Barbora Dlabáčková (MasterCard)
Obchod a služby  |  29.04.2015 16:53:41

Bezkontaktní platby pronikají do nových odvětví

Placení bezkontaktní platební kartou je relativně mladá záležitost, nicméně se rychle stala běžně využívanou službouobchodech, kde spotřebitelé nakupují denně. Počet vydaných bezkontaktních karet či jiných nosičů pro bezkontaktní platby přesáhl dle Sdružení pro bankovní karty na konci roku 2014 6,5 milionů. Zhruba 52 % všech karetních transakcí u obchodníků probíhá bezkontaktně. Zároveň tato možnost placení zaznamenává boom i v místech, kam zákazníci nechodí každý den, ale v případě, že na místo zavítají, očekávají stejný komfort při placení. Může se jednat o nákup oblečení, obuvi, v květinářství, ale také třeba o kadeřnické služby. Obecně mají větší možnosti využívání bezkontaktního placení obyvatelé větších měst, ale postupně se rozšiřují tyto platební možnosti i v regionech a menších městech. Společnost MasterCard se snaží vyhovět zájmu ze strany klientů o rozšiřování možností bezkontaktního placení do nových odvětví, a proto se kontinuálně zajímá o potenciální oblasti využití.  Platit „pípnutím“ lze dnes na stále více místech, například i v samoobslužném mycím centru CarWash v Mladé Boleslavi.

Urychlování procesu placení má v agendě každý obchodník a provozovny, jež se vypořádávají se sezónním náporem zákazníků, nejsou výjimkou. Jedním z ukázkových případů jsou automobilové myčky, kam lidé chodí na konci zimy a v jarních měsících velmi často. O tom, že se představená novinka bezkontaktního placení setkala s pozitivním ohlasem ze strany motoristů, svědčí vysoký počet platebních transakcí uskutečněných tímto způsobem. Ani ne po půl roce od modernizace čtyř samoobslužných mycích boxů v Mladé Boleslavi bylo provedeno již 500 bezkontaktních plateb a číslo se neustále zvyšuje, denně proběhne až jedna třetina plateb bezkontaktně. Zároveň se jedná o jednu z prvních v regionu střední a východní Evropy, kde lze platit bezkontaktně.

Vítaný zájem obou stran, obchodníků i zákazníků, nás podněcuje k tomu, abychom i nadále přemýšleli o rozšiřování bezkontaktního placení do dalších odvětví. Cílem je, aby se platební proces zjednodušoval, zefektivňoval a byl pro zákazníka pohodlný. Dle průzkumu by si lidé nejvíce přáli takto platit v restauracích, v prostředcích veřejné dopravy nebo v novinových stáncích, což koresponduje s povahou českých spotřebitelů zkoušet nové inovativní produkty a služby v mobilních platebních technologiích. Čísla hovoří jasně, v minulém roce bylo provedeno čtyřikrát více bezkontaktních transakcí ve srovnání rokem 2013.

Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro ČR, SR a Rakousko

Logo MasterCard MasterCard (NYSE: MA) je jednička v inteligentních, pohodlných a bezpečných platbách. Provozuje nejrychlejší síť pro zpracování plateb, která propojuje spotřebitele, finanční instituce, obchodníky, vlády a podniky ve více než 210 zemích a teritoriích celého světa. Produkty a řešení společnosti MasterCard ještě více usnadňují, zabezpečují a zefektivňují každodenní obchodní činnosti – například nakupování, cestování, podnikání a hospodaření s financemi.
Více informací na: www.mastercard.com
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688