Kvalitní postel: dobře vybraná postel vydrží až 25 let

Zařizujete si novou ložnici a nevíte si rady při výběru postele? Není žádným tajemstvím, že člověk průměrně prospí třetinu svého života, proto by nikdo neměl nákup své postele podcenit a vybírat pouze podle vzhledu a nízké ceny. To, na čem spíte, ovlivňuje jak kvalitu spánku, tak i množství energie, kterou máte po probuzení. Proto jsme pro vás sepsali několik užitečných rad, které vám pomohou při správném výběru.

Kde hledat
Nejprve si pečlivě zvolte místo, kde postel koupíte. Vybírat můžete od firemních prodejen výrobců postelí přes truhláře, specializované prodejny nábytku až po řetězce typu Kika, Sconto, XXXLutz nebo Asko. I v některých síťový řetězcích nábytku lze nalézt pár kvalitních postelí českých výrobců. Ačkoliv e-shopy mají své výhody, postel nepatří mezi zboží, které je vhodné přes internet nakupovat. Měli byste si ji totiž osobně vyzkoušet. Pokud si zvolíte českého renomovaného výrobce, který ve svém oboru podniká více jak 10 let, máte vyšší záruku solidnosti, ať už se bavíme o možnosti dokoupení náhradních dílů, servisu, ale i odbornosti a schopnosti personálu poradit s výběrem postele. „Kvalifikovaná obsluha je schopná doporučit nejvhodnější typ postele a její rozměry, ale i pomoci s výběrem vhodného roštu a matrace. Jako výrobce postelí navíc můžeme na rozdíl od pouhých prodejců vyrobit postel na míru, nebo sériový kus individuálně upravit,“ říká Alena Jindráková ze společnosti Blanář nábytek, která se v Česku specializuje na výrobu postelí. Vodítkem mohou být i nejrůznější certifikace výrobků a firmy. Zkrátka koupě postele se nesmí uspěchat a udělat si menší průzkum, co je na trhu k dostání, se vyplatí.

Typ postele
Vezměte si tužku a papír a sepište si pár základních údajů, které se vám budou hodit. Chcete postel pro příležitostné návštěvy, která bude umístěna v pracovně a zároveň bude sloužit jako sezení? Tak upřednostněte spíše rozkládací pohovku, nebo válendu. Má-li postel sloužit k dennímu užívání, tak se musí jednat o kvalitní postel. Ta by měla mít v záhlaví čelo, které nejen slouží jako zarážka polštáře, ale zároveň chrání před průvanem. I postele samozřejmě podléhají módě. „Aktuálním trendem jsou postele typu box-spring, které v zahraničí zažívají boom. Základním prvkem postele je spodní pružinová matrace, která slouží jako ventilační a ortopedický podklad horní matrace. Díky dvěma matracím je postel vysoká a snadno se z ní vstává. Box-springy jsou navíc i originálními designovými solitéry v interiéru. Češi mají však svá specifika, kdy se snaží co nejefektivněji využít prostor. Proto jsme pro tuzemský trh inovovali postelový systém box-spring o vyžadovaný úložný prostor,“ říká Alena Jindráková ze společnosti Blanář nábytek.

Délka a šířka postele kopírují tělesné rozměry a hmotnost. Robustní muži musí mít odpovídající odpočinkový prostor a nosnost matrace. Šířka lůžka by se měla odvíjet od šířky ramen při poloze na zádech. Standardní rozměry jednolůžka jsou 90x200 centimetrů, dvojlůžka 140/160/180x200/210/220 centimetrů. Minimální délka lůžka se vypočítá tak, že k výšce člověka připočtete tzv. patní prostor, což odpovídá délce nataženého chodidla, přibližně 25 cm. Při výběru rozměrů postele byste neměli opomenout ani její výšku. A to nejen kvůli pohodlnému vstávání, ale hlavně kvůli odvětrávání spodní části lehací plochy. „Postel musí umět dýchat, provětrávání je základní a nezbytný požadavek na správné fungování každé postele. Hygienické minimum je 25 cm nad podlahou, proto byste měli volit alespoň 30 cm. Dobrý standard je 40 až 50 cm, pro starší a méně pohyblivé osoby až 60 cm,“ upřesňuje Jindráková. Zaměřte se i na tloušťku jednotlivých dílů (bočnic, stranic a čel), která by měla být minimálně 25 mm. Stabilitu a pevnost postele ovlivňuje i počet dílů, ze kterých se postel skládá. Vyhněte se proto „stavebnicovým“ postelím.

Rošt a matrace

Rošt postele bychom měli vybírat s ohledem na nosnost a prodyšnost. Z hlediska vzdušnosti jsou nejvhodnější lamelové rošty. Je dobré vybrat takový, u kterého je možné nastavovat tuhost lamel podle váhy člověka. Rošt však musí být kompatibilní s matrací a každé lůžko má mít svůj samostatný rošt i matraci, vyhnete se tak tzv. trampolínovému efektu. Napevno očalouněný rošt s matrací není vhodný. Matrace se poté nedá otáčet a rychleji se proleží. Na závěr se dostáváme k nejdůležitější části postele. A tou je matrace. Zaměřte se na její složení, nosnost a odvětrávání. „Matrace musí podepírat tělo, aby člověk při obracení ve spánku vydával minimum energie, prodyšná a na povrchu měkká, v ideálním případě se snímatelným potahem a letní a zimní stranou. Pro delší životnost matrace je vhodné čas od času při výměně povlečení matraci otočit, snížíte její proležení,“ doplňuje Jindráková. V průměru se totiž člověk za noc na matraci 80x otočí, proto se nezdráhejte na prodejně postel i s vybranou matrací vyzkoušet včetně změny poloh těla. Prodejce by vaším požadavkem neměl být zaskočen.

Vychytávky na závěr

Ne nadarmo s únavou prohlašujeme, že se po celodenním vypětí „těšíme do postele“. Tělo se potřebuje po celém dni uvolnit a k tomu je potřeba mít kvalitní a pohodlnou lehací plochu postele. Když je lehací plocha tvrdá a rovná, páteř se na ní otlačuje. V opačném případě, kdy je příliš měkká, opět se člověk podvědomě napíná, neuvolní se a spánek je nehodnotný. Na vhodné posteli bude při poloze na boku osa páteře rovná, při ležení na zádech pak ve svém fyziologickém zakřiveném tvaru. „Kvalitní postel může vydržet až 25 let, ale neočekávejte, že ji seženete za pár tisícovek. Průměrné kvalitní dvojlůžko pořídíte i s matrací a roštem okolo 20.000 . Jiné je to s životností u matrace. Přestože investujete do matrace vysokou částku a koupíte odolnou, měli byste jí po 10 letech vyměnit. Člověk za noc totiž vypotí 0,5 až 1 litr potu. Ten kvalitní matrace sice odvedou, ale odpadní látky potu jako soli, tuky, dusík se spolu s odlupující kůží stanou živnou půdou pro mikroorganismy,“ uzavírá Alena Jindráková z firmy Blanář nábytek.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry