Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Komodity  |  19.04.2015 17:13:09

20letý medvědí trh? I taková může být budoucnost ropy

V minulosti byly obvykle "ropné krize" způsobené hrozbou nedostatku klíčové suroviny a růstem jejích cen. Ještě před 2 až 3 roky se svět obával, že je produkce ropy na vrcholu. Dnes tomu je naopak.

Současná krize spočívá v klesajících cenách ropy. Černého zlata je nadbytek všude, kam jen oko dohlédne. Ropná produkce poté, co ceny poklesly o 60 %, vzrostla na maximum. Jak někteří analytici předpovídali koncem loňského roku, producenti nahrazovali klesající příjmy zaplavováním trhu větším množstvím ropy.

Počet aktivních vrtů klesá, ale jde zatím jen o ty nejméně efektivní. Velcí producenti stále pumpují a těžbu neomezují téměř vůbec.

Podle komoditních býků se dno trhu ropy již přibližuje, což z kontrariánského pohledu značí, že ropa ještě není ani blízko konci propadu. Dychtivost, s jakou volají optimisté po tomto dnu, neodpovídá situacím, kdy se trh v historii blížil cenovým minimům.

Krátkodobě přežívají i dodavatelé ropných firem, alespoň do doby, než budou muset producenti výrobu ukončit. Ropný sektor má půjčeny stovky miliard dolarů, z toho 210 miliard dluhopisů má spekulativní rating. Vážný pokles cen ropy by způsobil otřes na trhu těchto dluhopisů. Negativně by pak byly ovlivněny i banky a jejich akcie. Bankroty by způsobily v tomto segmentu finančního trhu kreditní krizi. Teprve tehdy by začala produkce ropy rychleji klesat. Kreditní událost by znamenala lavinu defaultů v oblasti spekulativních dluhopisů. Nikdo nedokáže odhadnout načasování, ale je jisté že další propad cen ropy bude velmi prudký, poháněný dumpingovými cenami.

Problém je, že mnoho portfoliomanažerů chce "rybařit" na dně energetického sektoru. Komoditní krach podle analýz obvykle trvá dlouhou dobu, někdy 20 let. Portfoliomanažeři, kteří po roky a dekády využívali ropu jako permanentní investici, ale nezmění své návyky.

I proto je velmi reálné, že 147 USD za barel, na které cena ropy vystoupala v roce 2008, zůstane rekordem dalších 20 let. Jsou na to přesvědčení komoditní býci připraveni?

Extrémy v investování aneb Jak medvědi prohrávají 

Býci v menšině? Kdepak!

"Ropní býci" se nyní považují za kontrariány, ve skutečnosti jsou ale součástí davu. Podobně jako zlatí býci začátkem 80. let. Zlato nakonec zlevnilo během medvědího trhu na asi 250 USD za trojskou unci. Každá rally dříve či později skončí medvědím trhem. Ropa je navíc komodita a ty jsou nyní jako celek ve výrazném sestupném trendu.

Dalším velký zdrojem nové nabídky ropy se může stát Írán. Dohoda o jeho jaderném programu by mohla být stvrzena na konci prvního pololetí, následné uvolnění sankcí by mohlo uvolnit vývoz ropy ze země. Světový nadbytek ropy by se ještě zvýšil a pokles cen ropy by mohl pokračovat. Trh se může dostat až do začarovaného kruhu, v němž budou přepákovaní spekulanti vyprodávat pozice, protože je budou tlačit požadavky na marže. Realitou se pak v řádu dní může stát cena pod 30 USD.

To by opět otřáslo s trhem spekulativních dluhopisů. Ty přitom od prosince zažívají rally. Jde o rally hlupáků, která umožňuje likvidovat velké pozice velkým investorům (smart money) za dobré ceny. V sektoru ale aktuálně chybí likvidita. Každý portfoliomanažer, který chce prodat velký balík dluhopisů, má problém narazit na rozumnou nabídku. Ceny ETF spekulativních dluhopisů jsou nastavené uměle.

Otřes na trhu se spekulativními dluhopisy dopadne na všechny komodity, včetně zlata a stříbra. Pokud dojde k dohodě s Íránem, lze na trhu s ropou očekávat pořádný "sešup". Washington je ochoten vzdát se mnohého, aby dosáhl svého. To vše v době, kdy zásoby ropy v USA lámou rekordy.

Graf ropy poukazuje na nová minima, přestože se určité zájmové skupiny snaží tlačit akcie energetických společností nahoru, aby navodily iluzi dna. Těžko se chytá padající nůž, do honu po dumpingových cenách se proto smart money nepouštějí. Graf nenaznačuje žádné vzorce typické pro dno trhu. Pravděpodobnost toho, že je trh již na dně, je podobná jako v případě sněhové vánice na Sahaře.

Cena ETN navázeného na ropu
Medvěda na trhu poznáte, až když přijde
Medvěda na trhu poznáte, až když přijde

Myslíte si, že odhadnete vrchol trhu? Těžko. Vlastně by se dalo vsadit na to, že dokud medvědi pořádně nezaútočí, ani o nich nebudete vědět.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688