Šárka Holanová (Kurzy.cz)
Hypotéky  |  17.04.2015 14:17:05

Lídři hypotečního trhu hlásí meziroční růst přes 20 %

První čtvrtletí letošního roku si hypoteční banky vychutnaly. UniCredit Bank zažila dokonce zhruba 60% meziroční růst. Hypoteční banka, Česká spořitelna i Raiffeisenbank hlásí růst přes 20 %. V dubnu mívají hypoteční banky žně a konkrétní obchodní čísla nechtějí ukazovat do doby, než koncem dubna vyjde statistika Ministerstva pro místní rozvoj. Přesto serveru Kurzy.cz banky vedoucí trh poskytly řadu informací na otázky ohledně prvního čtvrtletí.

Z minulého roku vkročily banky do toho letošního, z hlediska objemu poskytnutých hypoték, v tomto pořadí: jasně na špici Hypoteční banka, následovaná Českou spořitelnou, těsně následovaná Komerční bankou, s odstupem za vedoucí trojicí pak banky Raiffeisenbank a UniCredit Bank.

 

První 2 měsíce - 22 miliard 

Koncem března uveřejnil Libor Ostatek ze společnosti Golem Finance informaci o celkovém objemu sjednaných hypoték za první dva měsíce, ten činil téměř 22 miliard korun, tedy o 5 miliard více, než v dosud rekordním roce 2013. Golem Finance prodává hypotéky většiny bank. 

 

Růst u jednotlivých bank

Jak se ale dařilo konkrétním (,vybraným) bankám v prvním čtvrtletí 2015? „Objem i počet sjednaných hypoték se oproti loňsku navýšil o více než dvacet procent,“ uvedla Marie Mocková z Hypoteční banky. Česká spořitelna rovněž zaznamenává růst kolem 20 %. „Od ledna letošního roku si u nás vzalo hypotéku zhruba 5,5 tisíce klientů v objemu 9,5 miliardy korun. V meziročním srovnání se začátkem roku 2014 jde o 20 procentní nárůst,“ sdělila Pavla Kozáková. KB banka zůstává uzavřená: „Finanční údaje KB za 1. čtvrtletí 2015 zveřejníme 6. května 2015. Do té doby údaje prvních tří měsíců roku 2015 nekomentujeme,“ uvedl Michal Teubner z tiskového oddělení KB.

Rapidní růst zaznamenala UniCredit Bank, která za první čtvrtletí poskytla hypotéky v celkovém objemu zhruba 3 miliardy korun. „V meziročním srovnání proti prvním čtvrtletí loňského roku evidujeme přibližně 60% růst produkce hypotečních úvěrů,“ napsal Pavel Plocek z UniCredit Bank a doplňuje, že tento „prudký růst může být způsoben slabším prvním čtvrtletím loňského roku, kde byl pomalejší začátek roku ovlivněn zejména obavami ze změn v souvislosti se zavedením Nového občanského zákoníku do praxe.“

Tomáš Zavoral z Raiffeisenbank napsal, že jeho banka „poskytla v prvním čtvrtletí letošního roku více než 1500 hypoték v celkovém objemu 3,2 miliardy korun (meziročně +22 %)“. Zároveň upozorňuje na zajímavé trendy. Jednak „se oproti 1. čtvrtletí roku 2014 změnilo rozložení úrokových sazeb - plovoucí sazbu si letos sjednává méně klientů než v roce 2014“ a dále „zatímco v roce 2014 převládala sazba s tříletou fixací, letos je to jednoznačně pětiletá fixace“, popisuje zkušenosti Raiffesenbank Zavoral.

 

Tajné refinancování 

Na konkrétní otázku ohledně počtu nových hypoték pro domácnost banky neodpovídají přesně. Informace, které poskytly, v sobě zahrnují (byť otázka byla položena přesně) i refinancované hypotéky, čímž si de facto vylepšují hospodářská čísla. Bez existence refinancování by totiž klient nic neměnil a dál splácel, ovšem díky refinancování si banka připíše (refinancovaný) úvěr jako nový obchod.  

Proto nepřekvapí, že na otázku ohledně podílu refinancovaných hypoték většina oslovených bank odpověď neposkytla. „Údaje o objemech a počtech refinancovaných hypotečních úvěrů nejsou veřejné,“ napsal Teubner z KB a obdobně reagovaly i ostatní banky. Výjimkou je Unicredit Bank, která sdělila, že „zájem o refinancování úvěrů k naší bance je poměrně významný. Objem úvěrů poskytnutých na refinancování u nás přesahuje 30 % naší produkce. Díky tomu, že od klienta vyžadujeme minimum podkladů a hypotéky s účelem refinancování poskytujeme bez poplatků, je refinancování hypotečních úvěrů u UniCredit Bank pro klienty velmi zajímavé“.

„Z výsledků ČNB vyplývá, že rok 2014 byl ve znamení nových hypoték a refinancované úvěry zůstávaly spíš v pozadí. Jedná se o velkou změnu oproti roku 2013, kdy refinancování hrálo daleko významnější roli. V roce 2014 tak bylo podle dostupných údajů poskytnuto okolo 20 % úvěrů na refinancování. Vzhledem k extrémně nízkým úrokovým sazbám klienti ve většině případů zůstávali u svých stávajících bank,“ nastínila situaci Mocková z Hypoteční banky.

 

Padne tento rok rekord? 

Hypoteční trh má vhledem k prvnímu čtvrtletí nakročeno na nový rekord. „Loňský rok byl s 86 tisíci uzavřených hypoték v objemu 143,4 miliardkorundruhým nejsilnějším rokem v celé historii hypotečního trhu a po stránce produkce kopíroval historicky nejúspěšnější rok 2013, během kterého bylo všemi bankami na trhu poskytnuto na bydlení rekordních 150 miliard,“ připomíná Mocková. 

 


Čísla z roku 2014 

Z dat, která médiím vydavatelství Economia poskytlo v lednu Ministerstvo pro místní rozvoj, vyplývají mimo jiné čísla, týkající se objemu sjednaných hypotečních úvěrů v roce 2014. Hypotečnímu trhu jasně vévodila Hypoteční banka s 41,8 miliardami korun, následovaná Českou spořitelnou (35,5 miliardy) a Komerční bankou (34,3 miliardy), s odstupem za nimi se umístily Raiffeisenbank (13,1 miliardy) a UniCredit Bank (9,4 miliardy). Trojice nejúspěšnějších dominovala i v počtu nových smluv: Hypoteční banka (23,5 tisíce), Česká spořitelna (21,8 tisíce) a Komerční banka (21,2 tisíce).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688