Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  20.04.2015 06:39:00

Euro proti dolaru na vzestupné vlně


Uplynulý týden se společné evropské měně vydařil , když euro proti dolaru prakticky po celý týden posilovalo, ve výsledku si připsalo zisk přesahující 1,5 %. Zatímco na počátku minulého týdne se kurz nacházel ještě u 1,0600 USD/EUR, v jeho závěru se již kurz dostal na dosah hladiny 1,0850 USD/EUR.

Dolaru jednoznačně ublížila pokračující série méně příznivých makroekonomických dat, která ohrožuje očekávané zvyšování dolarových úrokových sazeb. Navzdory očekávání, že trend slabších dat z počátku roku poznamenaných nepříznivým počasím, bude minulý týden ukončen, opak byl pravdou. Hned v první polovině týdne zklamaly březnové maloobchodní tržby, následovaly slabé statistiky z průmyslového sektoru, nemovitostního trhu a koneckonců i z trhu práce (v podobě Jobless Claims). Teprve závěr týdne přinesl první povzbudivý indikátor v podobě dubnového vzestupu spotřebitelské důvěry University of Michigan. Z Evropy tentokráte výraznější zklamání nepřišlo. Událostí týdne bylo zasedání ECB, které však žádné překvapení nepřineslo. Program nákupů v rozsahu 60 mld. EUR měsíčně by měl pokračovat až do konce září příštího roku nebo dokud vývoj inflace nebude konsistentní s plněním inflačního cíle ECB ve střednědobém horizontu. Přitom není až tak důležité, jestli celková inflace se dočasně dostane ke dvěma procentům, pozornost bude soustředěna na vývoj jádrové inflace. Zatím se ECB ani neobává nedostatku dluhopisů na trhu, které by mohla kupovat (a prozatím nehodlá ani snižovat depozitní sazbu níže, čímž by se jí otevřel prostor pro další nákupy). Dle ekonomů SG bude kvantitativní uvolňování pokračovat i v roce 2017.

Po sérii nepříznivých dat z USA v minulém týdnu přistoupili ekonomové Société Générale k revizi výhledu dolarových úrokových sazeb. První zvýšení úrokových sazeb již nepředpokládají na červnovém ale až na zářijovém zasedání, druhé zvýšení pak v prosinci. Příští rok bychom se pak dle SG měli dočkat pěti zvýšení. Trh je stále mnohem pesimističtější, když letos počítá pouze s jedním zvýšením a příští rok se dvěma. A i data, která přinese z USA tento týden, budou zřejmě smíšená. Platí to zejména pro data z trhu nemovitostí (prodeje nových a stávajících domů), průmyslové objednávky podpoří zejména objednávky letadel, po očištění číslo tak povzbudivé nebude.

Evropě bude tento týden ve znamení spekulací ohledně Řecka , když se na jeho konci (24. dubna) sejde euroskupina. Těžko očekávat, že by k nějaké zásadní dohodě týkající se Řecka došlo. To jen zvýší nervozitu z toho, zda bude Řecko schopnost splatit květnovou tranši svého dluhu vůči MMF. Z ekonomických dat se tento týden dočkáme zejména sentiment indikátorů za duben. Po silném prvním čtvrtletí se očekává určitá ztráta momenta. Ve výsledku tak z titulu fundamentů nelze očekávat výraznější trend na trhu USD/EUR.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688