Odzimování bazénu

REKLAMA       Jiřina Kavková, 7.5.2015

Odzimování bazénu se provádí po zimním období před uvedením bazénu do provozu. Zahrnuje několik kroků, které umožní bezproblémové zprovoznění bazénu a veškerých přidaných technologií, jako jsou např. filtrace, solární ohřev apod.

Odzimování bazénu je vhodné provádět, když jsou minimální noční teploty trvale nad bodem mrazu a teplota vody je cca 10 – 15°C. Nejvhodnější podmínky pro odzimování bývají zpravidla okolo poloviny dubna, zatímco u zastřešených bazénů je to o něco dříve jelikož se pod zastřešením akumuluje více tepla.

Doporučený postup

1) Očištění dna a stěn bazénu

Z bazénu sundejte krycí plachtu (neplatí pro zastřešené bazény) a vyjměte z vody dilatační plováky, případně PET lahve, které přes zimu bránily rozpínání ledu na hladině bazénu. Poté je vhodné vizuálně zkontrolovat těleso bazénu, zda nedošlo k mechanickému poškození například od rozpínajícího se ledu.

Před dopuštěním bazénu je nutné očistit dno a stěny bazénu. Je vhodné začínat nejdříve se stěnami bazénu. V případě, že jste bazén před zimou vyčistili a zakryli plachtou, tak vám to nezabere mnoho času a práce. Na čistění stěn bazénu můžete použít Chemoform čistič okrajů, Chemoform základní čistič nebo Laguna Clear Spray. Před čištěním si vždy řádně prostudujte návod k použití čistícího přípravku a postupujte dle instrukcí na něm uvedených.

Pro odstranění hrubých nečistot na dně bazénu použijte dnovou síťku a případně použijte bazénový kartáč pro vyčištění usazenin na dně.

2) Připojení bazénových technologií

Jako první připojte bazénovou filtraci, ale před vlastním připojením hadic zkontrolujte neporušenost hadic a všech těsnění. Pokud naleznete opotřebované nebo poškozené těsnění, je vhodné jej vyměnit za nové. Zkontrolujte dotažení vypouštěcího šroubu čerpadla filtrace a filtrační nádoby. Dbejte zvýšené pozornosti při připojování hadic (sání x výtlak - dle návodu). Další technologie (solární ohřev, UV lampa, dávkovač chemie) se připojují do oběhu mezi bazénem a filtrací a to za výtlak filtračního zařízení. 

Po zapojení celé bazénové technologie dotáhněte všechny spoje a proveďte tlakovou zkoušku. Plastové příruby se závity dotahujte s citem, stačí je dotáhnout ručně. Při užití nepřiměřené síly může dojít k nevratnému poškození – spoj již nelze utěsnit bez výměny komponent.

3) Dopuštění vody do bazénu

Pokud vlastníte bazén s pevnou stěnou a skimmerem, tak napusťte vodu do cca do poloviny výšky rámečku skimmeru. U bazénu s nafukovacím límcem dopusťte vodu přibližně na 80% objemu bazénu.

Pro napuštění bazénu je doporučováno používat vodu z vodovodního řádu, protože je již upravená a tím jsou nižší náklady na bazénovou chemii.

4) Úprava bazénové vody

V případě, že napouštíte vodu z vrtu nebo studny je vhodné použít přípravek Laguna Ca nebo Chemoform Calzestab EIsenex po dopuštění bazénu do požadované hloubky. Jedná se o přípravky k úpravě tvrdosti vody. Přípravky při správném použití zabraňují problémům se zákaly vody při běžném používání bazénové chemie. Dávkování i použití těchto výrobků je podrobně popsáno v návodu k použití. V případě velmi tvrdé vody a zvýšeného obsahu iontů železa a manganu doporučujeme pro tyto účely přípravek Chemoform Metal Magic dávkování přípravku je určeno výrobcem.

Prioritním ukazatelem kvality vody je pH. Nesprávně nastavené pH vody může ovlivnit spotřebu bazénové chemie. pH se měří pomocí proužkových testerů, tabletových testerů, kapkových testerů nebo jiných měřičů pH. Ideální rozmezí, ve kterém by se pH mělo pohybovat je 6,8 –7,2.

•    V případě, že pH je nižší než 6,8 aplikujte přípravek pro zvýšení pH – obchodně označovaný jako pH+ (Laguna pH + nebo Chemoform pH +). Dávkování najdete na přebalu výrobku.

   V případě, že pH je vyšší než 7,2 aplikujte přípravek pro snížení pH – obchodně označovaný jako pH- (Laguna pH- nebo Chemoform pH-) Dávkování najdete na přebalu výrobku.

Po dopuštění bazénu je vhodné použít přípravek Chemoform Chlorový granulát, nebo Laguna Chlor Šok pro zvýšení obsahu chlóru ve vodě (dávkování přípravků dle návodu). Tímto se zbavíte nežádoucích zárodků řas a bakterií, které by se mohly jinak rozšířit.

Po 24 hodinách přeměřte pomocí testeru koncentraci volného chlóru, která by neměla být nižší než 0,3 mg/l. Poté aplikujte chlorovou (Chemoform Chlorové tablety), nebo kombinační pomalu rozpustnou tabletu (Chemoform Multifunkční tablety, Laguna Triplex, Laguna Quatro) nejlépe do plovoucího dávkovače.

Přibližně po týdnu proveďte kontrolní měření pH a volného chloru. Tím přejdete na běžný provoz bazénu. Nezapomeňte denně filtrovat minimálně v rozsahu cca 6 hodin v závislosti na zatížení bazénové vody. 




 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Bazeny, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bazeny