Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Úvěry, půjčky  |  20.04.2015 14:59:47

Češi si půjčky oblíbili, většinou si půjčují znovu. Muži si půjčují od kamarádů, ženy od partnerů

 
  • Z průzkumu GE Money Bank vyplývá, že 92 % Čechů si peníze půjčuje opakovaně.

  • Druhá půjčka přichází ve většině případů do dvou let od půjčky první. U každého desátého Čecha je doba mezi první a druhou půjčkou dokonce kratší než půl roku.

  • Tři čtvrtiny Čechů mají zájem o půjčku, kde by mohli znovu čerpat již splacenou část.

 

Opakované půjčování je v Česku stále běžnější, do tří let od první půjčky si 4 z 5 Čechů půjčují znovu. V posledních 10 letech si 13 % lidí půjčilo dokonce již pětkrát. Nejčastěji přitom s žádostí o další půjčku zavítají do banky. Průzkum provedla GE Money Bank v březnu 2015.

   

Muži si půjčují od kamarádů, ženy od partnerů

Tři čtvrtiny lidí v průzkumu GE Money Bank si druhou půjčku vzaly formou úvěru nebo kreditní karty. Výjimkou mezi Čechy není ani půjčování si v rodině či u známých, peníze si tak půjčuje každý desátý Čech. Nejčastěji (40 %) se jedná o rodiče. Pětina mužů žádá o peníze také svého blízkého kamaráda, naopak stejně velká část žen chodí s prosbou o peníze za svým partnerem. V případě revolvingového spotřebitelského úvěru Expres Plus od GE Money Bank by se přitom opětovnému žádání o půjčení peněz zcela vyhnuli.

  

Druhá půjčka obvykle nepřevyšuje první

Průzkum ukázal, že klienti po vyčerpání první půjčky potřebovali většinou už jen menší, dodatečný finanční obnos. Většina druhých půjček byla menší nebo stejně velká jako půjčka první. Jen ve třetině případů převýšila druhá půjčka tu první. V případě rekonstrukcí nebo zařizování nového bytu ve 40 % případů druhá půjčka dosáhla maximálně jedné čtvrtiny té původní. Přesně takovou finanční rezervu nabízí splátkový spotřebitelský revolvingový úvěr Expres Plus.  Klienti, kteří tuto novinku na českém bankovním trhu využijí, mohou rovnou při žádosti o úvěr získat rezervu ve výši až 25 %, kterou mohou kdykoliv využít. Například k půjčce 80 tisíc korun je tak možné požádat o rezervu až 20 tisíc korun. 

Aktuální data také potvrzují, že řada nákladů se v okamžiku, když Češi o půjčku žádají, dá odhadnout jen těžko a snadno může dojít k nenadálým výdajům. V polovině případů byla důvodem opakované půjčky skutečnost, že první nakonec nepokryla všechny plánované náklady. Například při rekonstrukci či zařizování bydlení překročilo plánovaný rozpočet 60 % dotazovaných. V případě servisu auta se do plánovaného rozpočtu alespoň občas nevešly dvě třetiny lidí. Mezi další důvody, proč si lidé půjčují znovu, patří například stěhování, porucha auta a výjimečně i rozvod nebo navýšení alimentů.

     

Milada Franek, 

tisková mluvčí GE Money Bank

  

GE Money Bank patří mezi největší české peněžní ústavy. Jsme univerzální bankou, která disponuje třetí největší sítí 234 poboček a více než 600 bankomatů. Své služby orientujeme jak na občany, tak na malé a střední podniky. Náš běžný účet Genius Gratis byl v roce 2013 vyhodnocen českou veřejností v soutěži Zlatá koruna jako nejlepší finanční produkt na trhu. Ve stejné soutěži uspěly u odborné poroty naše platební inovace - Bezkontaktní platební nálepka se stala novinkou roku, NFC platební karta v mobilu zvítězila mezi kartami. Vlastní kapitál GE Money Bank tvoří 37 miliardy , konsolidovaná kapitálová přiměřenost ve výši 23,6 % je i nadále jednou z nejvyšších na trhu.

 





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688