BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  08.04.2015 16:13:18

Počet vrtů na ropu i zemní plyn se v březnu snížil nejen v USA

Dle dnešního pravidelného měsíčního reportu společnosti Baker Hughes (BHI) počet provozovaných vrtů produkujících ropu a zemní plyn mimo USA a Kanadu pokračoval ve volatilním vývoji posledních měsíců. Zatímco například v únoru došlo v průměru k nárůstu o 17 vrtů, v březnu se počet naopak snížil o 24 a dosáhl dokonce nových téměř 3letých minim.

Celkově bylo ve světě, mimo USA a Kanadu, v březnu v průměru v provozu 1251 vrtů (z toho počet offshore vrtů klesl o 8 na celkových 316). V meziročním srovnání se jejich počet snížil o 94, resp. o 7 %.

Přehled průměrného počtu vrtů v letech 2014 a 2013 k dispozici zde.

USA

Připomenout lze sledovanější již páteční pravidelný týdenní report o počtu vrtů v USA. Zde se trend poklesu již čtyři měsíce v řadě nezastavil, nicméně intenzita dále zvolnila. Počet vrtů se totiž snížil jen o 20 na 1028. I tak se jedná o nové již 5leté minimum.

Přehled vývoje v posledním roce k dispozici zde.

Při pohledu na samotnou těžbu ropy došlo v USA k poklesu o 11 vrtů na celkových 802. Před rokem bylo v provozu 1498 vrtů, tzn. jedná se o pokles o více než 46 %. Produktivita těžby se však v čase evidentně zvýšila.

Přehled oblasti USA s nejvýraznějším počtem ropných vrtů či údaje o celkovém poklesu vrtů ve světě naleznete zde.

Zásoby

Po úterním výrazném vzedmutí cen ropy, kdy se WTI uzavřela na NYMEX na letošních maximech 53,98 USD, vidíme dnes ceny nižší. Report asociace API totiž naznačil další výrazný nárůst stavu zásob v USA (o 12,2 mil. barelů). Čeká se tak na dnešní data EIA, která by měla trend zatím neutuchajícího růstu stavu zásob potvrdit. Na druhou stranu by měl pokračovat druhý týden v řadě pokles stavu zásob benzínu (vývoj bude zveřejněn na www.bhs.cz). Data v posledních týdnech ukazují, že levný benzín má za následek rekordní nájezdy kilometrů obyvatelUSA, což před blížící se letní motoristickou sezónou značí naděje na v tomto směru ještě vyšší nárůst spotřeby.

Saúdská Arábie

Poptávka ve světě se zdá být růstová, možná více, než některé odhady z poslední doby uváděly. Naznačovat by to mohla i produkce Saúdské Arábie. Ta v březnu denně v průměru vyprodukovala 10,3 mil. barelů. Oproti únoru o 700 tis. barelů více, resp. jednalo se o vůbec nejsilnější meziměsíční nárůst od listopadu 2011. Zmiňovaná produkce byla v březnu pro zemi dokonce novým rekordem. Dosavadních maxim Saúdská Arábie dosáhla v srpnu 2013, kdy v průměru denně vytěžila 10,2 mil. barelů. Včerejšímu více než 5 % nárůstu cen ropy přitom pomohlo právě vyjádření představitele země, že je připravena učinit opatření na podporu cen ropy. Pouze však v případě, že by se k tomuto úsilí připojili rovněž těžaři mimo kartel OPEC.

Participovat na nejen volatilním vývoji cen ropy lze prostřednictvím například řady ETF či CFD produktů nebo přímo futures kontraktů, které lze prostřednictvím BHS rovněž obchodovat.

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)
Čt 10:42  Graf dne - USDCAD (28.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688