Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  03.04.2015 14:05:53

Cesta k vyšší efektivitě i ziskům nemusí být složitá

Asi bychom jen těžko v naší zemi hledali podnikatele, který by nechtěl, aby jeho firma vydělávala více a aby při tom měl méně starostí s jejím řízením. Proč tedy moderní nástroje řízení, které se tolikrát osvědčily u nás i v ostatních vyspělých zemích Evropy, využívá jen minimum českých firem? Těžko říci. V situaci, kdy v jiných oblastech využíváme špičkové moderní technologie, by se systém řízení většiny českých firem mohl okamžitě stát součástí expozice 19. století v Muzeu managementu, pokud by nějaké takové muzeum existovalo.

Otázku jak vytvořit optimální systém řízení firmy řešily v minulosti tisíce firem, univerzit i poradců. Až zaostávání za světovou konkurencí ovšem přimělo největší evropské koncerny, aby spojily síly i finanční prostředky a založily nadaci, která dostala jediný úkol: sesbírat nejlepší světové zkušenosti s řízením, zanalyzovat dostupné metody a přístupy a vytvořit zcela nový manažerský nástroj, který zajistí evropským firmám konkurenceschopnost. Tak vznikl Model excelence EFQM.

Nahradit náhodu systémem, chaos plánováním a přesčasy efektivitou

Základní myšlenka modelu je jednoduchá: Popsat firmu formou otázek a odpovědí, umožnit srovnání s obdobnými společnostmi a ukázat, kde má podnik slabiny. Po vypracování zprávy získá management podrobnou mapu chyb a nedostatků, takže okamžitě odhalí i ty nejmenší problémy v odlehlém oddělení. Model také ukáže cestu k jejich nápravě.

"Je obdivuhodné, že Model excelence EFQM funguje stejně dobře malé firmě i v koncernu s desítkami tisíc zaměstnanců", říká Jan Taraba, ředitel Národního střediska podpory kvality. "EFQM se prostě podařilo vytvořit návod na řízení, který je plně funkční ve firmách všech velikostí i oborů."

Model Excelence EFQM je v celé Evropě uznáván jako jeden z nejkomplexnějších manažerských nástrojů. Používá ho cca 60% velkých a středních společností, celkem jeho výhod využívá přes 30.000 firem. 

Manažera přesvědčí jen výsledky

Univerzitní knihovny, nabídkové katalogy poradenských firem i internetové prezentace jsou plné desítek zaručených metod a systémů, jak správně a efektivně řídit firmu a dosáhnout úspěchu. Některé jsou k dispozici zdarma, jiné, zaštítěné armádami poradců, začínají své ceníky na statisícových částkách. Proč přesto v Evropě dominuje Model excelence EFQM? "Model nejlépe dokázal svoji funkčnost v praxi," odpovídá Vladimír Straka, předseda představenstva Sdružení pro oceňování kvality ČR. "Dlouhodobé studie univerzit v Leicesteru a ve Vídni prokázaly, že využívání Modelu excelence EFQM prokazatelně zlepšuje ekonomické výsledky o desítky procent. To jsou "tvrdá" data a na ta manažeři firem nejlépe slyší." 

Česká sázka na náhodu

V české kotlině bylo vždy zvykem nahrazovat strategické plánování intuicí a systém improvizací. V období bouřlivého rozvoje česká intuice a improvizace fungovaly. Na své mantinely začaly narážet s příchodem recese a pro řadu firem se staly posledním hřebíčkem do rakve.

"Dříve viděly firmy pod pojmem plánování jen socialistické pětiletky, ale dnes každý rozumný manažer ví, že bez plánu a bez systému nejde firmu efektivně řídit. Potvrzují to i průzkumy mezi podnikateli, kde se 98% oslovených manažerů shodlo, že kvalitní koncepční řízení je nezbytné pro dlouhodobou konkurenceschopnost firmy. Přitom ale současně 77% respondentů uvádí, že žádnou moderní metodu řízení nezná!" komentuje český přístup Vladimír Straka.

