Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  05.05.2015 23:09:33

5. května: Denní komentář k obchodování v USA

Akcie ve Spojených státech v úterý po dvou ziskových dnech dnes dopoledne zamířily na jih. Trh podkopala statistika obchodního deficitu USA, která naznačila, že největší světová ekonomika v letošním prvním čtvrtletí navzdory dosavadním odhadům možná klesla. Nečekaně slabá data zmírnila pozitivní vliv, který na akciové trhy měly jiné úterní údaje o silném dubnovém oživení v americkém sektoru služeb.

Dow klesl o 0,79 % na 17 928,20 bodu, širší S&P 500 odepsal 1,18 % na 2 089,46 bodu a technologický Nasdaq uzavřel se ztrátou 1,55 % na 4 939,33 bodu. Index volatility VIX vyskočil o více než 11 % na 14,31 bodu a výnos 10letého vládního dluhopisu USA se zvýšil o tři bazické body na 2,17 %.

Pod nulou v úterý skončilo všech deset hlavních sektorů. Nejvíce klesly tituly ze sektoru veřejných služeb, akcie z telekomunikačního odvětví a cenné papíry z technologického sektoru. Relativně nejlépe si naopak vedly akcie ze sektoru necyklického spotřebního zboží a akcie ze sektoru základních materiálů.

Americké akcie (5. května 2015)
Americké akcie (5. května 2015)Zdroj: Google

"Na amerických trzích dnes byl patrný haló efekt slabší Evropy," řekl podle finanční televize CNBC Art Hogan, hlavní tržní stratég ve společnosti Wunderlich Securities. "Velká část investorů stále věří v další růst, trhy ale tuto dověrou dnes nedokázaly přetavit v kladný výsledek," dodal Nick Raich, výkonný ředitel společnosti The Earnings Scout. "Na výsledek obchodování dnes měla nepochybně vliv zpráva o americké obchodní bilanci," řekl také Raich.

Z indexu Dow v úterý všechny tituly s výjimkou cenných papírů provozovatele platebních karet Visa (+0,58) a řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's (0,0 %) zlevnily. Nejvíce klesla cena akcií technologické firmy Apple (-2,25 %), maloobchodního řetězce s potřebami pro kutily Home Depot (-1,82 %) a chemického obra DuPont (-1,67 %).

Akcie poskytovatele streamovaného videa Netflix (+1,92 %) zdražily téměř o dvě procenta poté, co na ně analytici ze společnosti Bank of America Merrill Lynch zvýšili investiční doporučení na "buy" z "underperform". Cílovou cenu akcií Netflix analytici zvýšili na 722 USD z 350 USD s tím, že lze čekat další výrazný růst počtu předplatitelů služby a taktéž růst ziskovosti společnosti. Služby Netflixu jsou aktuálně dostupné ve zhruba 50 zemích a bez započtení amerického trhu mohou potenciálně oslovit až 330 milionů domácností.

Dařilo se také akciím výrobce kosmetických produktů Estée Lauder Cos (+4,02 %), který před začátkem obchodování reportoval své kvartální výsledky. Firma oznámila, že ve svém třetím finančním čtvrtletí vydělala 272 milionů dolarů neboli 0,71 USD na akcii oproti 213 milionům dolarů neboli 0,54 USD na akcii ve stejném období o rok dříve. Tržby se společnosti v meziročním srovnání zvýšily o procento na 2,55 miliardy dolarů. Při vyloučení vlivu výkyvů měnových kurzů tržby meziročně stouply o osm procent. Společnost nicméně zhoršila výhled celoročního zisku, a to právě kvůli vývoji směnných kurzů. Nově čeká, že letos za rok vydělá 2,92 až 2,97 USD na akcii (předchozí odhad: 3,03 až 3,11 USD na akcii).

