TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  07.05.2015 11:44:39

Konec lánů řepky? Babiš ustoupil, podpora biopaliv končí!


Žlutých polí ale v naší krajině zřejmě neubude. A sám Babiš, který má na trhu s biopalivy dominantní postavení, kvůli tomu rozhodně nezchudne. "Už nechci poslouchat Kalouskovy lži,“ odůvodnil včera Babiš své rozhodnutí.

Ministr financí v souvislosti s připravovanou novelou zákona o biopalivech musel svádět tvrdou bitvu se svým předchůdcem Miroslavem Kalouskem kvůli údajnému střetu zájmů. Že nakonec ustoupil a rozhodl se daňové zvýhodnění zrušit, s tím ale zas tak nesouvisí, píše dnešní MF Dnes.

Hlavním důvodem byl postup opozice, které se podařilo připravovanou novelu zablokovat. A to by pro Česko mohlo znamenat nemalé potíže. "Návrh zákona, kterým měla být snížena podpora vysokoprocentních biopaliv od července 2015, opozice zablokovala. Tím by pokračovala podpora vyšší, než navrhuje vládou schválený program podpory,“ sdělil Babiš Lidovým novinám.

Pokud by se zákon nepodařilo včas schválit a daňové zvýhodnění paliva z řepky by pokračovalo podle staré, neupravené normy, nemělo by oporu ve vládních dokumentech a usneseních. To by velmi pravděpodobně narazilo v Evropské unii, uvádí MF Dnes.

Co konec daňové podpory biopaliv znamená? Velmi zjednodušeně řečeno: stát patrně vybere víc na daních, ale benzin a nafta zdraží. Distributoři totiž stále budou mít ze zákona povinnost biopaliva přimíchávat do pohonných hmot, jen se za ně budou muset platit vyšší daně. A to se promítne do výsledné ceny.

Zůstává otázkou, co bude Česko s podporou biopaliv dělat dál. V tuto chvíli se čeká na stanovisko z Bruselu, kam vláda zaslala žádost o radu. Změně se dříve či později nevyhneme. Koncem dubna schválil Evropský parlament úpravu, podle níž by se měl podstatně snížit podíl biopaliv z potravinářských plodin (tedy hlavně z řepky).

Jde o takzvaná biopaliva první generace, která životnímu prostředí více škodí, než pomáhají. Ta byměla postupně nahradit generace druhá, například z živočišného či dřevěného odpadu. Česká legislativa s nimi ale v tuto chvíli nepočítá. Přitom existují i další evropské závazky, například o snížení emisí v dopravě o 6 procent do roku 2020 ve srovnání s rokem 2010. Nejsnazším způsobem, jak toho dosáhnout, jsou právě biopaliva druhé generace, informuje list.


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

07.05. 14:03  Podpora ... (Scarab)
07.05. 13:15  Podpora ... (Scarab)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688