Research (Penizenavic.cz)
Práce  |  29.04.2015 14:51:50

Jaký typ úvazku zvolit, když si chcete přivydělat

Potřebujete peníze navíc? Chcete si při zaměstnání něco přivydělat? Nabízí se Vám několik možností, ze kterých ale vyplývají různé povinnosti vůči státu.

Nejvíce volnosti z hlediska času a intenzity věnované výdělečným aktivitám umožňuje podnikatelská činnost – práce na živnostenský list. Do jeho zřizování se však mnohým lidem nechce, a v případě příležitostného přivýdělku raději volí oblíbené dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr. Představíme si jednotlivé možnosti úvazků z hlediska daní a odvodů.

Příležitostný přivýdělek

Když se vám čas od času naskytne příležitost něco si přivydělat, například prodejem výpěstků z vlastní zahrádky, výpomoci kamarádovi na stavbě, jednorázovým poradenstvím nebo třeba výrobou módních doplňků, nemusíte si s tím dělat žádné starosti. Aktuálně až do částky 30 000 ročně takový příležitostný výdělek neuvádíte ani v daňovém přiznání, ani v jiných hlášeních úřadům. Můžete si jím přilepšit jako zaměstnanec, OSVČ, student, rodič na mateřské, penzista i nezaměstnaný. Ale pozor, jakmile se tyto činnosti opakují nebo vykonávají systematicky, začnou být podle zákona podnikáním – se vším, co k němu patří.

Dohoda o provedení práce

I s více zaměstnavateli, u každého z nich však maximálně do 300 hodin ročně, si můžete sjednat dohodu o provedení práce (DPP). Velkým krokem kupředu bylo nedávné navýšení hranice pro srážkovou daň 15 % a plateb záloh sociálního a zdravotního pojištění u této dohody na 10 000 (ještě v roce 2013 to bylo 5 000 ). A pokud jako zaměstnanec podepíšete prohlášení k dani z příjmů, náleží Vám i daňové slevy. Dohoda o provedení práce se nejčastěji sjednává pro příležitostné brigády.

Dohoda o pracovní činnosti

Jestliže pro někoho vykonáváte pravidelnou práci – typicky úklid, servis či doručování letáků, bude nejlepším řešením dohoda o pracovní činnosti (DPČ). Dle zákona má rozsah poloviny stanovené týdenní pracovní doby, což je 20 hodin týdně. Pokud Váš měsíční výdělek z DPČ nepřesáhne 2 500 , neplatí se z něho zdravotní ani sociální pojištění. Zálohu na daň z příjm 5 % ale Váš zaměstnavatel odvede v každém případě. A máte-li u něho podepsáno prohlášení k dani z příjmu, uplatňujete daňové slevy a výhody.

Shrnutí: Kdy se platí daň z příjmu, sociální a zdravotní pojištění

Při podnikání na živnostenský list platíte daň z příjmu při ročním zúčtování dle daňového přiznání. Pokud je podnikání Vaší vedlejší činností, v prvním roce neplatíte zálohy na sociální a zdravotní pojištění. U hlavní činnosti odvádíte ihned po založení živnosti měsíčně minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění, jejichž úhrnná výše v roce 2015 činí 3 740 .

U příležitostného přivýdělku odvádíte pouze daň z příjmu, ale jen v případě, že jeho výše přesáhne 30 000 .

Dohoda o provedení práce podléhá dani z příjmu vždy. Pokud si vyděláte do 10 000 měsíčně, platí se srážkově, a nad tuto částku zálohově. Hranice 10 000 je rozhodující také pro povinnost platit odvody na sociální a zdravotní pojištění.

U dohody o pracovní činnosti se platí daň z příjmu vždy zálohově. Do měsíčního výdělku 2 500 se neodvádí zálohy na sociální a zdravotní pojištění, ale nad tuto hranici už ano.

01.12. 19:53  Dotaz (Hana Nečasová)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688