Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  07.04.2015 09:58:01

Komentáře k zahraničnímu obchodu - export šlape, nízké ceny ropy a odvozeých produktů


 

 

Podobně jako v lednu, i v únoru se do souhrnné bilance pozitivně odrazila nižší cena ropy a z ní odvozených produktů. V únoru tak byl díky levné ropě schodek bilance minerálních paliv nejnižší od roku 2009. Ještě loni v únoru byl přitom tento schodek téměř dvojnásobný.

Zahraniční obchod vykazuje na začátku letošního roku příznivé výsledky, ačkoliv meziroční přírůstky vývozu i dovozu nevykazují dvouciferné hodnoty jako před rokem. V únoru byla bilance zahraničního obchodu v národním pojetí přebytková ve výši 18,01 mld. korun, což oproti loňskému únoru znamenalo zvýšení o 3,2 mld. korun. Objem vývozu vzrostl meziročně o 7,5 % na 271,1 mld. korun a objem dovozu o 6,7 % na 253,1 mld. korun.

Podobně jako v lednu, i v únoru se do souhrnné bilance pozitivně odrazila nižší cena ropy a z ní odvozených produktů. Letos v lednu došlo k meziročnímu snížení bilance minerálních paliv o 7,2 mld. korun a v únoru o 5,9 mld. korun na – 8 mld. korun. V únoru tak byl díky levné ropě schodek bilance minerálních paliv nejnižší od roku 2009. Ještě loni v únoru byl přitom tento schodek téměř dvojnásobný.

V únoru došlo rovněž ke zvýšení přebytku bilance strojů a dopravních prostředků o 1,5 mld. na 36,8 mld. korun. Naopak došlo ke zhoršení bilance polotovarů a materiálů o 2,1 mld. korun a průmyslového spotřebního zboží o 2,6 mld. korun.

Nižší obchodní aktivita mezi Českou republikou a Ruskou federací pokračovala i v únoru. Objem vývozu do Ruska meziročně poklesl o 38 % na 5,1 mld. korun a objem dovozu i díky levnější ropě poklesl o 21 % na 7,6 mld. korun. Saldo obchodní bilanceRuskem tak měla Česká republika schodkové ve výši 2,5 mld. korun. Ochlazení obchodní výměny s Ruskem by však měl i nadále kompenzovat vývoz na západní trhy. Díky oživení evropské ekonomiky tak počítám se slušným růstem objemu vývozu i nadcházející měsíce.
 

 

Miroslav Novák
a

nalytik

AKCENTA a.s. 


 

Únorová čísla o zahraničním obchodě potvrzují, že export rozhodně není slabým článkem české ekonomiky. Meziroční přírůstek v korunovém vyjádření o 7.5% při padajících, či v lepším případě stagnujících cenách je dobrou vizitkou exportní výkonnosti tuzemských firem. Obchodní bilance v národní statistice sice meziročně přidala jen 3 mld , což je pouhá polovina toho, co Česko ušetřilo díky levnějšímu dovozu ropy a plynu. Silnější dovozy jsou ale výsledkem vysoké domácí poptávky po investicích i spotřebě a svědčí tedy o síle, nikoliv slabosti české ekonomiky. Z hlediska struktury vývozu je potěšitelné, že exportní výkonnost nezachraňují jen automobily. Meziroční růst exportu jde napříč skupin výrobků s jen pár výjimkami. Důležitou podmínkou úspěšnosti exportérů je dostatečná poptávka na zahraničních trzích. Tato podmínka je splněna, jak vyplývá ze solidních přírůstků českého exportu do většiny zemí EU. Trh EU kompenzuje některým exportérům ztráty v Rusku, kde tuzemský export registruje meziroční výpadek o 40%. Ovšem i v rámci EU lze zaznamenat slabší výsledky. Minimální růst poptávky po českém zboží hlásí Francie a Polsko, v Rakousku dokonce objem citelně klesl.

 

Čistý export ve stálých cenách zůstane v české ekonomice podle všeho v letošním prvním kvartálu záporný. To ale nebude na překážku meziročnímu zrychlení HDP zpět k úrovni 2%.

 

 

 

Pavel Sobíšek
Chief Economist
UniCredit Research

 

 

 


 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688