BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  05.04.2015 09:02:33

Dividendový kalendář na BCPP již z většiny odkryt

Konec 1. kvartálu tradičně znamená, že většina firem obchodovaných na pražské burze již zveřejnila své hospodářské výsledky za loňský rok a mnohdy i návrhy dividend. V tomto ohledu zbývá z hlavních firem již jen pojišťovna VIG, která oproti předchozím rokům kompletní report nově posunuje až na duben, letos konkrétně na 14.4.

Nelze však opomenout ani pro trh méně významnou solární E4U, která vzhledem ke stabilní dividendě každoročně stále nabízí solidní dividendový výnos. Přestože firma zatím hospodářské výsledky nezveřejnila, termín valné hromady i rozhodných dnů pro nárok na dividendu již indikativně stanovila. Lze očekávat, že výsledky zveřejní v 1. polovině dubna společně i s návrhem dividendy. Vzhledem k mezitímním údajům hospodaření očekáváme, že E4U letos vyplatí dividendu minimálně na úrovni předchozích let, kdy vyplácela celkem 5,60 /akcii.

Vzhledem k pondělní ceně lze E4U z hlediska tzv. dividendového výnosu zařadit na BCPP hned na 2. místo za „vítězný“ PHILIP MORRIS. Ze současného pohledu nejnižší dividendový výnos (z firem vyplácejících dividendu) naopak nabízí, i po zahrnutí loňské mezitimní dividendy, likérka STOCK.

Zatímco ERSTE v pondělí ve zveřejněné Výroční zprávě definitivně potvrdila, že po loňské rekordní ztrátě dividendu letos nenabídne, nejasná situace zůstává u hlavního domácího titulu ČEZ či také sázkové společnosti FORTUNA. Zatímco u energetického titulu se očekává přehodnocení výplatního poměru zisku směrem výše, FORTUNA již oznámila opak. U ČEZ predikujeme, že představenstvo navrhne snížení dividendy na 35 , u FORTUNY pak na 0,15 EUR. U VIG by měla naopak pokračovat progresivní dividendová politika, resp. při konzervativním pohledu očekáváme růst na minimálně 1,35 EUR.

Přehled dividendového výnosu, resp. dividend (pokud není uvedeno jinak, jedná se u dividend o návrhy společností)

Dividendy na BCPP (vybrané emise)

Název

Dividendový výnos

Dividenda

Kurz (30.3.)

PHILIP MORRIS

7,87%

880

11 180

E4U*

6,85%

5,60

81,75

O2 C.R.

6,44%

13

201,80

KOMERČNÍ BANKA

5,61%

310

5 528

ČEZ*

5,60%

35

625,10

PEGAS

4,46%

1,15 EUR

708

FORTUNA*

4,03%

0,15 EUR

102,00

VIG*

3,30%

1,35 EUR

1 122

STOCK

1,29%

0,025+0,0125 EUR

79,90

ERSTE

0,00%

0

625,00

* výše dividendy - odhad BHS



Částky v EUR přepočítány kurzem 27,45 Kč/EUR

 

Změna kurzu titulů či výše dividend tzv. dividendové výnosy oproti loňskému roku částečně pozměnila. Při celkovém pohledu lze však situaci na BCPP meziročně zhodnotit jako stabilní (o dividendovém výnosu v loňském roce podrobnosti zde).

Ve srovnání se zahraničím lze stále hovořit o nadprůměrných výnosech. Pokračující pokles výnosů ať už na bankovních produktech či i dluhopisech by měl právě dividendové tituly nadále držet v hledáčku investorů. Oproti předchozím dvěma rokům by dle BHS (www.bhs.cz) letos již měla pražská burza zaznamenat, i přes očekávanou výplatu dividend, kladnou výkonnost.

Valné hromady a rozhodná data na dividendu

O dividendě u většiny firem obchodovaných na BCPP musí rozhodnout valná hromada. V dubnu se tak stane hned u 3 společností, první vlaštovkou tentokrát bude KB.

Zmínit lze, že zrovna u všech třech dojde ve srovnání se zahraničím k nestandardní situaci, kdy se titul bude na BCPP obchodovat již bez nároku na dividendu, aniž by bylo právně jisté, že valná hromada dividendu následně skutečně schválí. Zatímco u O2 C.R. se bude jednat „jen“ o necelé 2 dny, zbylé dvě emise (PM, KB) se takto budou obchodovat zhruba týden. Zvláště u O2 C.R. se jedná o výraznou změnu, když v minulých létech společnost/VH stanovovala nárok na dividendu 5-6 měsíců po valné hromadě. Schválená změna stanov sice možnou lhůtu vlastně již zkrátila, nicméně i tak je letošní rozhodné datum překvapením. 

Po více než 20letech novodobé historie domácího kapitálového trhu je až překvapivé, že zmiňované nešvary nedokázala například BCPP nastavením svých pravidel vymýtit. 

Přehled termínů valných hromad obchodovaných společností na BCPP včetně rozhodných dnů pro nárok na dividendu k dispozici zde.

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688