Michal Semotan (J&T BANKA)
Okénko investora  |  12.04.2015 13:03:47

Akcie v březnu navýšily zisky, ale růst se zadrhává

Akciové trhy v měsíci březnu většinou navýšily své zisky – především evropské akcie přidaly další necelá 3 % – ale růst to již nebyl tak jednoznačný jako v únoru. Nadále ve výkonnosti indexů vyjádřeno vlastní měnou evropské akcie letos válcují trhy za velkou louží, také čínské akcie se posouvají ke svým maximům, když Čína tlačí trhy prohlášeními o podpoře ekonomiky.

Evropě došlo ke skutečnému spuštění QE, trhy na začátku měsíce opět výrazně rostly, ale pak přišlo první zakolísání a trhy se dostaly do poměrně vysoké volatility, a to jak v USA, tak na evropském kontinentu. Náhlá korekce na hlavním páru EUR/USD k úrovním 1,10 spustila výprodej na evropském kontinentu, probudily se komodity a s oslabujícím dolarem šlo nahoru zlato a ještě výrazněji ropa. Ropa rostla i díky vystupňovanému konfliktu v Jemenu, přesto se v posledních dnech měsíce opět vrátilo vše do starých kolejí – komodity opět klesají a americký dolar si připisuje zisky proti evropské měně.

Akcie se výrazně rozkolísaly, máme zde i na americkém trhu výrazné denní pohyby oběma směry, a i když to vypadá dobře pro krátkodobé spekulanty, úplně příjemná pozice to podle mě pro investory není…

Evropské dění

Pojďme zamířit tradičně nejdříve do Česka. Komerční banka v březnu rostla s blížící se dividendou, ale i tak musím říci, že jsem čekal růst výše, než je úroveň 5 500 , zvláště při dividendovém výnosu 5,5 % (brutto). ČEZ v podstatě během celého měsíce stagnuje v rozpětí 620–640 , dividenda i výhled na rok 2015 jsou pozitivními faktory, celkový náhled na sektor a cenu elektřiny je již o poznání méně optimistický. Erste pak třetí měsíc roku 2015 uzavírá mírnou ztrátou pod 630 , když korekce na evropském trhu dorazila i na tento titul. Zůstávám long KB i ČEZ kvůli dividendě, na Erste jsem postupně začal při poklesu velmi mírně pozici navyšovat, důvodem je jen očekávání pozitivního přísunu peněz do evropských akcií díky QE.

Evropské akcie tedy zvládly za březen opět mírně své zisky navýšit na cca 17 % od začátku roku, pokud se díváme pouze na eurové absolutní vyjádření růstu. Přesto mírná korekce v závěrečné části měsíce ukázala, že ne vše je tak pevné a rostoucí, jak se na začátku měsíce zdálo, a i takový titul, jako je Daimler, dokázal během pár dnů ubrat z 96 na 86 eur. To už je pěkná jízda. Do tohoto titulu jsem se mírně navezl zpět díky dividendě a akcie VW jsem díky stabilnější poptávce po luxusních vozidlech switchnul do BMW. Ruský trh padá poměrně výrazně, některé automobilky se z něj stahují úplně (Opel), jiné snižují produkci (VW, Peugeot, Renault). Po raketovém růstu tohoto sektoru došlo k určité malé korekci, ale myslím, že letos uvidíme ještě vyšší ceny, než jsou v současné době. To platí i pro některé další evropské exportéry – třeba Lanxess, Basf, možná i Siemens (přes negativní vlivy z ropného sektoru).

V březnu zabraly některé evropské bankyDeutsche Bank, BBVA či UniCredit –  pozitivnější komentáře se začaly objevovat i na rakouské Raiffeisenbank, jejíž akcie byly kvůli expozici na Rusko i Ukrajinu zašlapané do země. Debata s Řeckem nadále trvá, přes podle mě nekonstruktivní přístup nové řecké politické garnitury se všichni v Evropě snaží, aby Řecko neopustilo eurozónu, myslím si ale, že nyní by to kromě krátkodobé korekce evropský akciový trh nakonec ustál. Paradoxně tento problém nahrává slabšímu euru, o což Draghi svými QE vlastně usiluje.

Komoditní tituly také v průběhu měsíce vyskočily díky obrátce na dolaru, ale jak se postupně dolar vrací zpět a posiluje, dochází opět k poklesu těchto titulů. Přesto si myslím, že některé komoditní tituly by člověk měl sledovat. Mírně optimisticky se dívám na Glencore a po delší době i na ruský Gazprom, neboť si myslím, že v delším období dojde k normalizaci vztahů EU a Ruska a valuace Gazpromu je velmi nízká.

Pohled za oceán

Americké akcie jsem poredukoval k cca 20. březnu (Microsoft, Facebook, Salesforce i trochu Yahoo), nyní se mírně vracím zpět do akcií Applu před kvartálními výsledky s tím, že bych je chtěl prodat ještě před jejich zveřejněním. Myslím si, že očekávání by mohla být vyšší, než nakonec třeba čísla budou.

Vzhledem k růstu akcií od začátku roku a realizaci některých ziskových pozic držím nadále poměrně dost hotovosti a případných poklesů se snažím využít k dokupům zpět (např. právě Daimler, Apple, Erste). Máme před sebou období na akciích, které jim úplně nepřejí, tedy duben, květen, někdy i červen… Na to je potřeba brát zřetel. Přesto je potřeba říci, že příliš alternativních investic díky stlačeným výnosům fixně úročených instrumentů není, a u dalších alternativ je jejich likvidita horší (např. reality). Takže nejsem nějak optimistický na nadcházející měsíc dva, ale do konce roku si myslím, že mohou jít akciové trhy v Evropě dále nahoru.

Do spekulací s ropou se nepouštím, neboť mám pocit, že této komoditě fakt nerozumím. U dolaru platí z mého pohledu v podstatě to samé, co jsem psal k evropským akciím. Může korigovat v následujících týdnech předchozí prudký růst, ale myslím si, že do konce roku se bude silněji tlačit proti euru směrem k paritě. Proto bych zůstával na dolarových investicích long bez zajištění, naopak na euru vůči české koruně mám strach zůstat long s tím, jak se budou objevovat zprávy o možném přijetí eura i v Česku. Ta diskuse začíná – a ČNB může mít problém bránit úrovně okolo 27 korun…

Takže ani letos není investování jednoduché, první výkyvy v březnu na evropských trzích a volatilita na eurodolaru, komoditách i amerických trzích zůstane zřejmě dále zachována. Díky tomu, že se zdá, že FED se zvýšením sazeb nespěchá a nebude spěchat, myslím, že i některé americké akcie mohou v letošním roce růst. Je však třeba se vyvarovat společností, které z USA hodně exportují, případně mají velkou část výnosů v jiných měnách a zároveň pracují s nízkou marží. Takovým typickým příkladem je podle mě McDonald´s. Na druhou stranu technologické společnosti, které mají své jedinečné produkty a EBITDA marži na úrovni desítek procent, se tolik silného dolaru obávat nemusejí (např. Apple, Salesforce…).
Michal Semotan

Michal Semotan

Portfolio manažer J&T BANKY

Michal Semotan působí v J&T BANCE od roku 2004. Ve své funkci je zodpovědný především za správu akciových portfolií.

Svoji profesní kariéru začal již v roce 1997 jako asistent makléře ve společnosti Investkonzult. Od roku 1998 se věnoval šest let makléřství v J&T Securities, kde v letech 2003–2004 působil také jako člen a později předseda představenstva. V letech 2004-2011 pak vedl obchodování na akciových trzích pro klienty J&T Banky.

Michal Semotan vystudoval Fakultu financí a účetnictví na Vysoké škole ekonomické v Praze (1998). Jeho koníčkem jsou automobily, cestování a má také rád historii (především období 2sv. války). Svůj volný čas věnuje také rodině. Je ženatý a má dvě děti.

Témata:

  • Akciové trhy (ČR i zahraničí)
  • Cash flow na českém akciovém trhu

Logo J&T BANKA





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688