TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  22.04.2015 09:32:28

Luxus na kolech: Historické vozy Rolls-Royce jsou k vidění v Praze!


Příběh světoznámé značky se začal psát v roce 1906, kdy Charles Stewart Rolls a Frederick Henry Royce založili společný podnik s názvem Rolls-Royce Limited. Ve stejném roce zahájili v anglickém Derby výstavbu nové automobilky, která byla uvedena do provozu v roce 1908. Na výstavě jsou z této automobilky zastoupeny modely Rolls-Royce 25/30, Rolls-Royce Wraith a Rolls-Royce Silver Wraith.

Trojici Rolls-Royců doplňuje na výstavě vůz Bentley Mark VI. Rolls-Royce totiž v roce 1931 koupil továrnu v Crewe, vyrábějící automobily Bentley. Společnost však naštěstí nadále zachovala výrobu obou značek. Rolls-Royce určený pro usedlejší movitou klientelu nezřídka využívající služeb řidiče a Bentley pro majitele, kteří nemají hluboko do kapsy, ale zároveň chtějí svůj vůz sami řídit.

 

 

Přestože automobily Rolls-Royce nikdy nebyly vyráběny ve velkých počtech, patří dnes historické vozy této značky mezi poměrně rozšířené. Důvod je jednoduchý, automobily Rolls-Royce byly bez ohledu na své stáří vždy natolik kvalitní a výjimečné, že je málokdo odložil na vrakoviště.

 

Jedním z hrdých majitelů je i Jiří Černý, předseda české sekce Rolls-Royce Enthusiasts‘ Clubu. Na výstavu zapůjčil svůj černý vůz Rolls-Royce Silver Wraith. "Jako je pro herce nejvyšší laťkou Národní divadlo, tak pro nás techniky, automobilisty je tou zlatou kapličkou Národní technické muzeum," vysvětlil nám radost ze své účasti na výstavě.

 

OBRAZEM: Národní technické muzeum vystavuje unikátní automobily Jawa!

 

Svůj vůz si pan Černý, stejně jako všichni majitelé Rolls-Royců, patřičně hýčká. Kabina řidiče lze otevřít, jedná se tak o částečný kabriolet. Nejzajímavější je ale nejspíš zabudovaný bar v zadní části vozu. "Lahev whiskey pro osazenstvo vzadu je samozřejmost," říká s úsměvem Jiří Černý a předvádí přednosti svého vozu. Chcete si i vy prohlédnout nejen vůz pana Černého? Pak si pospěšte, výstava je k vidění v Národním technickém muzeu na pražské Letné jen do 3. května!

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688