Šárka Holanová (Kurzy.cz)
Hypotéky  |  31.03.2015 12:41:25

Tah na centrum. Jak vypadá nejžádanější nový byt v Praze?

Nízké úroky na hypotéku hýbají trhem s novými byty. Developeři zaznamenávají prohlubující se trend nákupu bytů na investici i vyčerpání „zelených ploch“. Které byty táhnou nejvíc? Kdo je kupuje? Informace o trendech na trhu s novými byty poskytla serveru Kurzy.cz pětice developerů, která v Praze ovládá téměř 50 % trhu: Central Group, Ekospol, Finep, Skanska Reality a Trigema.

Nejprodávanější byt v Praze má průměrně kolem 55 a dispozici 2+kk. „Často jde o byty s otevřenou dispozicí,“ doplňuje k tomu Pavla Temrová zkušenost firmy Finep. Dlouhodobý zájem přetrvává u bytů 1+kk o výměře nad 30 m² a cenou do 1,9 milionu korun. „Těchto bytů je na trhu vlivem častých nákupů na investici takřka permanentní nedostatek,“ komentuje situaci Milan Jankovský z Central Group.

Ústup superlevných bytů?

Cena za se v Praze pohybuje kolem 55 tisíc. Například společnost Ekospol však nabízí i tzv. superlevné byty, které jdou cenově pod 45 tisíc/. „Tyto byty stále tvoří páteř poptávky po nových bytech,“ říká generální ředitel společnosti Evžen Korec. Naproti tomu společnost Trigema hlásí přesun poptávky do vyšších cenových hladin. „V roce 2013 bylo prodáno cca 1300 bytů (25 % z celku) v nejlevnějším segmentu, v roce 2014 již jen zhruba 1000 (17 %). Letos to bude ještě méně,“ přepokládá generální ředitel Trigemy Marcel Soural. „Těžiště poptávky se definitivně posouvá do středního segmentu,“ uzavírá.

Rozhodující ženy 

Na koupi bytu se sice stále nejčastěji podílí páry, ale developeři zároveň pozorují fenomén rostoucí úlohy ženy. „Co se týče rozhodovacího procesu o koupi, máme zkušenost, že první podnět většinou přichází od ženy,“ popisuje generální ředitelka Skanska Reality Naďa Ptáčková. Současně s tím ale narůstá trend, kdy „stále více bytů ženy kupují“, uvádí Korec ze společnosti Ekospol. „Ženy nejčastěji kupují malé byty (1+kk), muži preferují vícepokojové byty,“ upřesňuje. Průměrný věk kupujících kolem 35-39 let vzhledem k vývoji demografické křivky není překvapující. V souvislosti s rekordně nízkými úroky hypoték ale v poslední době „velmi dynamicky roste i skupina kupujících ve věku 22-30 let,“ upozorňuje Jankovský z Central Group.

Co se týče lokality, je nejdůležitější dostupnost a vybavenost. „Maximálně 10 minut jízdy k metru, tedy přesný opak tzv. zelených luk,“ říká Temrová z Finepu. Na tuto poptávku developeři reagují výstavbou blíže centru. „Dnes se poptávka koncentruje na dva segmenty trhu - cenově dostupné projekty o stovkách bytů v okrajových, ale dopravně dostupných lokalitách a nově i větší projekty v širším centru Prahy,“ přibližuje Jankovský z Central Group.

Byty na investici

Za posledních pár let u všech developerů znatelně vzrostl počet lidí, kteří si byt kupují na investici. Z původních zhruba 10 % podílu prodaných bytů se v průměru vyšvihl k současným cca 25 %. Tento trend se „neustále prohlubuje“, komentuje Korec z Ekospolu.

Prostor k výstavbě v Praze ale není nekonečný, developeři proto musí na měnící se reliéf reagovat. „V Praze dochází k postupnému vyčerpání relevantních greenfieldů, vhodných pro rezidenční výstavbu, a proto očekáváme hromadný nástup rezidenčních brownfieldů,“ předvídá Soural ze společnosti Trigema.

 


Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688