Research (ČP Invest)
Okénko investora  |  30.04.2015 18:08:27

Krachující ropný socialismus

Jihoamerický stát Venezuela je zajímavým kouskem světa. Můžeme zde naplno vidět, jak funguje socialismus 21. století tak, jak jej v roce 2005 „nalajnoval“ světoznámý Hugo Chavez.

Přestože Hugo Chavez už dva roky nežije, jeho myšlenky vládnou Venezuele dál. V čele s Nicolasem Madurem vlaje vlajka socialismu 21. století nad Caracasem stále vysoko. Chavez by měl jistě velkou radost. Obyvatelé této země ale mají spíše oči pro pláč.

Venezuelská ekonomika není v dobré kondici. Je kříšena ze stavu klinické smrti. Z té jí křísí Čína, která ji snad jako poslední ještě půjčuje hotovost. Bez čínské pomoci by už dávno země, jež je rodištěm Simona Bolívara, dávno zkrachovala. Smrtelnou ranou jsou pro Venezuelu ceny ropy, které spadly na polovinu hodnot z loňska. Není se čemu divit, ropa tvoří 95 procent vývozu a čtvrtinu HDP. Svou roli sehrává také socialistický experiment silné státní moci, kontrola měny a regulace cen.

Benzin za „bůra“ kino za „litr“

Asi těžko si našinec dokáže představit, že by žil v Caracasu. Průměrná mzda je zde v přepočtu zhruba 9 tisíc korun. Za to si toho ale mnoho místní nekoupí. Ceny jsou v Caracasu pětinásobně vyšší než v Praze. Madurovu zemi totiž již dva roky svírá rostoucí inflace, která je aktuálně nejvyšší ze všech států na světě. Míří už k 70 procentům.

V zemi je opravdu velmi draho. Většina normálního zboží je totiž nedostupná, což tvoří vysoký tlak na ceny. Třeba na toaletní papír, jako na dlouhodobě nedostatkové zboží, se stojí gigantické fronty. Ostatní komodity také nejsou za „hubičku“. Když si chcete koupit například kilo brambor, necháte v obchodě 15O korun. To je desetkrát více než u nás. U ostatních potravin není rozdíl tak velký, ale vždy se pohybujeme v násobcích hodnot, na které jsme zvyklí z Evropy.

Je tu však jedna komodita, která je ve velkém dotována vládou. Ano, co jiného než benzin, který je od roku 1989 za stejnou cenu. V průměru 5 /litr. Jenže benzinem Venezuelané pravděpodobně svůj hlad ani žízeň neutiší.

Zdá se, že socialismus 21. století se určitě neinspiroval  starým Římem. Madurův režim lidem rozhodně chléb a hry nedává. Nebo dává, ale dost draze. Zábava je ve Venezuele také drahý „špás“. Kdybyste v Caracasu chtěli s partnerem strávit pěkný večer u dobrého jídla v restauraci a pak si ještě zajít do kina, přijde vás to na téměř polovinu tamního měsíčního platu.

V zemi vše spěje k bankrotu. A pravděpodobně by to byl i z ekonomického pohledu ten nejzdravější ozdravný proces. Ale. To by nesměla být tamní ekonomika nakažena neléčitelnou chorobou socialismu, podporovanou neodbornou léčbou. Čína totiž půjčuje Venezuele zvláštním způsobem. Splátky jsou totiž placeny nikoli financemi, ale ropou. To znamená, že v průběhu posledního roku se kvůli cenám ropy také zdvojnásobil počet tankerů, které z Venezuely do Číny putují. Přičemž na splátku dluhu jde zhruba polovina každé dodávky.

Venezuela je dokladem toho, že socialismus v jakémkoli pojetí není funkční. A to ani v 21. století. Je jenom velká škoda, že tento experiment musí snášet bezmála 30 milionů obyvatel.

Autor: Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP INVEST

 
Michal Valentík

Michal Valentík

Působil jako senior makléř a proprietary trader, nyní je hlavním investičním stratégem investiční společnosti ČP INVEST. Vystudoval VŠE v Praze se specializací na finance a ekonomické teorie. Absolvoval stáže na Hongkong University of Science and Technology a Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Ve svých článcích a analýzách se zabývá především aktuálním vývojem na kapitálových trzích, investováním a ekonomickými teoriemi. Ve volném čase se věnuje horolezectví.

Logo ČP INVEST ČP INVEST investiční společnost, a. s. je součástí finanční skupiny Generali, která se 77 tisíci zaměstnanci po celém světě a se 65 miliony klientů ve více než 60 zemích zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a v regionu střední a východní Evropy, kde je jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti GCEE. Společnost ČP INVEST poskytuje služby v oblasti kolektivního investování od roku 1991 a za dobu svého působení se stala přední investiční společností v České republice. Aktuálně spravuje majetek přesahující 26 miliard Kč. ČP INVEST je zároveň celosvětově výhradním distributorem fondů Generali Invest CEE. Správa portfolií fondů ČP INVEST i Generali Invest CEE byla svěřena společnosti Generali Investments CEE, která disponuje velmi silným analytickým zázemím a je největším správcem investic v České republice.

 
15.06. 22:13  Pokud (Bohuslav Hamáček)
20.05. 10:08  Přímo dojemná starost o blahobyt Indiánů (Pavel Pršala)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste