STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  13.04.2015 19:36:02

Čínské akcie a další boom

Autor: Bc. Aleš Stuchlík 

Minulý týden byl probuzen k životu systém obchodování v Číně, který pomohl poslat tamní Hang Seng Index na sedmileté maximum. Tento systém byl v minulosti již jednou odmítnut a je známý pod jmény jako Nový vlak přes Čínu, nebo Šanghaj-Hongkong Akciové propojení. Tohle probuzení s sebou však nepřináší pouze akciové zisky, ale také strach z reprízy euforického boomu a krachu z roku 2007. V té době byl také oznámen nový plán zavedení systému,nicméně ten však byl později odvolán. Tento potencionální růst může také ovlivnit měnové zavěšení hongkongského dolaru.

Na rozdíl od neúspěšného schématu z roku 2007, nové Akciové spojení bylo navrženo tak, aby omezilo bujné přeshraniční toky peněz. To se snadno řekne, avšak těžce provede. Hongkong zaujímá jedinečné postavení a představuje první a jedinou zastávku pro investory z Číny, kteří chtějí nakoupit zahraniční akcie.

Všechny signály naznačují, že obchodní schéma bude dále rozšířeno. Politická autorita v Hongkongu, šéf výkonné moci C.Y. Leung, označil zintenzivnění spolupráce se Šanghají jako “win-win” situaci. Nicméně, očekává se, že obchodní limit- 10,5 miliard juanů směrem na jih a 13 miliard juanů směrem na sever- bude rozšířen.

Mnozí investoři byli chyceni svou nevědomostí o rychlosti nárůstů investic v povelikonočním období. Protože se jednalo o první naplnění již zmíněných kvót, Hang Seng Index skončil v plusu 7,9% v tomto týdnu.

Jedním z možných vysvětlení po investiční horečku na jižních hranicích může být nová investičně-pojišťovací politika, která umožňuje účast čínským podílovým fondů na novém plánu o Akciovém spojení. Další důvodem je efekt dohánění hongkongských a šanghajských akciích.

Přesto výsledky naznačují, že překonání hranice 27 000 bodů nemůže být zapříčiněno pouze výsledkem Akciového spojení.  Ve čtvrtek dosáhl objem obchodu rekordních 293,9 miliard hongkongských dolarů, což představuje trojnásobek normální úrovně.

Analytici nabízejí další možné vysvětlení. Americká banka například píše, že jsme svědky “Soutěže krásy Keynese,” ve kterém je nárůst peněžního toku hnán zejména očekáváním investorů ohledně reakce jiných investorů na vládní politiku. Tohle představuje silný argument pro to, aby tato situace přetrvala i v následujících týdnech. Avšak dodávají, že tento závěr nelze opřít o žádnou fundamentální analýzu.

Julius Baer napsal, že příliv peněz z Číny bude pravděpodobně znamenat další období iracionality, které je podobné posledním týdnům v roce 2007, kdy index Hang Seng vzrostl o 30 %.

To by znamenalo, že investoři v Hongkongu musejí vzít v potaz nejen chování nových čínských investorů, ale také potencionální reakci vlády na obchodní systém.

Argument pro investování do čínských společností zalistovaných na burzeHongkongu je ten, že čínské peníze jdou pouze jedním směrem- nahoru. Kvóty budou rozšířeny, a čím dál více čínských akcií a komodit bude přidáváno do programu Akciového spojení.

Na čínském kontinentu došlo k růstu akciového trhu i přes zpomalení tamní ekonomiky. Během března došlo k vytvoření 4,8 milionů nových účtů v rámci akciových obchodních účtu (mezi nimi i obchody na margin). Hlavním důvodem je pravděpodobně změna v alokaci aktiv. Alternativním investicím se investoři vyhýbali z důvodu selhání úrokové sazby a nemovitostní trh zmizel z hledáčku investorů z důvodu slabé výkonnosti.

Odhadování politiky, která bude přicházet z Beijingu, bude klíčové. Je třeba mít na paměti fakt, že Akciové spojení bylo navrženo tak, aby jej šlo lehce vypnout. Pokud budou chtít fondy obejít kontrolu ze strany Číny, Beijing může velmi lehce zasáhnout.

Hongkongská burza je čistý příjemce, do té doby, než dojde k expanzi systému. Poté by mělo dojít k nárůstu obratu, ale také zvýšení počtu zalistovaných společností. Zejména se bude jednat o čínské společnosti, které chtějí získat přístup na mezinárodní kapitálový trh. Další skupinou budou pravděpodobně zahraniční firmy, které chtějí investovat do čínských aktiv.

Jak dlouho však může Hongkong zvládnout tento nový byznys a příliv kapitálu? Minulý týden musela hongkongská monetární autorita provést intervenci, aby zastavila růst tamního dolaru. Došlo k prodeji 11,31 miliard místní měny, který byl následován další prodejem v hodnotě 16,275 miliard.

Riziko tkví v tom, že přilákáním peněz do krajiny a současná snaha o udržení kurzu k americkému dolaru, dochází k vytváření bublin na trhu a jiných forem inflace. Již nyní byla zaznamenána nejvyšší hodnota nemovitostních aktiv.

Potencionální depreciace juanu představuje další divokou kartu. To by mohlo způsobit příliv prostředků do aktiv denominovaných v hongkongském dolaru.

Výsledkem může být nejen bublina, ale i vychýlení hongkongského dolaru z posuvného zavěšení.

 Další články a zajímavosti naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688