Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  02.05.2015 09:39:39

8 chyb v životopisu, které zabijou šance na vaši novou práci

28 procent manažerů lidských zdrojů v průzkumu Accountemps z roku 2010 uvedlo, že právě životopis je fází v procesu hledání nového zaměstnání, kde většina uchazečů chybuje. Na základě rozhovorů s personálními poradci bylo odhaleno osm nejčastějších chyb v CV, kvůli kterým se jejich autoři nedostanou do dalšího kola výběru.

1. Zbytečné podrobnosti z osobního života

V profesním životopisu nesmí chybět celé jméno, dosažené vzdělání a kontakt na vás (e-mail, telefonní číslo, adresa). Zbytek je tak trochu balast.

Věk, rodinný stav, informace o ostatních rodinných příslušnících, politická orientace, národnost, náboženské vyznání, rasa, způsob bydlení a další - to nemá ve stručném CV co dělat, pokud se nechystáte pracovat pro organizaci, kde by tyto informace byly považovány (například vzhledem k náplni práce) za klíčové.

Pokud se potenciální zaměstnavatel bude chtít dozvědět víc, vyžádá si podrobnosti telefonicky nebo osobně na pohovoru. Takže kašlete na různé online vzory CV - jejich použitím můžete u kvalitní firmy dokonce "získat" nevýhodu oproti konkurentům, kteří své CV napíší "stručně, jasně a výstižně".

Brigády ze střední školy zaměstnavatele většinou neohromí. Do CV patří relevantní pracovní zkušenosti. I když v některých oborech můžete svými koníčky zaujmout více, než byste předem odhadli, například v reklamní branži.

Fotografie není nutností. Posuzovat uchazeče podle vzhledu je až na výjimky (modeling, herectví ap.) dokonce zakázané.

2. Mzdové požadavky

Většina uchazečů o zaměstnání se cítí nesvá, když má diskutovat o svých platových požadavcích, protože právě chyba v tomto odhadu může znamenat ztrátu šance na úspěch.

Proto je lepší se v CV této citlivé informace úplně vyvarovat, a pokud vůbec, tak ji zmínit pouze v průvodním dopisu. Pokud personalista údaj o platu vyžaduje, je vhodné udat nějaké rozmezí.

3. Lži

Pravdivost uvedených informací by měla být samozřejmostí, ale personální poradci tvrdí, že hranice mezi přikrášlením a čistou lží bývá často tenká. Právě lhaní bývá téměř nejčastějším důvodem neúspěchu.

Lidé nejběžněji lžou o své pracovní historii. Často zveličí úspěchy, nebo naopak maskují pracovní selhání tím, že některé zaměstnavatele vynechají a nahradí je praxí u jiných firem. Odhalení lži sice nemusí být pro personalistu snadné, ale vždy má pro uchazeče velmi negativní důsledky.

4. Důvěrné informace z předchozích zaměstnání

Na mnoha místech se pracuje s důvěrnými informacemi. Možná máte vnitřní pocit důležitosti, že víte víc než ostatní, ale k vylepšení svého životopisu takové údaje rozhodně nikdy nepoužívejte.

Neveřejné informace nesmí být NIKDY sdíleny. Pokud by se stal opak, hovořilo by to o vaší nedůvěryhodnosti.

Potenciální zaměstnavatel by věděl, že vám nikdy nesmí svěřit do ruky citlivá data a současný (nebo bývalý) zaměstnavatel by mohl únik informací dohledat a vyvozovat právní důsledky.

5. "Dostal jsem padáka"

Životopis by měl být veden v pozitivním stylu, proto do něj nepatří důvody toho, proč jste byli vyhozeni z práce.

To však neznamená, že musíte nutně lhát. Pokud jste vyzváni, abyste vysvětlili, proč jste opustili předešlé zaměstnání, musíte zatnout zuby a stručně a diplomaticky osvětlit situaci.

6. Přehnaná důležitost

Stačí opravdu málo a při snaze "se prodat" to zkrátka přeženete. Příliš mnoho přehnaně důležitých funkcí ve výčtu praxe personalistu určitě praští do očí.

Zvláště uchazeči s omezenými zkušenostmi mívají tendenci zveličovat své dřívější pracovní zkušenosti a pokoušejí se při tom napodobit slovník vysokých manažerů. Do CV je proto nejlépe uvádět oficiální označení a popis pozice, protože personalista si dokáže udělat pravý obrázek o kompetencích vašeho postavení sám.

7. "Reference na vyžádání"

Tradiční slogan "reference k dispozici na požádání" je už vážně nuda. Uvádět by se měly jen solidní, dostupné reference. Když už o ně manažer požádá, musíte být připraveni se o ně podělit.

8. Přemíra informací

Vracíme se trochu na začátek, ale nejde teď o informace, které do CV nepatří. Jen když toho máte za sebou opravdu hodně, snažte se to trochu zkrátit.

Personalisté jsou unaveni čtením životopisů, proto nebudou číst slovo od slova životopis připomínající slohovou práci. Upřímně řečeno, pokud svůj CV přehltíte informacemi, pravděpodobně ho nepřečtou vůbec.

CV je už nyní běžně požadován ve formě strukturovaného textu. Detaily je pak možné připojit v přílohách. 

 

 Jak získat práci ve finančním sektoru? Klíčem k úspěchu je správný životopis
Jak získat práci ve finančním sektoru? Klíčem k úspěchu je správný životopis

Klíčem k získání vysněné práce ve finančním sektoru je správně napsaný životopis, který vás zviditelní mezi ostatními kandidáty. Přestože neexistuje obecná šablona, která by vám práci zajistila - to by ji pak používal každý -, pár bodů může zvýšit vaše šance alespoň na pracovní pohovor.  

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688