BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  31.03.2015 13:26:10

Co nám zůstalo ještě v bloku o pražské burze z minulého týdne? Tentokrát O2

O2 na Slovensku a dělení společnosti ještě jednou:

a) slovenské efekty.

Média v minulém týdnu více rozebírala tiskovou zprávu společnosti z 18.3. o zřízení organizační složky společnosti na Slovensku, která má nabízet služby pevných linek. Mělo by jít o O2 Business Services. Při opakování tohoto tohoto tématu se nám vybavily dvě úvahy:

- Jaký očekávat efekt slovenských pevných linek?

Jednoduše řečeno: nejdříve náklady a později výnosy. A budou to nejprve náklady osobní, viz text dále. Hospodaření O2 na Slovensku by se mělo tudíž zpočátku o něco zhoršit. Jestliže se hovoří o startu nové slovenské společnosti 1.června tohoto roku, pak první nákladové efekty bychom mohli být schopni posoudit již ve třetím čtvrtletí tohoto roku (pokud slovenská firma zůstane dcerou české O2, jejíž akcie po rozdělení dosavadní O2 C.R. zůstanou obchodované na pražské burze).

- Benestra (dříve GTS Slovakia).

To je jméno mateřské společnosti, odkud pocházejí noví manažeři, kteří přejdou do nové společnosti ( Stanislav Molčan (Country Manager), Juraj Eliáš (technický manger), Juraj Ďurov (produktový manager) a Marek Kottman (finanční manager) a kteří se neúspěšně pokusili o manažerské převzetí společnosti Benestra. Tatáž událost ale úspěšně přihrála čtveřici manažerů do řad O2. Může to být vítězství a nemusí, prosté přetahování manžerů nemusí zajistit úspěch na trhu, protože zde mohou převládat osobní pocity. Nicméně lze usuzovat alespoň na následující: t ento krok O2 nenasvědčuje tomu, že zřízením nové organizační složky by šlo jen o pouhou formalitu pro budoucnost, pokud by se snad na trhu vyskytla obchodní příležitost, jak se vyjádřilo O2 pro některá slovenská média, ale svědčí o pravému opaku. A to buď pro ostrý start na slovenském trhu pevných linek, nebo o nástroj, kterým lze na Slovensku usilovat o vhodnou akvizici.

b) obrysy rozdělení firmy O2 C.R. mají od pátečního podvečera konkrétnější podobu díky přílohám k pozvánce na valnou hromadu (svolanou na 28.4.2015). Informační meorandum obsahuje první velmi stručný odhad tržeb a zisku nástupnické organizace CETIN (odštěpovaná společnost). Podle něj, hrubě řečeno a zjednodušeno, měly tržby CETIN v roce 2014 tvořit zhruba 42,6% z celku O2 C.R., 52,3% z OIBDA a 19% z čistého zisku. Zjednodušujícím dopočtem by pak podíl zbytku O2 (tj. po rozdělení) představoval v roce 2014 v celkových číslech dosavadní O2 C.R. 57,4% tržeb, 47,7% OIBDA a 71% čistého zisku. To by nemuselo vypadat zle pro budoucí hodnotu akcí O2 po rozdělení, ale přesto lze zatím o nové hodnotě budoucích akcií rozdělené O2 na burze psát cokoliv. Tržby a zisky budou ovlivněny obchodním nastavením služeb a smluv s CETINem, které by ovšem měly být stejné jako u služeb jiným operátorům. Může tu sehrát ještě roli zadlužení společnosti ve prospěch poskytnutí finanční pomoci PPF. A uvedený „model“ není ověřen v praxi, tj. neznáme první reálné výsledky oddělených firem, aby bylo možno tvořit finanční modely pro kalkulace hodnoty akcií. Stále tedy mnoho neznámých.

 

Text lze nalézt také na stránkách BH Securities www.bhs.cz   

Petr Hlinomaz


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:13  Přijde další zlepšení PMI v eurozóně, které pomůže euru? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688