BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  29.04.2015 11:57:14

Středa v režii USA – HDP, FED; analýza dolaru a EUR/USD

Dnes budou finančnímu trhu vládnout Spojené státy americké. První budou zveřejněna data HDP za první čtvrtletí (v 14:30). Očekává se, že americká ekonomika v měsících leden - březen 2015  mezikvartálně posílila o 1 procento. Avšak většina špatných dat z tohoto období by již měla být započtena v ceně dolaru, protože nám byla sdělována postupně v průběhu kvartálu prostřednictvím publikace jednotlivých makroekonomických ukazatelů. Silnější reakci trhu lze proto očekávat jenom v případě, že se data budou výrazněji vychylovat od očekávaných hodnot. Na základě dosud známých čísel, existuje větší pravděpodobnost, že hodnoty HDP překvapí negativně než pozitivně. Tuto domněnku potvrdila i páteční čísla objednávek zboží dlouhodobé spotřeby. Dá se očekávat, že trh počká se svou reakcí až na zasedání Fedu, protože ho bude zajímat, co říká na výkon americké ekonomiky centrální banka (Fed). Dnes ve 20:00 končí dvoudenní zasedání, po němž nenásleduje tiskové konference. Zveřejněn bude jenom zápis ze zasedání. Avšak z pohledu technické analýzy, bude dnešní zasedání klíčové. Index amerického dolaru se obchoduje u 100denního průměru. Reakce na tuto hodnotu bude proto zásadní pro další vývoj měnového trhu (viz. graf níže). Trhy budou dnes zajímat dvě věci, a to co si banka myslí o slabším výkonu hospodářství v prvním čtvrtletí. Zdali to považuje za cyklický výkyv (zima) nebo nastává zpomalení ekonomického růstu a jak vidí banka v reakci na ekonomický vývoj budoucnost úrokových sazeb. Fed může večer naznačit, že zvýšení základní úrokové sazby na nejbližším zasedání v červnu je málo pravděpodobné, avšak v zásadě ho nemusí vyloučit. Zmínka v tom smyslu, že o načasování prvního růstu úrokové sazby nebylo rozhodnuto spolu s komentářem, že banka očekává oživení ekonomického růstu v druhém čtvrtletí, mohou ve výsledku vyznít pro dolar celkem pozitivně. Zasedání Fedu budou sledovat i akcioví investoři. Pro ně naopak znamená utažení měnové politiky menší atraktivitu akciových titulů.

Australský dolar včera posílil vůči americkému dolaru o 2,1 procenta, což je nejlepší jednodenní výkon od listopadu 2011. AUD těží hlavně z vyšší ceny železné rudy, hlavního exportního artiklu. Železo si v dubnu polepšilo o 25 procent a včera jeho cena posílila o dalšího 1,3 procenta.  AUD rovněž spoléhá na dalších monetární stimuly ze strany Číny. Prolomení rezistence na úrovni 0,8040, otevře AUD/USD cestu směrem nahoru k hodnotě 0,8295.

Kanadský guvernér centrální banky Poloz včera promluvil před parlamentem. Uvedl, že efekt nižších cen ropy zasáhl domácí ekonomiku mnohem rychleji, než předpokládal, avšak šok nebyl větší, než banka čekala. Tato slova přesvědčují investory o tom, že BoC neplánuje dále pokračovat ve snižování úrokových sazeb, což nečekaně udělala v lednu letošního roku.

Řecká výměna vyjednávacího týmu, v němž ministra financí nahradil ministr zahraničí, prospívá nejen euru, ale i řecký dluhopisům (euro posiluje i díky slabému dolaru). Řecko uvádí, že očekává dohodu s věřiteli do nejbližšího zasedání Euroskupiny, jež se bude konat 11. května. Výnosyřeckých dluhopisů klesly nejníže od konce března. Premiér Tsipras včera nevyloučil možnost referenda.

Americký dolar byl včera odpoledne opět pod prodejním tlakem, když zklamali i spotřebitelé. Ti dosud drželi ekonomická data nad vodou. Index spotřebitelské důvěry od Conferenced Board dosáhl o 7,4 bodu nižší hodnoty, než byla očekávání trhu. Nicméně v relativním srovnání je nejníže jenom za poslední 4 měsíce.

Dnes kromě Fedu zasedá i centrální banka na Novém Zélandu, a to ve 23:00.

Index amerického dolaru BOSSA USD se blíží k 100dennímu průměru, který bude dnes vzhledem na zajímavý makroekonomický den určitě testovat. Domníváme se, že o tom, zdali ho prorazí, nebo průměr zafunguje jako silná podpora, rozhodne právě večer americká centrální banka. Klíčové bude uzavření denní svíčky. Když se dostaneme pod průměr, pak bude korekce na USD podle všeho pokračovat. V opačném případě by dolar mohl posílit.


EUR/USD má dnes namířeno k otestování posledních maxim na úrovni 1,1050, kde se rozhodne o jeho dalším osudu. Podobně jako u BOSSA USD i zde bude důležité uzavření denní svíčky. Kdyby měnový pár uzavřel nad touto hodnotu, mohli bychom mluvit o formaci dvojitého dna a očekávat poměrně zajímavý růstový trend. V opačném případě se bude opakovat klasický příběh slabého eura podle všeho ve stínu příběhu Řecka.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688