Ing. Sven Subotič (Aura Invest Group)
Okénko investora  |  20.04.2015 16:17:11

Generace Millennials přichází a změní svět

Generace Y a nové technologie

Generace narozená mezi lety 19802000 si drží (především v USA, na které se studie zaměřuje) řadu prvenství. Žádná předchozí generace v historii Spojených států nikdy nebyla početnější, Generace Y je rozsáhlejší i ve srovnání s poválečnými „baby boomers“. Zároveň je to první generace, pro kterou jsou digitální technologie i globalizace přirozeností. Zkušenost se světem natolik odlišným ve srovnání s předchozími generacemi jim dala zcela nový pohled prakticky na všechny součásti každodenního ekonomického života.

Millennials mají více informací rychleji a jejich nákupní chování je zřetelně odlišné od toho, na co byli obchodníci zvyklí po desetiletí. Millennials porovnávají zboží, služby i značky a předávají si zákaznickou zkušenost pomocí textových zpráv, sociálních sítí i instantních zpráv (instant messaging). Pro 36% mladých mezi 18 až 35 lety zvyšuje aktivita značky na sociálních sítích její hodnotu. Zároveň však při nakupování hledí méně na kvalitu a více na cenu než ostatní. Dnešní mladá generace však také trpí vyšší nezaměstnaností, má nižší příjmy i vyšší dluhy. Ještě v roce 2003 měl průměrný 25 letý americký student dluh nižší než 11 tisíc dolarů, v roce 2013 to bylo již téměř 21 tisíc dolarů. Dluhová bilance se tak za pouhých deset let praktický zdvojnásobila.

Nové trendy Generace Y

Tento vývoj se podepisuje i na rodinném životě. Zatímco v roce 1968 žilo v manželství a ve vlastní domácnosti 56% mladých ve věku mezi 18 až 31 let, v roce 2012 toto číslo sotva překročilo jednu pětinu. Téměř jedna třetina mladých mezi 18 až 34 lety žije se svými rodiči. Na druhé straně si 93% těch, kteří bydlí v podnájmu, plánuje v budoucnosti pořídit vlastní bydlení. Millennials také uzavírají sňatky později a odkládají rodičovství. Zároveň však 70% z nich říká, že by sňatek jednoho dne chtěli a téměř tři čtvrtiny uvažují o dětech.

Nižší příjmy, vyšší dluhy i méně závazků se podepisuje i na přístupu Millennials k vlastnictví, které postupně ustupuje pronájmu a nákupu věcí „jako služeb, ať už jde o hudbu, luxusní zboží či auta. Americký ekonom Jeremy Rifkin tvrdí, že do čtvrt století bude sdílení automobilů normou, zatímco jeho individuální vlastnictví anomálií. V protikladu s americkými stereotypy o životním stylu, Millennials také chtějí žít zdravěji. Když v roce 1998 vykouření jedné krabičky cigaret denně nebo vypití dvou a více alkoholických nápojů shodně odsuzovalo 69% mladých Američanů, v 2013 to bylo již 83% v prvním a 72% ve druhém případě. A zatímco výdaje na osobní spotřebu v kategoriích oblečení a obuv od krize stagnují, výdaje na sportovní oblečení jsou na vzestupu.

Generace Y – kam dál?

Ve světě za několik let tak z pohledu USA můžeme očekávat delší život nezadaných žijících u rodičů, vyšší tlak na cenu, nižší na kvalitu, méně vlastníků aut a více jejich pronajímatelů i méně kalorií a více zdravého pohybu. Jak se s takovou budoucností vyrovnají společnosti Coca-Cola, McDonald’s a další?

Studii Goldman Sachs v plném znění si můžete přečíst zde.

Ing. Sven Subotič

Ing. Sven Subotič, Aura Invest

je jednatelem společnosti Aura Invest Group s dlouhodobým zaměřením na Equity Sales privátní i institucionální klientele (dříve Ernst & Young a Wood & Co.). Aura Invest Group je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry Colosseum, a.s. Na českém trhu nabízí profesionální služby obhospodařování majetku na individuálních investičních účtech AURA INVEST Aktivní správa a AURA INVEST Chytré portfolio. Spojte své síly se silnými partnery a svěřte své finance pokročilému obhospodařování majetku. Více informací či nezávaznou schůzku si sjednejte na www.aurainvest.cz


Investiční výhled na rok 2015

Investiční výhled na rok 2015

Čtenářům kurzy.cz nabízíme možnost zdarma stažení pokročilé analýzy Investiční výhled 2015, ve které se mimo jiné dozvíte, zdali jsou evropské indexy dražší než americké, zdali je návrat k ziskovosti v Eurozóně reálný, jaké lze očekávat tempa růstu v roce 2015 či zdali jsou asijské trhy investičně nejatraktivnější. Pro stažení analýzy pokračujte kliknutím na grafické logo Investiční výhled 2015.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 15:53  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688