Research (ČP Invest)
Okénko investora  |  28.04.2015 16:33:11

Pohádka o kvantitativním uvolňování

 

Americká centrální banka FED má za hlavní úkol péči o zaměstnanost. Tím se například liší od naší centrální banky, která má za cíl udržovat cenovou stabilitu. K tomu, aby bylo více zaměstnaných, využil FED jako nástroj měnové politiky takzvané kvantitativní uvolňování, tedy dodávání peněz do oběhu prostřednictvím nákupů vládních dluhopisů. Zjednodušeně řečeno tištění peněz. Na trh se dostaly biliony amerických dolarů a spokojenost všech rostla.

 

V době, kdy tehdejší šéf FEDu Ben Bernanke oznámil ukončení kvantitativního uvolňování, byla inflace na dvou procentech, nezaměstnanost klesla na 6,5 % a americké akciové indexy atakovaly nová maxima. FED tedy splnil vše, co od kvantitativního uvolňování čekal. Jenže není každé číslo tak pěkné, jak se na první pohled zdá.

 

Každá mince má dvě strany. Americká nezaměstnanost sice stále klesá až na aktuálních 5,5 %. Jenže to je dáno také tím, že se změnila metodika výpočtu. Z něj totiž vypadli lidé, kteří už o práci nežádají a skončili na minimálních dávkách. Jiné číslo je ale alarmující.

 

Poměr americké zaměstnanosti je nejnižší za bezmála 40 let. Podíl zaměstnaných na celkovém počtu americké populace je 62,7 %. Jistě tuto statistiku ovlivňuje vyšší počet lidí v důchodu, nicméně je třeba vzít v potaz, že statistika nezaměstnanosti je z velké míry ovlivněna metodikou výpočtu. Proto si na odpověď na otázku, zda bylo kvantitativní uvolňování úspěšné, budeme muset ještě počkat. Osobně si myslím, že brzy přijde čas vystřízlivění.

 Autor: Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP INVEST

 
Michal Valentík

Michal Valentík

Působil jako senior makléř a proprietary trader, nyní je hlavním investičním stratégem investiční společnosti ČP INVEST. Vystudoval VŠE v Praze se specializací na finance a ekonomické teorie. Absolvoval stáže na Hongkong University of Science and Technology a Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Ve svých článcích a analýzách se zabývá především aktuálním vývojem na kapitálových trzích, investováním a ekonomickými teoriemi. Ve volném čase se věnuje horolezectví.

Logo ČP INVEST ČP INVEST investiční společnost, a. s. je součástí finanční skupiny Generali, která se 77 tisíci zaměstnanci po celém světě a se 65 miliony klientů ve více než 60 zemích zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a v regionu střední a východní Evropy, kde je jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti GCEE. Společnost ČP INVEST poskytuje služby v oblasti kolektivního investování od roku 1991 a za dobu svého působení se stala přední investiční společností v České republice. Aktuálně spravuje majetek přesahující 26 miliard Kč. ČP INVEST je zároveň celosvětově výhradním distributorem fondů Generali Invest CEE. Správa portfolií fondů ČP INVEST i Generali Invest CEE byla svěřena společnosti Generali Investments CEE, která disponuje velmi silným analytickým zázemím a je největším správcem investic v České republice.

 
29.04. 07:50  Trefné (Václav)
28.04. 20:15  24% (funtomas)
28.04. 17:26  Trefné (InvestičníMág)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 15:53  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec