Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  31.03.2015 08:25:08, aktualizováno 25.07.2016 10:26:33

9 rychlých tipů při koupi nemovitosti

Nehledě na to, zda jsou spekulace o oživení realitního trhu oprávněné, je jasné, že prodejci nemovitostí mají mnohem více prostoru k vyjednávání než před několika lety, kdy zuřila krize. S tím je nutné počítat předem. Pokud se chystáte v blízké době pořídit si nové bydlení, ujistěte se, že nepůjde o zbrklý nákup. Následující tipy by vám měly pomoci se zorientovat.

Uvažujte o bydlení v kontextu

Jedna z největších chyb zájemců o koupi nového bydlení je absence představy o tom, jak bude vypadat jejich život po této životní investici. Chcete-li učinit skutečně dobré rozhodnutí, uvažujte v kontextu a dlouhodobě. Představte si například, jak by bylo snadné dům nebo byt v budoucnu prodat a za jakou cenu. Jste si jisti, že ve vybrané nemovitosti vydržíte dlouhodobě, nebo jde jen o přechodné bydlení? Realita bývá taková, že změníte místo zaměstnání, narodí se děti nebo mohou přijít nějaké zdravotní problémy, načež se vámi vybrané bydlení ukáže jako nevyhovující.

Myslete na náklady

Pořizovací cena domu nebo bytu není jediný náklad, který je potřeba zohlednit. Kromě splátky hypotéky vám musejí zbývat peníze také na daně, opravy, poplatky, energie, pojištění a podobně. Je důležité uvažovat o každém aspektu bydlení ve vlastním. Jak budete dojíždět do práce a děti do školy? Snažte se eliminovat případná negativní překvapení.

Nechte si předběžně schválit hypotéku

Už jste nejspíše v souvislosti s úvěry zaslechli podivné slovo "pre-scoring". V případě, že uvažujete o nákupu nemovitosti, se vám tento termín může hodit. Probíhá to zpravidla tak, že se sejdete se specialistou na hypotéky nebo finančním poradcem, dáte dohromady základní informace o rozpočtu své domácnosti a zdrojích příjmů, a na oplátku získáte přibližný maximální limit hypotéky, jakou si můžete dovolit. Díky tomu budete schopni určit pásmo, v jakém se má cena hledané nemovitosti pohybovat. Při závazném schvalování hypotéky se ale připravte na to, že od vás banka bude potřebovat mnohem více - historii vašeho zaměstnání, informace o všech závazcích, finanční situaci vaší domácnosti a podobně. Předschválení hypotéky však může značně urychlit proces koupě nemovitosti a znamenat výhodu při vyjednávání s prodejcem.

Žádné změny

O koupi nemovitosti je dobré uvažovat s předstihem a vyhnout se například změnám zaměstnání nebo velkým nákupům těsně před žádostí o hypotéku. Finanční stabilita je pro banky klíčová, ujišťuje je totiž, že jste spolehliví klienti a že ve vašem případě nehrozí náhlé přečerpání prostředků na účtu nebo bezhlavé zadlužování.

Přání versus skutečné potřeby

Koupě domu nebo bytu je v životě každého (kromě těch, kteří se v oboru živí) velká událost. Je to příležitost k novému začátku. Vysněné bydlení ale musí být v souladu s vaším životním stylem. Je důležité chápat rozdíly mezi touhami a potřebami, jinak si můžete přivodit zbytečný stres.

Potřeby jsou to, bez čeho si nedokážete představit život, například dvě koupelny pro rodinu, pracovna nebo soukromí zahrady. Přání jsou takové věci, které by mohly vést ke zlepšení kvality životní úrovně, ale neměly by mít velkou váhu ve vašem rozhodování (třeba taková vířivka).

 Najměte si technického inspektora

Při rozhodování o koupi nemovitosti platí dvojnásob staré pořekadlo "nesuď knihu podle obálky". I když může dům na první pohled působit obstojně, nikdy nemůžete znát celou pravdu bez hlubšího pátrání. Banka bude požadovat odborný odhad ceny nemovitosti, ale i tak byste si měli provést vlastní průzkum. U odhadu pro banku budete jistě napjatí, zda vyjde na kupní cenu. Na druhou stranu byste si měli ověřit (i když na kupní cenu vyjde), zda vás do budoucna nečekají nákladné opravy. Obětovat nějaké peníze navíc za odborný posudek se vyplatí.

Časovat trh se nevyplácí

Ať už vyvinete sebevětší úsilí, časovat trh je nemožné. Můžete mít štěstí, není to ale schopnost, která by se dala vypilovat. Realitní trh je cyklický a působí na něj stovky unikátních faktorů. Při snaze jej časovat můžete prošvihnout skvělé příležitosti kvůli čekání na "něco lepšího", co nemusí přijít.

Pobavte se se sousedy

Nejlepším informačním zdrojem, když kupujete bydlení, jsou sousedé. Ve většině případů se od nich na rovinu dozvíte, jak se věci mají. Než tedy závazně kývnete na nabídku, pobavte se s nimi. Pokud jde o bytový dům, nechte si poreferovat o zkušenostech s jeho technickým provedením a vůbec o tom, jak se tam bydlí. Zjistěte si také, zda je v okolí solidní infrastruktura (například školy), protože lokalita mnohdy tvoří podstatnou část ceny.

Nechte se při koupi zastoupit odborníkem

Myslíte si, že při koupi nemovitosti ohlídáte vše, i když to není váš obor? Jistěže ne. Důvod, proč je po kvalitních realitních agentech taková poptávka, je ten, že vám mohou v mnoha věcech poradit a ušetřit vám hodně peněz. Mohou vám stát po boku v celém procesu, tedy od výběru nemovitosti přes právní servis až po vyhledání vhodné firmy na stavbu bazénu na zahradě.

 

 



Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688