BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  10.04.2015 15:13:23

Před víkendem – Řecko, americké banky a japonská BOJ

Kolik vlastně ve čtvrtek zaplatilo Řecko Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF)?

Mělo by to být 461,922 mil EUR. Oficiální číslo ještě nebylo zveřejněno (stránky MMF jsou aktualizovány v tomto smyslu ke dni 5.4.2015). V tisku lze však nalézt sumy s rozptylem od 450 do 460 mil euro. Proč?
Pointa je vtom, že půjčky od MMF jsou denominovány v „měně“ SDR (Special Drawing Right), což je v podstatě koš světových měn. Kurz SDR vzhledem k jednotlivým měnám pak MMF vydává kromě svátků každý den. Jestliže Řecko mělo 9.dubna splatit 360,45 SDR a jedno EUR stálo téhož dne   0,780327 SDR, pak dělením záskáme výše uvedenou sumu řecké splátky vyjádřenou v EUR.

Tři poznámky k Řecku navíc, aneb partie pokračuje:
1) Ani zmíněná splátka zatím nic nemění na tom, že Řecko se může během několika málo týdnů ocitnout bez hotovosti.
2) Věřitelé z eurozóny postavili Řecku termín (deadline) šesti pracovních dní na vylepšení svého návrhu ekonomických reforem (tj. do pátku 17.4., tedy týden před tím, něž se mají sejít ministři financí eurozóny),
3) Řecký ministr financí Yanis Varoufakis oznámil restart privatizací v Řecku, což lze vnímat jako částečný ústup, byť Syriza de facto nikdy neodmítla privatizaci kategoricky a absolutně.
Partie je tedy stále rozehraná a tlak na Řecko vzrůstá a vzrůstá s cílem, donutit řeckou vládu k provedení reforem bez velkých posunů proti původním dohdoám. To je ve velkém rozporu s volebním mandátem vlády premiéra Alexise Tsiprase.


O záchraně zisků amerických bank v hypotékách

Jsou dva faktory, které s velkou pravděpodobností mohou stát na straně zisků amerických bank v letošním prvním čtvrtletí v prostředí jinak velmi nízkých úrokových sazeb. Mohou to být výnosy z dluhopisových obchodů a výnosy z úpisů a prodeje finančních produktů. K nim by se mohl připojit třetí „pilíř“, a to hypoteční financování. Nízké sazby jsou stále pro klienty motivem k refinancování hypoték a ke snižování úrokové zátěže.
Proto můžeme docela optimisticky vyhlížet výsledkové reporty příštího týdne, kde hrají americké banky hlavní místo. V úterý to bude např. JPMorgan Chase  (Q1/15E: 1,414 USD/akcii) a Wells Fargo (Q1/15E: 0,977 USD/akcii).


Japonská centrální banka brzdí sentiment

Jestliže růst japonských akcí stojí na opatřeních japonské vlády a Japonské centrální banky (BOJ), které se pumpováním peněz do ekonomiky snaží vymanit Japonsko z dlouhodobé deflace a slabého ekonomického růstu, pak guvernér BOJ Hiroshi Nakaso dnes trhy varoval. Tržní očekávání, že by BOJ v závěru dubna rozšířil svá stimulační opatření kvůli nižší inflaci nejsou údajně na místě. I když japonské akcie stihly ještě reagovat mírným poklesem, možná je to precedens pro opatrný vstup do příštího týdne.


Text lze nalézt také na stránkách BH Securities  www.bhs.cz

Petr Hlinomaz


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688