Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Komodity  |  25.04.2015 09:00:41

Supercyklus trhu s komoditami se obrací

Supercyklus trhu s komoditami se obrací. Byl tažený boomem poptávky z Číny a mladých trhů, překážkami na straně nabídky způsobenými nerozvinutou infrastrukturou a nízkými úrokovými sazbami, které nafoukly poptávku po reálných aktivech v celém světě. Nyní se ceny zlata, ropy a dalších komodit vzdálily od maxim natolik, že lze situaci na trhu považovat za obrat supercyklu, možná dokonce za dlouhodobý medvědí trh.

Pokud se medvědí trh, respektive obrat supercyklu, ukáže jako realita, čeká investory, kteří skupovali komodity, desetiletí útrap. Pokud tedy nevyberou zbylé zisky nebo včas neuzamknou ztráty.

Akciový trh má tendenci vyvíjet se opačně než komodity. Proto akcie mohou ještě více zhodnotit spolu s americkým dolarem. "Věříme, že se nacházíme v prvních letech dlouhodobého klesajícího trhu komodit," píše Shawn Driscoll, manažer fondu specializujícího se na přírodní zdroje T. Rowe Price New Era Fund, v pololetním reportu. "Komoditní cykly bývají dlouhou cestou nahoru nebo dolů." Doplňuje, že trvá mezi 13 a 15 lety, než se fundamenty nabídky a poptávky dostanou do extrému.

Když začal poslední supercyklus v roce 1998, ceny komodit poklesly, takže producenti zavřeli staré doly a nové přestali otevírat. Jakmile ale poptávka oživila, trvalo roky, než ji producenti dohnali. Na vrcholu trhu už byla kapacit přemíra. Právě tak lze charakterizovat současnou situaci. Předchozí komoditní býčí trh odstartoval v roce 1968, tedy přesně v době, kdy začala rally na akciovém trhu ztrácet dech, a skončil v roce 1981, kdy zlato vyskočilo nad 800 USD za unci.

Poslední komoditní supercyklus trval od roku 1998 do roku 2011, což je zhruba stejně dlouho jako v případě cyklu předchozího. "O vrcholu komoditního supercyklu jsme mluvili začátkem dubna 2011," upřesňuje Driscoll.

Tehdy se měď obchodovala za 4,40 USD za libru, dnes je její cena lehce nad 3 USD, propad tak přesáhl 30 %. Zlato se vyšplhalo na zhruba 1 900 USD za unci ve stejném roce. Nyní se obchoduje kolem 1 150 USD, tedy o 40 % níže oproti maximu.

Ještě někdo chce tvrdit, že nejde o dlouhodobý medvědí trh?

Supercyklus kolidoval s čínským ekonomickým megaboomem v době kolem olympijských her v Pekingu, kdy Čína poptávala tuny materiálu pro budování moderní infrastruktury. Čínská spotřeba železné rudy vzrostla po roce 2000 o 14 % ročně.

Čínský hlad po komoditách podpořil komoditně zaměřené země a jejich měny. Mimořádně nízké sazby Fedu popohnaly investory k honbě za výnosy. Finanční krize dílo završila. Jak se vlády snažily zachránit finanční systém, konzervativci preferující investice do tvrdých aktiv varovali, že Fed a další centrální banky nakonec nahromaděné dluhy znehodnotí tištěním peněz, což způsobí hyperinflaci. Zlato se tak stalo žádanou alternativou nestabilních papírových měn.

Žádný z katastrofických scénářů se ale nenaplnil. Evropa a Japonsko se zoufale snaží vyhnout deflaci a ekonomika USA pozoruje mírné oživení bez mzdových tlaků charakteristických pro předchozí epizody zotavení ekonomiky. Komodity přitom podle Driscolla podávají nadprůměrný výkon během období zrychlujícího růstu a zvyšující se inflace. "Světový růst je v současnosti mírný, nabídka zrychluje a inflace zůstává tlumená," píše. Čínský růst HDP výrazně poklesl a ekonomiku už netáhnou investice do infrastruktury, ale stále větší měrou spotřeba.

Největší mediální mýty o ropě
Největší mediální mýty o ropě

Co s přebytečnými kapacitami?

Producenti komodit během boomu vybudovali masivní kapacity. Například produkce břidlicové ropy z USA dodává světové nabídce denně 3 miliony barelů za den.

Jak nízko mohou ceny ještě klesnout? Driscoll odhaduje, že dno trhu s ropou může být kolem 50 USD za barel během následujících 10 let a u zlata kolem 800 USD (odpovídá to zhruba úrovni maxima předchozího supercyklu a je to trojnásobně výše ve srovnání s minimem ceny zlata v roce 1999).

Silné nátury mohou zkusit vydělat na krátkodobých oživeních trhu, ale jde o čistou spekulaci. "Odhadujeme, že jsme ve čtvrtém roce komoditního cyklu," říká Driscoll a dodává, že pokles bude podle něho trvat další dekádu.

Američtí investoři zareagovali od ledna 2013 podle údajů ETF.com odlivem 30 miliard USD ze SPDR Gold Shares a iShares Gold Trust. Expert na komodity Jim Rogers připomíná historickou negativní korelaci mezi vývojem cen akcií a komodit a nazývá pokles komodit "normální korekcí". Po více než 30% ztrátách a více než 3 letech sestupného trendu tento výraz ale spíše není na místě.

Driscoll připomíná, že komoditní útlum je dobrou zprávou pro americké akcie, stejně jako tomu bylo v roce 1982, kdy začal býčí trh. "V roce 2025 se ohlédneme a řekneme si, jak skvělé období pro americké akcie to bylo," uzavírá. 

Malé pojednání o investičních horizontech aneb Že prý budoucnost nikdo nezná
Malé pojednání o investičních horizontech aneb Že prý budoucnost nikdo nezná

Barry Ritholtz se ve svém článku pro Bloomberg věnuje investičním lekcím a předpovídání budoucnosti. Je nemožné odhadnout vývoj trhu? Nemusí být, když pracujete s rozumným časovým horizontem.  

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688