Váš byt: je váš byt opravdu dostatečně zabezpečený?

Jak stará je cylindrická vložka ve vašich dveřích? Uzná vám ji ještě vůbec pojišťovna? A jakou práci by dala zlodějům, kdyby se k vám chtěli dostat? Pokud ani na jednu otázku neumíte odpověď, je nejvyšší čas vaše zabezpečení pořádně zkontrolovat. Jak na to, vám poradí Jan Hrnčíř, specialista FAB na zabezpečení bytů a domů.

1. Zajděte s klíčem k zámečníkovi

To je totiž úplně nejjednodušší. „Zkušený zámečník podle klíče pozná typ vložky i její bezpečnostní třídu a rovnou vám řekne, jak na tom jste. A zda má vložka vůbec ještě certifikaci, kterou samozřejmě vyžaduje pojišťovna,“ radí Jan Hrnčíř ze společnosti ASSA ABLOY.

2. Kdy je čas vložku vyměnit

Pokud zjistíte, že vaše vložka již nemá certifikaci nebo nesplňuje danou bezpečnostní třídu, okamžitě ji vyměňte. V případě pojistné události byste totiž měli smůlu, pojišťovna by vám nic neproplatila.  Vložku byste taky měli vyměnit vždy, když ztratíte klíče. A také ve chvíli, kdy je takzvaně „vyčvachtaná“, otáčí se příliš volně, nebo se naopak zadrhává.

3. Projděte si znovu pojistnou smlouvu

Určitě je také dobré nahlédnout do pojistné smlouvy a zkontrolovat, jaké si pojišťovna klade podmínky ohledně zabezpečení nemovitosti. Většina z nich vyžaduje cylindrickou vložku minimálně 3. bezpečnostní třídy.  

4. Nezapomeňte na dveře a kování  

„Také dveře a kování musí být ve stejné bezpečnostní třídě jako cylindrická vložka,“ připomíná Jan Hrnčíř. „Celá soustava vložka – kování – dveře je totiž jen tak bezpečná, jak bezpečný je její nejslabší článek,“ upozorňuje. Taky nezapomeňte, že pokud máte s bytem propojenou garáž, musí i ta mít kvalitní zámek.

5. Bezpečnost zvýší přídavný zámek

Zvažte i pořízení přídavného zámku, který nedobytnost dveří samozřejmě zvýší. V současné době lze nechat udělat na oba zámky jeden klíč, takže ani není potřeba navyšovat počet klíčů.

6. Pozor na okna a balkony

Pozornost věnujte také přístupným oknům a proskleným lodžiím. Je otázkou vteřin je rozbít. Existují bezpečnostní fólie, které rozbití výrazně ztíží, nebo se nabízejí mříže. „Hrubá síla zpravidla neplatí ani na vrstvená bezpečnostní skla,“ připomíná Jan Hrnčíř z ASSA ABLOY. 

7. Na noc se zamykejte

A rada na závěr? Zamykejte se, hlavně na noc! Spousta lidí si totiž myslí, že stačí zastrčit klíč do zámku, a nikdo se k vám nedostane. To je ovšem velký omyl. Zloděj takové dveře překoná během pár vteřin! „Klíč z jedné strany jen zabraňuje zasunutí klíče z té druhé. Zloději se ovšem s klíčem neobtěžují, mají jiné nástroje,“ potvrzuje Jan Hrnčíř z FABu.

Více tipů a doporučení najdete na www.nenechtesevykrast.cz 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky