Konzervativní strana dosavadního premiéra Camerona získala většinu v britském parlamentu. Nejistota ohledně vztahu k EU je ve hře

Konzervativní strana dosavadního premiéra Camerona získala většinu v britském parlamentu. Nejistota ohledně vztahu k EU je ve hře

Lídr labouristů Ed Miliband v pátek rezignoval na svou stranickou funkci, stranu zatím povede Harriet Harmanová. Sám Miliband získal křeslo v parlamentu, ale například stínový ministr financí Ed Balls, dosud považovaný za možného příštího předsedu labouristů. Stranické funkce složili i předsedové liberálních demokratů Clegg a šéf separatistů z UKIP Farage.

Jak se změnil americký trh za posledních 20 let a 1 akciový tip navrch

Jak se změnil americký trh za posledních 20 let a 1 akciový tip navrch

Larry Robbins je zakladatel, portfoliomanažer a ředitel Glenview Capital Management. Tento týden na Sohn Investment Conference hovořil hlavně o jedné své oblíbené firmě, nabídl ale i rychlé ohlédnutí za uplynulými dvaceti lety na trzích v USA.

3 důvody, proč podle Goldman Sachs neztrácet víru v sílu americké ekonomiky

3 důvody, proč podle Goldman Sachs neztrácet víru v sílu americké ekonomiky

Výkon americké ekonomiky v prvním čtvrtletí byl podle prvních odhadů zklamání, HDP vzrostl jen o 0,2 %. Výsledek byl výrazně pod odhady analytiků. Trhy si začaly lámat hlavu nad tím, zda se ekonomika USA vzchopí ve stylu předchozích let, nebo pod vlivem silnějšího amerického dolaru a dalších faktorů vyslala důležitý signál o změně trendu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688