Poslové jara jsou tu!

Ačkoli astronomické jaro již začalo, stále chladné počasí tomu vůbec nenasvědčuje. Mezi prvními poslíčky přicházejícího se jara jsou květiny, kterým ale drobné mrazíky nevadí, a objevují se už na přelomu února a března.

Teplota ani sluneční svit na začátku jara neposkytují optimální fotosyntézu, a výživa rostlin tak není dostačující. Jarní květiny jsou však specifické. Dokáží si během roku vytvořit zásobu živin, hlavně minerálů a škrobu. Přes zimu nakumulují do cibulek energii, která na jaře poslouží k rozvinutí květů.

Bledule a sněženky

Nejznámější a nejčastější poslové jara. Najdeme je po celé republice, nejčastěji na zahrádkách, loukách, v lese či u lesní cesty. Nejlépe se jim daří v dobře zavodněné půdě a polostínu. Obě rostliny jsou zákonem chráněné a nesmí se proto vydloubávat ve volné přírodě. Dorůstají do výšky kolem 20 centimetrů.

Krokusy

První barvičky na jaře ukážou právě krokusy. Nejčastěji kvetou žlutě, modronachově či bíle. Nejraději mají provzdušněnou půdu bohatou na humus a dostatek slunečního svitu. Vyrostou do výšky 8 až 15 centimetrů.

Vrba kočička

Vrby jsou všeobecně velmi nenáročné. Konkrétně Vrba kočička kvete již na začátku března, a slouží jako první krmivo pro včely či kozy, které její větve rády okusují.

Zlatý déšť

Zlatý déšť či správně Zlatice prostřední nebo lidově Štědřenec je ozdobný keř s krásnými žlutými lístky. Nízké nároky na kvalitu půdy mu umožňují vykvést takřka v každé zahrádce. Nejraději má slunné či polostinné místo.

Na nadcházející jaro dále upozorňuje jaterník podléška, křivatec český a další jarní květiny. Už jste letos některou zahlédli?

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada