Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  04.04.2015 08:14:19

30 měst, která jsou nejvhodnějším cílem pro realitní investory

Světové investice do realit se v roce 2014 vrátily na předkrizové úrovně a během pěti let by měly dosáhnout ročně 1 bilionu USD

Celkové přímé investice do realit by vlivem posilující světové ekonomiky měly podle odhadů stoupnout na 700 miliard USD, což je nejvyšší číslo od roku 2006, tedy od období před finanční krizí. Analýza Světového ekonomického fóra hovoří pro další vzestup o 10 až 15 % v roce 2015 a 1 bilion USD ročních přímých investic do realit do roku 2020.

Investice by měly pokračovat v růstu, protože trh nyní podle analytiků roste zdravější a udržitelnější cestou než před recesí a protože silnější regulace vede k větší kontrole investic a menšímu využívání páky (zadlužení).

Dalšími důvody pro optimismus jsou nové zdroje kapitálu z Asie a dalších mladých trhů a větší důraz na přímé nemovitostní investice od institucionálních investorů povzbuzených nízkými úrokovými sazbami a rozvíjejícím se regulatorním prostředím.

2015: Nový normál, nebo další krize? Expertní pohled na současnou ekonomiku a trhy 

2015: Nový normál, nebo další krize? Expertní pohled na současnou ekonomiku a trhy

Grexit je jen otázkou času, velkým problémem eurozóny je Francie a geopolitickým rizikem číslo jedna Islámský stát, už proto, že se přeceňuje síla Ruska a jeho armády.

Velké transakce pomohly čtyřem elitním "superměstům" udržet si nejlepší pozice z posledních let. Tyto transakce zahrnují velká jednotlivá aktiva jako Gherkin (Okurku) a kancelářské budovy HSBC v Londýně, kanceláře Pacific Century Place v Tokiu, Waldorf Astoria Hotel v New Yorku a Marriott Champs-Élysées Hotel v Paříži. Za dvěma transakcemi stáli bohatí jednotlivci, vznikající třída investorů schopná konkurovat institucím, které se tradičně zaměřují na prémiová aktiva.

Všeobecně nastal posun k investicím ve městech "druhého sledu". Bylo to nejpatrnější v Evropě. Například počet transakcí v Londýně a Paříži klesl o 17 % meziročně, ale rostl o 37 % v dalších 20 městech. Středně velká města v severní Evropě vykázala obzvláště vysoké investice ve vztahu k HDP. Města jako Düsseldorf, Hamburg a Mnichov, Amsterdam a severské metropole jako Oslo a Kodaň zaujaly korporátní nájemce transparentním a stabilním trhem s důrazem na rozvinuté technologie a ekologii.

Nárůst investic byl rovněž patrný ve městech jako Dublin a Madrid, která zůstávala poslední roky stranou zájmu investorů. Dublin, který vyskočil na 24. místo ve světové investiční hierarchii (z 93. místa v roce 2013), zažil loni také nejrychlejší světový růst v oblasti pronájmů kancelářských prostor.

V USA objemy investic do komerčních realit v jádrových městech (New York, Los Angeles, Chicago, San Francisco, Washington a Boston) vzrostly meziročně o 66 % ve srovnání s průměrem amerického trhu. O některé vedlejší trhy jako Filadelfie, Miami a Charlotte roste zájem ze strany domácích institucionálních investorů. Kromě prémiových kontraktů nebyli zahraniční investoři ve většině měst zmíněného "druhého sledu" loni tak aktivní. Počty transakcí by zde podle odhadů měly v roce 2015 vzrůst díky větší nabídce aktiv na prodej.

Většina asijských a australských investic se v roce 2014 zaměřovala na hlavní trhy jako Tokio, Sydney, Melbourne, Hongkong, Singapur, Soul, Šanghaj a Peking. Zájem zde byl kvůli nižším objemům a menší transparentnosti spíše o prémiová aktiva.d

Má smysl čekat, jestli se úroky hypoték ponoří ještě níže? Má smysl čekat, jestli se úroky hypoték ponoří ještě níže?

Průměrná výše hypoteční sazby v Česku na začátku letošního roku klesla na 2,27 %. Některé tuzemské banky ale nabízejí i hypotéky s úrokem hluboko pod 2 %. Narazily úroky hypotečních úvěrů na dno, nebo půjdou ještě níže? To byla otázka moderátora Romana Chlupatého na nedávném Investičním večeru na hosty Petra Vomastka, realitního makléře, Martina Skalického, předsedu představenstva REICO investiční společnosti České spořitelny, a Vladimíra Zuzáka, ředitele společnosti Home Institute.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688