BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  06.05.2015 12:57:14

Co stojí za růstem eura? Analýza CAD/JPY, AUD/NZD, USD/CHF

Americký dolar včera zažil studenou sprchu, když data obchodní bilance poukázala na obrovský deficit zahraničního obchodu v březnu. Ten dosáhl nejvyšších hodnot od října 2008 a procentuálně se export v březnu propadl nejvíce od prosince 1996. Americká vláda odhaduje, že nová data obchodní bilance, která u prvního měření HDP nebyla dostupná, posunou výsledky hospodářské výkonnosti největší ekonomiky světa v prvním čtvrtletí do negativního teritoria.

Naopak společná měna eurozóny posiluje díky neuvěřitelně rostoucím výnosům ze státních dluhopisů. Německé desetileté státní bondy posílily od poloviny dubna z hodnoty 0,055 na 0,535 procenta. K tomuto nečekanému pohybu na trhu dluhopisů dochází i navzdory tomu, že ECB pokračuje v programu kvantitativního uvolňování (QE), tedy nakupuje tato aktiva, čímž tlačí jejich cenu nahoru a naopak výnosy dolů. Výnosyněmeckých 10letých dluhopisů se vyhouply na letošní maxima, čímž snížily výnosový rozdíl mezi nimi a jejich americkými protějšky. Vysvětlení na tento nečekaný pohyb se hledají těžko. Jedním z důvodů může být posilující cena ropy, která zvyšuje inflační očekávání. Dále zprávy o prvním vymanění eurozónydeflace (viz. data CPI za měsíc duben), náznaky ekonomického oživení,  první nárůst úvěrové aktivity. Avšak výpůjční náklady nerostou jenom Německu. Dráž si momentálně půjčují i ostatní členské země eurozóny včetně jižní Evropy.

Euro rovněž povzbudily informace, že Řecko splatilo MMF úrokovou platbu ve výši 200 milionů eur, která je splatná ve středu. Nicméně pro zemi bude větším oříškem platba MMF ve výši 750 miliónů eur, která je splatná 12. května. Den před splatností se setkávají ministři financí eurozóny (Eurogroup). Šéf Euroskupiny včera řekl, že nečeká na tomto jednání nalezení konsenzu s Řeckem. Evropská komise včera snížila výhled růstu HDP pro Řecko, což automaticky naznačuje problém ve snižování hodnoty ukazatele dluh/HDP. Ten se pravděpodobně místo plánovaného poklesu bude zvyšovat.  MMF hraje ve vyjednáváních tvrdou hru. Fond trvá na všech reformních bodech (včetně nižších penzí a reforem trhu práce) a podle všeho neplánuje udělat žádné ústupky. Bruselu tak nezůstává nic jiného, než spolu s MMF pokračovat v tvrdých vyjednáváních nebo v případě ústupků poskytnout Aténám další záchranné kolo v podobě odpuštění části dluhu nebo navýšení finanční pomoci.

Británie jsme se dnes po delší době dočkali pozitivních zpráv, a to ze sektoru služeb. Index nákupních manažerů (PMI) překvapivě posílil na hodnotu 59,5 bodu, což je o 0,9 bodu více, než byla tržní očekávání.

Složený index nákupních manažerů (PMI) podle konečných údajů společnosti Markit, jenž měří výkon několika tisíc podniků v sektorech průmyslu i služeb eurozóny, se v dubnu snížil pouze na 53,9 bodu z březnového 11měsíčního maxima 54,0 bodu. O 0,4 bodu překonal předběžně uváděný odhad z druhé poloviny dubna ve výši 53,5 bodu. Výsledky indexu PMI ukazují podle společnosti Markit na mezikvartální růst hrubého domácího produktu eurozóny ve druhém čtvrtletí o 0,4 procenta.

Index PMI sledující samotný sektor služeb se proti březnu snížil o 0,1 bodu na 54,1 bodu, zatímco předběžný odhad uváděl jenom 53,7 bodu. Tempo růstu nových objednávek vyrovnalo téměř čtyřleté maximum z března ve výši 54,6 bodu. To povzbudilo podniky ve službách, aby šestým měsícem v řadě navyšovaly řady zaměstnanců. Negativem je, že firmy byly nuceny ve snaze dosáhnout růstu, snižovat ceny. Dalším nepříznivým faktorem bylo, že tempo růstu ve srovnání s březnem stagnovalo.

Novozélandský dolar v noci oslabil poté, co data ukázala na pomalejší růst mezd. Pokles NZD se projevil hlavně na páru se silnějším australským dolarem AUD. Dnes odpoledne nás čekají klíčová dataUSA, a to počet nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru (ADP), který slouží jako předskokan pátečních očekávaných dat NFP.

CAD/JPY již 3 týdny hezky kopíruje rostoucí kanál, který ho postupně přivádí k novým maximům.

AUD/NZD dnes velmi silnou svíčkou prorazil hodnotu rezistence na úrovni 1,0525 a míří na sever. Na grafu jsou vyznačené potenciální další cíle. Vzhledem k nastartovanému silnému býčímu pohybu lze využít potenciální korekce k nástupu do dlouhé pozice.

USD/CHF se blíží k důležité hodnotě podpory. 55denní a 100denní průměr naznačují prokřížení. Když USD/CHF propadne pod tento poslední záchranný support, lze očekávat silný výprodej. Sledovat reakci na hodnotu 0,9180 se proto vyplatí.Odpověď může přijít až v pátek.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688