Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  16.04.2015 08:54:59

V jakých firmách máte letos velkou šanci na získání práce?

 

Polovina firem na světě plánuje letos zvyšovat počty zaměstnanců, pouze pětina je hodlá snižovat. Ukázal to průzkum poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers mezi více 1 300 generálními řediteli z téměř 80 zemí. Nejvíce nabírat hodlají správci aktiv (asset management) a zdravotnické a farmaceutické společnosti.

Najít správné lidi bude letos jedním z nejtěžších úkolů pro šéfy firem. Většina z nich zároveň přiznala, že hledá zaměstnance se širší škálou dovedností než v minulosti. Zároveň si uvědomují potřebu přistupovat k zaměstnancům individuálně. Téměř dvě třetiny firem proto již nyní mají strategii diverzity a začleňování a 85 % uvedlo, že jim to zlepšilo i jejich výsledovku.

Společnosti hledají zaměstnance s požadovanými schopnostmi a znalostmi mnoha různými způsoby. 78 % generálních ředitelů v průzkumu uvedlo, že vždy využívají při hledání zaměstnanců více kanálů včetně on-line platforem a sociálních sítí. Celkem 71 % firem aktivně hledá ty nejlepší talenty na mnoha rozdílných geografických trzích, průmyslových odvětvích a demografických skupinách.

Hledáte-li způsob, jak vydělávat více peněz, zkuste se jednoduše zamyslet nad zákony poptávky a nabídky. Firma vás platí za to, že svou prací vytváříte hodnotu, takže je jen několik možností, jak dostat přidáno 

Trh práce se globalizuje. V roce 2020 bude více než polovina absolventů vstupujících na trh práce z rozvíjejících se ekonomik. Firmy již nyní loví nejlepší odborníky i absolventy po celém světě, včetně České republiky. Proto se výrazně neliší poptávka českých firem od globálních dat. Ne náhodou tak PricewaterhouseCoopers například největší mzdový růst očekává letos v Česku u firem z finančního sektoru, farmacie a vybraných průmyslových odvětví.

Mezi českými firmami je více než polovina (55 %) těch, které letos plánují nabírat. Loni jich bylo 44 %. Naopak 18 % českých firem plánuje v roce 2015 stavy zaměstnanců snižovat, ještě loni jich bylo 28 %.

Stejně jako se Češi stále častěji snaží uplatnit na globalizovaném mezinárodním trhu práce, je patrný i zvýšený zájem cizinců o práci v Česku. Občané EU mají vstup na český trh práce poměrně snadný, roste však také zájem českých zaměstnavatelů zejména o IT specialisty, techniky a strojní inženýry z mimoevropských zemí. V poslední době to potvrzuje i rostoucí poptávka po službách souvisejících s vyřizováním pracovních a pobytových povolení.

"Je vidět rostoucí zájem firem působících na českém trhu o IT specialisty či manažery, ale i odborníky, kteří mají obchodní zkušenosti například na ruském trhu či v Asii a pomohou tam českým firmám se prosadit. V poslední době nejčastěji vyřizujeme zaměstnanecké karty odborníkům z Indie, Ruska, Číny nebo z USA. U našich klientů registrujeme nezřídka zájem i o pracovníky ze zemí Balkánského poloostrova či z Blízkého východu," dodává PricewaterhouseCoopers.

Kolik % firem na světě hodlá zvyšovat počty zaměstnanců


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688