STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  26.04.2015 09:08:41

OPEC očekává konec ropného boomu USA koncem tohoto roku

Autor: Marek Svoboda

Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC tvrdí, že poptávka po jeho ropě bude během roku 2015 růst díky stále lepšímu postavení v cenové válce proti americkým producentům břidlicové ropy.

„Globálně zvýšená produkce rafinérií hnaná zvýšenou (letní) sezónní poptávkou spolu se zlepšením marží pravděpodobně během následujících měsíců zvýší poptávku po surové ropě“ uvádí OPEC.

OPEC předpovídá poptávku po ropě na průměrně 29,27 milionů barelů ropy denně během prvního čtvrtletí 2015, což je navýšení původního předpokladu z března o 80 tisíc barelů. Souběžně OPEC ale dodává, že jeho celková produkce se zvýší pouze o 680 tisíc barelů denně, což je méně než uváděly předchozí odhady, které očekávaly 850 tisíc barelů denně.

OPEC pokládá USA za svého největšího konkurenta, což se projevilo na listopadovém setkání ve Vídni, kde jeho členové v čele se Saúdskou Arábií souhlasili s udržením produkce na 30 milionech barelů ropy denně i přes klesající ceny způsobené nadbytečnou nabídkou ropy.

Průměrná světová cena ropy se začala propadat ke konci června minulého roku z více než 110 USD za barel na minimum kolem 50 USD v lednu. Nyní se cena ropy ustálila kolem 60 USD a Laurence Fink, CEO společnosti Black Rock na stanici CNBC prohlásil, že cena barelu ropy pravděpodobně tento rok neklesne pod 60 USD, ale spíše poroste k hranici 80 USD.

Původní nadměrná nabídka ropy pocházela zejména z boomu americké produkce břidlicové ropy, která otočila pozici USA z největšího zákazníka OPEC k jejímu největšímu konkurentovi. Nicméně těžba břidlicové ropy vyžaduje hydraulické štěpení, které je dražší než tradiční vrtání a není tak výnosné, pokud cena ropy klesne pod hranici 60 USD za barel.

Američtí výrobci ropy začínají pociťovat pokles cen, uvádí OPEC v jeho zprávě, která je založena na datech od Baker Hughes, (největší americké společnosti, která poskytuje služby ropným polím) která uvádí, že počet vrtů v USA se v březnu snížil o 238 na celkový 1 110 vrtů.

Jako důsledek OPEC očekává ve druhém čtvrtletí tohoto roku růst nabídky ropy ze strany USA na 13,65 milionů barelů denně, ale poté se sníží a bude klesat po zbytek roku 2015. To se dotkne i kanadské produkce.

Mimo jiné OPEC vyprodukoval v březnu 30,79 milionů barelů ropy denně, o 800 tisíc barelů více než v únoru. Tento nárůst je přičítán Saúdské Arábii, která zvýšila svoji produkci ropy, stejně jako silné produkci v  Iráku a zvýšené produkci ve válkou zmítané Libyi.

Pro světovou poptávku po břidlicové ropě těženou organizací OPEC, zpráva předpokládá jen nepatrný růst na průměrnou hodnotu okolo 29,3 milionů barelů ropy ročně. Téměř 2/3 nárůstu poptávky po ropě přichází z Číny a ostatních asijských zemí jako Indonésie, Malajsie, Filipíny a Thajsko ale i také ze Středního východu.

Současně celosvětová poptávka po ropě ze zemí, které nejsou v OPEC klesne o 165 tisíc barelů denně na 680 tisíc barelů denně.


Další články a zajímavosti naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688