Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  02.04.2015 15:27:11

Bude se letos české ekonomice dařit?

Evropské hospodářství totiž bude těžit ze souběhu několika příznivých faktorů. Jedná se o nízkou cenu ropy, která je pro většinu evropských zemí, jako pro čisté dovozce této suroviny, vítanou zprávou. Levné pohonné hmoty v kombinaci se slabým eurem podpoří evropský export. A v neposlední řadě, program kvantitativního uvolňování, který na začátku března spustila Evropská centrální banka, zlepší dostupnost úvěrů pro malé a střední podniky a sníží i náklady evropských zemí na obsluhu dluhu.

 

Ano, česká ekonomika bude letos šlapat. A tím nyní nemyslím vodu, ale to, že se jí bude i nadále hospodářsky dařit. Než přistoupím k tomu, co mě k tomuto optimismu vede, dovolím si zmínit několik klíčových ekonomických ukazatelů z loňského roku. Česká ekonomika se loni dostala z nejdéle trvající hospodářské recese od vzniku samostatné ČR. Rostla produkce a podnikové investice, poklesla nezaměstnanost a výsledně se zvýšil i spotřebitelský apetit domácností. Nálada mezi spotřebiteli zamířila na nejvyšší hodnoty od roku 2007 a i mezi podniky je nejvíce optimismu za poslední tři roky. Díky velmi nízké inflaci navíc konečně vzrostly i reálné mzdy. Předchozí řádky tak ukazují, že současný růst ekonomiky je postaven na několika pilířích a to je právě ta skutečnost, která mě vede k optimistickému výhledu pro letošní rok.

 

Samozřejmě i nadále platí, že celkový výkon domácí ekonomiky je odvislý od hospodářského vývoje v Evropě. Při pohledu na mapu tomu ani nemůže být jinak. Oproti předchozím rokům však zde máme onen optimismus podniků a domácností, který dříve chyběl a který může nyní částečně suplovat případný výpadek poptávky ze zahraničí. Ani oné zmíněné slabší zahraniční poptávky bych se však pro letošek až tolik neobával. Evropské hospodářství totiž bude těžit ze souběhu několika příznivých faktorů. Jedná se o nízkou cenu ropy, která je pro většinu evropských zemí, jako pro čisté dovozce této suroviny, vítanou zprávou. Levné pohonné hmoty v kombinaci se slabým eurem podpoří evropský export. A v neposlední řadě, program kvantitativního uvolňování, který na začátku března spustila Evropská centrální banka, zlepší dostupnost úvěrů pro malé a střední podniky a sníží i náklady evropských zemí na obsluhu dluhu.

 

Karty pro českou ekonomiku v podobě sílící domácí i zahraniční poptávky jsou tak pro letošek rozdány více než dobře. Samozřejmě existují i rizika, ale ty ostatně existují vždy. A proč být pesimistou, když je sklenice pod delší době konečně více jak z poloviny plná.
Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.

Logo AKCENTA CT AKCENTA CZ - je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 18letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku a Rumunsku. Klientské portfolio tvoří více než 23 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688