Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)
Investice  |  05.05.2015 10:43:36

Livia Klausová si v Bratislavě prohlédla korunu sv. Václava

 

Bratislava – Možnost prohlédnout si svatováclavskou korunu vystavenou v Bratislavě si nenechala ujít ani česká velvyslankyně Livia Klausová. Prodejní galerii Pražské mincovny, která se nachází u Michalské brány, navštívila ve čtvrtek 30. dubna v odpoledních hodinách.

Foto: Pražská mincovna/Michal Mikulenka  

                 

Replika svatováclavské koruny do Bratislavy doputovala z Vatikánu, kde byla vystavena na slavnostní akci věnované 660. výročí korunovace Karla IV. císařem Svaté říše římské. Do prodejní galerie Pražské mincovny dorazila Livia Klausová krátce po třinácté hodině. Velvyslankyni doprovázeli pracovníci ambasády Marián Kišš a Miroslav Zozulák.

 

Na místě návštěvu přivítal předseda představenstva Pražské mincovny Pavel Trtík a výkonný ředitel společnosti Jan Hrubý. Na velvyslankyni udělala dokonalá replika nejslavnějšího českého korunovačního klenotu dojem. O to více, že mohla srovnávat s originálem. „Musím se přiznat, že když jsem viděla originální svatováclavskou korunu, byl to velmi zvláštní okamžik. Člověk až zatají dech a cítí tu historii, která je s klenotem spojená. A když nyní vidím korunu vystavenou v těchto krásných historických prostorách, mám z toho příjemný pocit. Byť se jedná o repliku,“ svěřila se Livia Klausová.

 

Medaile pro generála Píku

 

Po podrobné prohlídce svatováclavské koruny, kterou vytvořil vyhlášený šperkař Jiří Urban, došlo i na vystavenou numizmatiku. Velvyslankyně se živě zajímala především o ražby s českou i slovenskou tématikou. Zvláště ji zaujala pamětní medaile upomínající na československého legionáře a člena protinacistického odboje Heliodora Píku, jenž se stal jednou z prvních obětí nechvalně proslulých politických procesů po převratu v únoru 1948. Stříbrnou ražbu s jeho portrétem si po prohlídce dokonce zakoupila.

 

Mincovna prodlužuje výstavu

 

O výstavu svatováclavské koruny je mezi obyvateli Bratislavy i návštěvníky hlavního města Slovenska značný zájem. Jedna z návštěvnic se svěřila, že korunu a další korunovační klenoty poprvé viděla u příležitosti československé spartakiády v Praze a nyní, s hřejivým pocitem u srdce, zavzpomínala na mladá léta. „Chodí jednotlivci i skupiny turistů doprovázené průvodci. Zvláště zajímavá je expozice pro školní výpravy, děti mají možnost uvidět na vlastní oči korunu, kterou znají jen z učebnic,“ potvrdil manažer bratislavské galerie Pražské mincovny Martin Sako.

 

Z důvodu velkého zájmu vedení mincovny rozhodlo o prodloužení expozice až do pátku 15. května.

          Foto: Pražská mincovna/Michal Mikulenka

 

 

KONTAKT:

 Pražská mincovna, a.s.

 Jan Hrubý

 Výkonný ředitel

 E: hruby@prazska-mincovna.cz

 M: +420 602 767 994

 

 

 

 
Pražská mincovna
Pražská mincovna vstoupila na numismatickou scénu v druhé polovině roku 2011, přesto už si díky originálním a vysoce kvalitním ražbám dokázala vydobýt uznání doma i v zahraničí. Pod jejími produkty jsou podepsaní nejvýznamnější čeští medailéři, jejichž um je zárukou vysoké umělecké hodnoty. Pražská mincovna se ve svých ražbách tematicky vrací především k osobnostem a událostem dávné i moderní české historie. V jejím sortimentu však nechybí ani dárkové ražby k různým slavnostním příležitostem.

www.prazska-mincovna.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688