V plusu skončily také akcie automobilky Tesla Motors (+1,06 %), které začala pokrývat společnost Jefferies s doporučením "kupovat" a cílovou cenou 350 USD. Průměrná cílová cena akcií Tesla Motors je podle dat agentury FactSet 257,10 USD a průměrný rating je "overweight". V úterý akcie automobilky specializující se na výrobu elektromobilů uzavřely na 232,95 USD. Jefferies ve zprávě vydané při příležitosti začátku pokrývání akcií automobilky mimo jiné uvedli, že nedávno představená baterie pro skladování elektrické energie v domácnostech i podnicích firmě poskytne "klíčovou konkurenční výhodu". Současně analytici z Jefferies upozornili, že jsou podle nich obavy spojené se slabšími prodeji firmy v Číně přehnané, a odhadli, že by automobilka mohla v roce 2020 v USA a západní Evropě prodávat minimálně 500 tisíc vozů ročně.

Nedařilo se naopak cenným papírům provozovatele zdravotnických zařízení Tenet Healthcare (-3,23 %), který oznámil, že se v letošním prvním čtvrtletí prohloubil ztrátu na 47 milionů dolarů neboli 0,47 USD na akcii z 32 milionů dolarů neboli 0,33 USD na akcii ve stejném období o rok dříve. Po očištění výsledků o jednorázové položky firma za 1Q2015 vykázala zisk 0,67 USD na akcii. Analytici čekali očištěný zisk jen 0,31 USD na akcii.

Po konci úterního obchodování zveřejnily kvartální hospodářské výsledky například společnosti Groupon, Herbalife, Mylan či Electronic Arts.

Slevový portál Groupon (v řádném, obchodování -2,84 %) v prvním čtvrtletí hospodařil s čistou ztrátou 0,02 USD na akcii při tržbách 750,26 milionu dolarů. Upravený zisk EBITDA činil 72,4 milionu dolarů. O rok dříve firma za stejné období vykázala čistou ztrátu 0,06 USD na akcii a tržby 728,42 milionu dolarů. Akcie Groupon v poobchodní fázi klesaly zhruba o procento.

Výrobce potravinových doplňků Herbalife (v řádném obchodování -4,71 %) v prvním čtvrtletí dosáhl zisku na akcii 0,92 USD na akcii po zisku 0,74 USD na akcii ve stejném období o rok dříve. Tržby firmě meziročně klesly o 12 % na 1,1 miliardy dolarů, skončily ale v souladu s odhadem trhu. Akcie Herbalife v after-marketu v reakci na výsledky zdražovaly přes 15 %.

Farmaceutická společnost Mylan (v řádném obchodování -0,22 %) oznámila, že v prvních třech měsících letošního roku hospodařila s upraveným ziskem 0,70 USD na akcii. Odhady analytiků byly nastaveny na 0,71 USD na akcii. Tržby firmy dosáhly 1,87 miliardy dolarů. V poobchodní fázi na výsledky akcie Mylan výrazně nereagovaly.

Výrobce počítačových her a videoher Electronic Arts (v řádném obchodování -0,25 %) uvedla, že ve svém posledním fiskálním čtvrtletí dosáhla upraveného zisku 0,39 USD na akcii nad odhadem 0,26 USD na akcii. Čisté tržby společnosti stouply meziročně na 1,19 miliardy dolarů z 1,12 miliardy dolarů. V after-marketu akcie Electronic Arts rostly přes čtyři procenta.

Dolar po slabé zprávě o obchodní bilanci oslabil k euru i jenu

Americký dolar v úterý na devizových trzích klesal k euru a některým dalším předním světovým měnám. Nejednoznačné údaje z ekonomiky USA zvýšily nejistotu ohledně toho, kdy by americká centrální banka (Fed) mohla přistoupit ke zvýšení úrokových sazeb.

Jednotná evropská měna vykazovala k dolaru krátce po desáté hodině nárůst o 0,38 % na 1,119 EUR/USD, a oživila tak z nejnižších hodnot za poslední týden. Dolar k jenu klesal po konci obchodování o 0,26 % na 119,82 USD/JPY poté, co se předtím dotkl nejvyšších hodnot za poslední tři týdny.

Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že deficit zahraničního obchodu Spojených států v březnu vystoupil na nejvyšší úroveň za šest a půl roku. Podle tamních statistiků tomu napomohl výrazně vyšší dovoz, který na začátku roku brzdily pracovní spory v přístavech na západě země. Údaje institutu ISM mezitím ukázaly, že tempo růstu v americkém sektoru služeb bylo v dubnu nejrychlejší za pět měsíců.

Hlavní úterní události na amerických trzích

  • Obchodní bilance Spojených států v březnu vykázala nejvyšší schodek od roku 2008 kvůli prudkému nárůstu importu a zároveň se nejvíce minula s odhady analytiků v historii sledování ukazatele. Bilance skončila se schodkem 51,37 miliardy dolarů, čekalo se přitom jen -41,2 miliardy dolarů po únorových -35,9 miliardy dolarů (revidováno z -35,4 miliardy dolarů). Procentuální nárůst o 43 % byl nejvyšší od roku 1996. Import USA v březnu vzrostl o 7,7 % na 239,2 miliardy dolarů, zatímco export se zvýšil pouze o 0,9 % na 187,8 miliardy dolarů.
  • ISM index nákupních manažerů v nevýrobním sektoru v dubnu vzrostl na 57,8 bodu (březen: 56,5 bodu, odhad: 56,2 bodu).
  • Index nákupních manažerů ve službách ve Spojených státech v dubnu klesl na 57,4 bodu z 59,2 bodu v březnu, předběžná data přitom počítala s poklesem na 57,8 bodu. Kompozitní index se rovněž snížil, a to na 57 bodů z březnových 57,4 bodu.
  • Goldman Sachs snižuje doporučení na akcie AOL na "prodat" z "neutral", cílovou cenu snižuje na 38 z 44 dolarů.
  • Cena ropy WTI se poprvé od prosince vyšplhala nad 60 dolarů za barel.
  • Analytici z Jeffries začali pokrývat akcie společnosti Tesla s hodnocením "kupovat" a cílovou cenou 350 dolarů.
  • Hedgeový manažer Bill Ackman, známý svými spekulacemi na pokles, na pondělní Sohn Investment Conference odhalil jednu svou LONG sázku. Jde o Jarden Corporation, která vyrábí obrovské množství spotřebitelských produktů mnoha značek. Akcie firmy po Ackmanově vyjádření v after-marketu přidaly zhruba 5 %. Známý investor oceňuje práci ředitele firmy Martina Franklina.
  • Analytici ze společnosti Bank of America Merrill Lynch zvýšili investiční doporučení na akcie poskytovatele streamovaného videa Netflix na "kupovat" z "underperform". Cílová cena je 722 dolarů.
  • Zatímco trhy spekulují o tom, jak dlouho nechá Saúdská Arábie klesat ceny ropy, saúdskoarabský ministr ropného průmyslu a přírodních zdrojů Alí Ibráhím Nuajmí řekl v rozhovoru pro televizní stanici CNBC, že pouze Alláh ví, kam se ceny ropy vydají.
  • S&P snižuje rating společnosti McDonald's z "A" na "A-" a výhled na "stabilní".

Medvědí trh není Ježíš, z neposkvrněného početí se nenarodí aneb Aktuální akciové tipy od proslulého investora Leona Coopermana
Medvědí trh není Ježíš, z neposkvrněného početí se nenarodí aneb Aktuální akciové tipy od proslulého investora Leona Coopermana

Alespoň nějaký ten býk se občas vynoří z houštiny medvědích kožichů. Leon Cooperman, šéf Omega Advisors, věří, že americké akcie budou na konci roku výše než nyní, na začátku května.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.04.2023Akciové trhy: Konec obchodování korigoval denní zisky - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.06.2022Inflace v květnu překonala očekávání u nás i v USA (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688