Stěna ze skla: originální rozčlenění obývacího pokoje

REKLAMA       Jana Brožková, 28.4.2015

Zaujala vás možnost oddělit si celoskleněnou stěnou například obývací pokoj od chodby? Pak ruku v ruce s přípravou konkrétního návrhu musí jít také stavební příprava prostor, které budeme stěnou osazovat. „Mnozí ani netuší, že instalaci celoskleněných stěn či příček musí mnohdy předcházet stavební úprava. Vždy je dobré se o těchto podmínkách informovat předem, ušetříte si mnohé problémy nebo dokonce zklamání,“ upozorňuje pan Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P., která je výrobcem skleněných stěn.


Co je dobré vědět, než si pořídíte skleněnou stěnu a jaká jsou nejčastější úskalí?

 

 PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ - v místě celoskleněné stěny nesmí být zavedeno podlahové vytápění. Ukotvení stěny k podlaze by mohlo poškodit spirály topného systému.

 

 NEDOSTATEČNĚ PEVNÝ STROP - strop ze sádrokartonu není dostatečně stabilní pro ukotvení celoskleněné stěny. Musí být zpevněn ideálně ocelovou konstrukcí či traverzou.

 

 SAMOZAVÍRACÍ DVEŘE - pokud přemýšlíte o celoskleněných dveřích se samozavíračem, musíte si v podlaze předpřipravit otvor o hloubce přibližně 20 cm. Toto je třeba brát v potaz už při vylívání hrubé podlahy.

 

 PŘÍSTUPOVÁ CESTA - vždy berte v potaz přístupovou cestu na místo instalace, a to jak výšku průchozích stavebních otvorů, tak třeba šířku schodiště v bytovém či panelovém domě. Pokud se transportované sklo „nevejde do dveří“ či neprojde úzkou chodbou, je to neřešitelný stav.

 

TIP ODBORNÍKA – POZOR NA ZAMĚŘENÍ PROSTORU

„Pokud dojde k chybnému nebo nepřesnému zaměření prostor, které chcete osadit skleněnou stěnou, je to velký problém. Kalené sklo totiž už není možné nijak přibrousit nebo velikostně upravit. Naše zaměřovací skupina používá profesionální laserová měřidla. Pozor - důležité není pouze stanovení výšky a šířky daného otvoru. Jde také o to, zda stěny, strop nebo podlaha nejsou křivé. Zkušený odborník spolehlivě pozná, zda se jedná pouze o drobné nerovnosti, které skryje kotvící profil, nebo jde o viditelné hrboly, u kterých je zapotřebí stavební úprava,“ upozorňuje závěrem pan Petr Paksi z J.A.P.

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry