Research (Penizenavic.cz)
Hypotéky  |  06.05.2015 14:08:58

Hypotéka na byt a rekonstrukci – co potřebujete k jejímu získání?

Dnes Vám povíme, jaké dokumenty budete potřebovat k tomu, abyste získali hypotéku na byt a jeho následnou rekonstrukci. Vzhledem k tomu, že tento typ hypotéky je mírně komplikovanější, než „obyčejná“ hypotéka na koupi, doporučujeme číst následující řádky pozorně.

V tomto článku je řeč o klasické hypotéce s prokazováním příjmů, kdy po Vás každá banka bude vyžadovat doložení příjmů a to prostřednictvím (podle toho, jaký typ práce Vás živí)

Banky samozřejmě bude zajímat i to, jaká je výše Vaši současných závazků, kdy si tyto informace sama získá v Bankovním registru klientských informací (CBCB).

Účel – koupě bytu

Zde po Vás banka bude vyžadovat dokument, na základě kterého má nemovitost po zaplacení kupní ceny přejít do Vašeho vlastnictví (např. kupní smlouva).

Další dokumenty se vztahují k jednotlivým účelům hypotéky, tj. koupě zvlášť a rekonstrukce zvlášť.

Účel – rekonstrukce

Zde po Vás banka bude vyžadovat položkový rozpočet stavebních prací s tím, že pokud rozsah stavebních prací natolik rozsáhlí, že jej pro něj nutné získat ohlášku stavebních prací či stavební povolení, je bance nutné doložit i tyto dokumenty.

Pokud jde o položkový rozpočet prací, ten si můžete sestavit sami (pokud budete rekonstruovat svépomocí), případně Vám jej sestaví stavební firma, jež Vám tyto stavební práce bude dodávat. V případě, že si rozpočet budete zhotovovat sami, stačí v obyčejné tabulce doložit náklady na jednotlivý stavební materiál (ceny můžete čerpat z internetu) s tím, že vlastní práci ocenit nelze (nemůžete sami sobě naúčtovat práci za to, že si rekonstruujete nemovitost).

Dokumenty už máme všechny, co teď?

Poté, co budete mít k dispozici výše uvedené dokumenty a podáte žádost o hypoteční úvěr, můžete banku požádat o zhotovení odhadu ceny nemovitosti smluvním znalcem dané banky. Zhotovení odhadu trvá zhruba 1 týden.

 

Podmínkou získání peněz z hypotéky je u všech bank pojištění nemovitosti, kterou dáváte do zástavy, kdy si toto pojištění můžete uzavřít až v době, kdy je Vám hypotéka schválena (peníze ale dostanete až poté, co bance doložíte potvrzení o sjednání pojištění nemovitosti a vinkulaci pojistného plnění ve prospěch banky).

Nyní již nic nebrání tomu, aby Vám banka uvolnila první peníze na koupi nemovitosti a následnou rekonstrukci s tím, že na stavbu bude průběžně docházet znalce banky, aby kontroloval průběh stavebních prací (smluvní znalec banky bude pravidelně odhadovat aktuální cenu nemovitosti, která je důležitá proto, aby Vám banka mohla poskytovat další a další peníze z hypotéky, tj. nezískáte všechny peníze na stavební práce předem).

Po celou dobu čerpání hypotéky splácíte pouze dlužné úroky (splátka je tedy nižší) s tím, že jakmile stavební práce dokončíte (což musí potvrdit i smluvní znalec banky), začínáte splácet i dlužnou částku hypotéky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám



Přečtěte si také:

29.08.2021Co je třeba k získání hypotéky? Petr Rozkošný (Meteobox.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688