I u nás se naštěstí najdou manažeři, kteří si limity intuitivního řízení uvědomují a hledají metodu, jak zavést do své práce systém a pořádek. Ti, kteří si vyzkoušeli Model Excelence EFQM jsou vesměs nadšeni a model rozhodně doporučují. A pokud si na něco stěžují, pak jen na to, že neměli model k dispozici dřív.

"Když porovnám certifikaci ISO a zavádění modelu EFQM v naší firmě, můžu říci, že náklady byly velmi podobné. Ale zatímco z certifikace pro nás vyplynulo asi 10 připomínek, nasazení EFQM modelu nám ukázalo 105 námětů ke zlepšení," potvrzuje význam modelu Milan Šrámek, vedoucí managementu kvality KERMI spol. s.r.o., vítěze Národní ceny kvality.

Certifikace ISO je dnes prakticky nutnou podmínkou pro vstup na trh, ale cestou ke skutečné kvalitě a dobrým výsledkům je jednoznačně Model excelence EFQM.

Národní ceny kvality – ocenění, které zvyšuje zisky

Schopnost objektivně porovnat firmy různých velikostí a oborů byla důvodem, proč se Model excelence EFQM stal základem hodnocení Národních cen kvality a Evropské ceny za excelenci. Jde o nejkomplexnější a nejprestižnější ocenění, které může firma ve světě získat. Je udělováno v 85 zemích světa.

"Je to jediná soutěž, která přináší nástroj na zlepšování výsledků a vyšší efektivitu řízení", vysvětluje Jan Taraba. "Díky podpoře Ministerstva průmyslu a obchodu umožňuje podnikům účast v Národních cenách kvality zavést Model excelence EFQM za podstatně zvýhodněných podmínek. A jako třešničku na dortu mohou získat ocenění, které je v celém světě vnímáno jako vstupenka do klubu elitních firem," dodává Taraba.

Pro menší firmy, nebo pro ty, kdo se zavedením modelu váhají, jsou určeny zjednodušené programy START a START Plus. Umožňují vyzkoušet principy a funkčnost modelu s menším úsilím a nižšími náklady. V programu START Europe pak můžou získat ocenění za realizaci jednotlivých projektů zlepšování. Národní cena kvality je unikátní soutěží, která firmy nejen porovnává, ale současně zlepšuje jejich výsledky. Všechny programy mají 3 základní společné výhody:

1. Manažeři získají nadhled a komplexně poznají svou organizaci

Díky sebehodnocení podle Modelu excelence EFQM se ukáže, v jakém stavu se organizace nachází. Manažeři se zbaví "provozní slepoty" a získají nadhled nad všemi činnostmi. Pravidelným opakovaným sebehodnocením nastoupí firma na systematickou cestu zlepšování, učení se a porovnávání se s ostatními organizacemi.

2. Sebehodnocení podporuje soutěživost, entuziasmus a týmovost

Opakovaný proces sebehodnocení jasně ukazuje, kde jsou silná místa a kde prostor pro zlepšení a i jak se daří každému oddělení či jednotlivci výsledky zlepšovat. Současně je jasně vidět, jak je na tom firma v porovnání s obdobnými společnostmi a nezávislý hodnotitel dohlíží, aby toto srovnání bylo objektivní. To je pro zaměstnance silnou motivací a současně to managementu umožňuje spravedlivé odměňování.

3. Národní cena kvality ČR je prestižní extraligou pro všechny, kteří se nebojí zlepšování

Národní cenu kvality ČR v kategorii obchod získala v loňském roce společnost Ahold

Jednotné, objektivní a komplexní hodnocení Národních cen kvality v 85 zemích světa přináší této soutěži nejvyšší prestiž. Jejím dokladem v ČR je i předávání ocenění ve Španělském sále Pražského hradu za účasti nejvyšších představitelů státu i podnikatelských svazů.

Ale pozor. Zatímco do modelů START a START Plus je možné se hlásit celý rok, přihlášku do Národní ceny kvality ČR – Model excelence je možné podat jen do konce dubna!

Pokud tedy chcete Vaši firmu přivést na cestu k excelenci, máte nejvyšší čas.

 

více informací: www.narodnicena.cz

přihlášky do Národní ceny kvality ČR: www.sokcr.cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688