BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  25.04.2015 09:06:41

Pražská burza přivítá novou emisi aneb IPO Slovak Telekom

Slovenská vláda uvádí do praxe své rozhodnutí z úvodu měsíce týkající se privatizaci telekomunikační společnosti Slovak Telekom. Dnešním dnem spouští primární emisi (IPO) akcií společnosti a to nejen na Slovensku, ale i v ČR. Nabízen je celý státem držený 49 % podíl, objem transakce by mohl dosáhnout až 1 mld. EUR.

Cenové pásmo pro IPO bylo stanoveno na 17,70-23,60 EUR (cca 486-648 ). Retailový investoři mohou projevit zájem o koupi akcií do úterý 5. května, institucionální ještě o den déle. Výsledná cena v IPO má být na základě objednávek vyhlášena prodávajícím po konzultaci s manažery emise ve čtvrtek 7. května.

S titulem se má následně začít obchodovat na burzách v Bratislavě, Londýně a také Praze. Pražská burza již zveřejnila datum zahájení duálního listingu, které určila na 12. května. Obchodovat se dle sdělení bude na trhu Free Market v českých korunách. Podporu likvidity by měla na BCPP zajišťovat také BH Securities, která bude rovněž přijímat objednávky do IPO.

Podrobnější parametry IPO k dispozici zde.

Pokud dojde ke splnění všech podmínek burzy, titul by se měl od příští aktualizace (22.6.) rovněž objevit v indexu PX. Váha by se dle propočtů burzy měla pohybovat na úrovni 6-9 %, tj. zhruba na současné úrovni v indexu páté největší emise O2 C.R. s 6 %. U té však lze v souvislosti se štěpením očekávat změny v zastoupení v indexu.

Dividenda

Dosavadní majoritní akcionář Deutsche Telekom se nabídky neúčastní, resp. vztahuje se na něj tzv. lock-up perioda, kdy nebude moci po IPO po dobu 180 dní prodávat své akcie na trhu. Deutsche Telekom vzhledem k IPO dala k příslib vyplácet od příštího roku 50-80 % zisku. Již letošní valná hromada rozhodla o výplatě 80 % zisku, resp. celkem 32,5 mil. EUR. Těch se ale do konce dubna dočkají právě dosavadní dva akcionáři.

Hospodářské výsledky

Slovak Telekom je místně největší telekomunikační operátor, který dříve působil pod značkou T-Com a T-Mobile (nyní jen Telekom). Firma není výjimkou z hlediska trendu hospodaření v telekomunikačním sektoru v regionu. Zatímco v roce 2012 příjmy společnosti činily 826,8 mil. EUR, o rok později se jednalo o 809 mil. EUR, loni pak jen 767,6 mil. EUR. Čistý zisk klesal z 63,1 mil. EUR na 49,3 mil. EUR, resp. na 43,6 mil. EUR loni. Provozní zisk nicméně v posledních 2 letech stagnoval na 69,3 mil. EUR.

Při pohledu na loňský zisk můžeme stanovit EPS na 0,5 EUR. V kontextu zmiňované ceny v IPO se i při ocenění na spodní hranici dá hovořit o P/E ve výši 35,4 a to se nám zdá hodně. Rovněž dividendový výnos nevyznívá v porovnání s konkurenty atraktivně. Při výplatě 80 % zisku, resp. 0,40 EUR/akcii, můžeme hovořit o 2,25 %. Na sektor tedy podprůměr. Na druhou stranu poměrně silnou stránkou je rozvaha společnosti, resp. disponuje nerozděleným ziskem téměř 188 mil. EUR, vlastní jmění dosahuje 1,61 mld. EUR. Společnost by se tak v tomto ohledu mohla obchodovat poměrně atraktivně jen za účetní hodnotu.

Z hlediska porovnání tržní velikosti lze zmínit, že současná kapitalizace domácí O2 C.R. se pohybuje na úrovni 67,8 mld. . U Slovak Telekom se vzhledem k cenovému pásmu dá stanovit v přepočtu na zhruba 42-56 mld. . Slovak Telekom nicméně nabídne v porovnání výrazný free float.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

21.04. 17:13  Nebrat (InvestičníMág)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688