Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  05.05.2015 21:20:29, aktualizováno 27.07.2016 09:08:33

Nezapomínejte na pohotovostní rezervu

Pokud při spravování Vašich financí opominete vybudování dostatečné finanční rezervy, může se Vám velmi snadno stát, že Vám ani dlouhodobé uzavřené produkty nevydělají tolik, kolik si představujete. Je to právě pohotovostní finanční rezerva, která je základem úspěchu finančního plánování a kterou začíná každý správný finanční plán.

Pohotovostní finanční rezervou rozumějte velmi likvidní úspory ve výši 3 – 6 měsíčních příjmů. Účelem těchto peněz není přinést Vám zajímavé úroky, ale zabezpečit Vám dostatek manévrovacího prostoru při nečekaných životních situacích, jako jsou nemoc, rozbité auto, ztráta zaměstnání apod.

V případě, kdy máte vybudovánu pohotovostní finanční rezervu, nemusíte nečekané výdaje hradit z nevýhodných úvěrových produktů, jako jsou spotřebitelské úvěry, nebankovní půjčky, kontokorenty či kreditní karty, všechno produkty úročené cca 20% úrokovou sazbou. Nedostanete se tedy do situace, kdy si na stavebním spoření spoříte s úrokovou sazbou 2 % a na druhou stranu splácíte spotřebitelský úvěr s RPSN 20 % (vidíte ten nepoměr v úrokových sazbách?!). Vyhnout se také snáze můžete extrému, kdy budete kvůli nečekaným finančním výdajům rušit Vaše dlouhodobé spořicí a investiční produkty, kdy budete po započtení poplatků na tyto spořicí a investiční produkty realizovat ztrátu (např. u stavebního spoření platíte jednorázově poplatek při uzavření smlouvy bez ohledu na to, jak dlouho budete či chcete spořit).

A je to právě vysoká dostupnost úvěrových produktů, proč na pohotovostní finanční rezervu zapomínáme. Jednoduše jsme se naučili, že pokud řešíme krátkodobý nedostatek financí, sáhneme po úvěru a to bez toho, abychom si spočítali dopad tohoto počítání na naše osobní finance.

Nenechte se tedy při finančním plánování zlákat potenciálem vysokých výnosů či vysokými úrokovými sazbami dlouhodobých spořicích produktů, začněte budovat své finanční portfolio hezky od začátku – od pohotovostní finanční rezervy. Budete pak mít větší pravděpodobnost toho, že se Vaše dlouhodobé spořicí a investiční produkty dožijí termínu splatnosti a že je nebudete muset ukončit po první poruše pračky, auta či několikatýdenní nemoci.

Tipy, jak vybudovat a spravovat pohotovostní finanční rezervu

  • část peněz mějte uloženu vždy na spořicím produktu bez výpovědní lhůty (peníze máte okamžitě k dispozici)
  • menší část peněz mějte uloženu na spořicích produktech s krátkou výpovědní lhůtou, např. týden či měsíc (dosáhnete tak vyšších úrokových sazeb)
  • pohotovostní finanční rezervu vždy doplňujte poté, co jste z ní vybrali část peněz
  • pohotovostní finanční rezervu drže v českých korunách (někteří dobrodružnější střadatelé mohou podlehnout svodům vyšších úrokových sazeb měn, jejichž kurz rychle kolísá. Toto je rizikové s ohledem na to, že v době, kdy peníze budete potřebovat, bude směnný kurz pro Vás velmi nevýhodný a Vy tak proděláte).
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688