Research (ČP Invest)
Okénko investora  |  30.03.2015 19:25:50

Vyschlý Islámský stát

 Když v televizi sleduji nepěkné záběry z života v Sýrii a Iráku, myslím jen na jedno. Jak je to dnes možné? Jak to, že nějaká část světa takto funguje? A odpovídám si. Peníze. Za vším hledej peníze. Proto rozeberu finanční aktivity tzv. Islámského státu podrobněji.

 Islámský stát Iráku a Sýrie (ISIS) vznikl jako území pod vládou teroristické skupiny Islámský stát. Ta si dala za cíl na daném území vyhlásit chalífát, kde bude platit právo šaría. Celkem islamisté ovládají území větší než ČR, kde mají hned několik zdrojů příjmů celé skupiny. Jedním z hlavních příjmů je nekvalitní ropa. Islámský stát si ale vypomáhá také prodejem starožitností či dary od „sympatizantů“.

 Vidět do účetnictví Islámského státu samozřejmě nelze. Nemůžeme si představovat, že by jeho představitelé připravovali například „státní rozpočet“ nebo něco podobného. Takřka všechny příjmy ISIS plynou z trestné činnosti. A tu vystopovat není vůbec lehké. Například na konci roku 2014 islamisté získali 500 milionů dolarů tak, že prostě obsadili banky na jejich území a vybrali z nich hotovost.

 Další příjmy získávají teroristé z činů nejvíce opovrženíhodných – z únosů. Výkupné se liší oběť od oběti, ale třeba v případě japonských zajatců to bylo 200 milionů dolarů za oba dva životy. Jsou ale známé i případy, kdy islamisté propustili kurdskou vězenkyni za 3 000 dolarů.

 Ekonomika ISIS ale není dlouhodobě udržitelná. Žádná „země či stát“ nemůže dlouhodobě žít z toho, že nic nevytváří, ale pouze ničí. Také proto se šíří názory, že ISIS je už za zenitem. A dochází k tomu, co známe i z Evropy – k utahování opasků. V oblasti ovládané radikály se tak snižují platy bojovníkům a stejně tak se redukují dotace na benzin a potraviny pro tamní obyvatelstvo.

 Příjmy z rabování, krádeží a výkupného můžou být udržitelné pouze tehdy, pokud je doprovázíte významným teritoriálním rozpínáním. Expanze ISIS je ale u konce. Když se podíváme na mapu, nemají už mnoho možností, kam se dál roztahovat. V podstatě už islamistům zbývá jen území Iráku od Bagdádu na východ a celé území občanskou válkou zdevastované Sýrie na východě. Lze však předpokládat, že by na obou frontách radikálové čelili silné vojenské ofenzívě.

 Islámský stát platí bojovníkům zhruba 300 až 500 dolarů měsíčně. Když to vynásobíme počtem bojovníků, jejichž odhad je cca 25 tisíc, dostáváme se na deset milionů dolarů měsíčně jen za „žoldáky“. Tyto výdaje jsou pro ISIS neudržitelné. Pokud nebude dále expandovat, můžeme očekávat, že se zvýší počet teroristických útoků a únosů. Protože tyto příjmy jsou pro islamisty výrazně jednodušší než vést válku. S těmito příjmy ale neudrží finance „státu“ a budou čelit silné rebelii a snížené loajalitě svých bojovníků.

 To přináší obrovskou příležitost ukončit letos tuto epochu blízkovýchodních dějin. ISIS bude stále slabší a nic na tom nezmění jejich akce podobné těm libyjským z posledních dnů. Finance skupiny jsou bez dalšího teritoriálního postupu vyčerpány. Jediné, co by jim mohlo pomoct, jsou tajné příspěvky od bohatýrů z Kuvajtu. Jenže s tak velkou podporou v řádu desítek milionu dolarů nelze počítat. Proto očekávám, že finance Islámského státu vyschnou stejně, jako podle legendy vyschly Eufrat a Tigris. Doufejme jen, že to bude už letos.

Michal Valentík

Michal Valentík

Působil jako senior makléř a proprietary trader, nyní je hlavním investičním stratégem investiční společnosti ČP INVEST. Vystudoval VŠE v Praze se specializací na finance a ekonomické teorie. Absolvoval stáže na Hongkong University of Science and Technology a Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Ve svých článcích a analýzách se zabývá především aktuálním vývojem na kapitálových trzích, investováním a ekonomickými teoriemi. Ve volném čase se věnuje horolezectví.

Logo ČP INVEST ČP INVEST investiční společnost, a. s. je součástí finanční skupiny Generali, která se 77 tisíci zaměstnanci po celém světě a se 65 miliony klientů ve více než 60 zemích zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a v regionu střední a východní Evropy, kde je jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti GCEE. Společnost ČP INVEST poskytuje služby v oblasti kolektivního investování od roku 1991 a za dobu svého působení se stala přední investiční společností v České republice. Aktuálně spravuje majetek přesahující 26 miliard Kč. ČP INVEST je zároveň celosvětově výhradním distributorem fondů Generali Invest CEE. Správa portfolií fondů ČP INVEST i Generali Invest CEE byla svěřena společnosti Generali Investments CEE, která disponuje velmi silným analytickým zázemím a je největším správcem investic v České republice.

 

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
17.04.2024  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec