Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  27.03.2015 07:38:34

Jak vydělat na evropském kvantitativní uvolňování?

Aleš Tůma (Partners): Ať už si o kvantitativním uvolňování myslíme cokoli, americká zkušenost ukázala, že jsou to steroidy pro akciový trh. Takže asi nejjednodušší je držet evropské akcie, byť nevypadají nejlevněji. Odvážní spekulanti si mohou koupit nějaký ten toxický dluhopis. Kdo by si byl pomyslel, že výnos 10letého italského dluhopisu, který byl před zhruba čtyřmi lety nad 7 %, klesne k 1 %. A ani to zřejmě není dno, což je hezká ilustrace efektů QE. Deklarovaným cílem je zabránit "zlé" deflaci, ale v praxi taková opatření hlavně pomáhají udržet nad vodou nesolventní dlužníky.

Filip Fyrbach (GE Money Bank): Do fondů, které kupují evropské akcie, přiteklo v poslední době rekordní množství peněz. K tomu vedly pokles kurzu eura, růst rizikového apetitu směrem k akciím při mizivých výnosech dluhopisů a podmínky na ostatních trzích. QE navíc riziko z trhů částečně vysává, rizikovější instrumenty získávají na atraktivitě. Pro běžnějšího investora podle mě dává v tuto chvíli smysl zaměřit se na akcie exportně orientovaných evropských firem, kterým slabé euro může pomoci nejvíce.

Vladimír Vávra (Wood & Company): ECB má kontrolu nad tím, kolik peněz bude uvolňovat do oběhu, bohužel ale již není v její moci ovlivnit, kde prostředky "skončí". Jsem prozatím skeptický ohledně toho, že by QE pomohlo zlepšit reálné ekonomické veličiny v periferních částech eurozóny (Řecko, Španělsko, Portugalsko, Itálie). Volná likvidita zřejmě bude nadále vyhledávat převážně bezpečné přístavy. Dokážu si představit, že část prostředků může dále živit boom cen aktiv v USA, Asii či Spojeném království. Mezi evropskými trhy za klidný přístav považuji Polsko, a to díky nadprůměrnému růstu ekonomiky (letos odhad růstu HDP +3,3 %), relativně nízkému vládnímu zadlužení (57 % HDP), stabilní měně a zajímavému dividendovému výnosu tamního akciového trhu.

 

Nedokonalosti evropského QE aneb Proč ECB nakonec ještě přiloží pod kotel

 

Helena Horská (Raiffeisenbank): V souvislosti s QE by se měla vyplatit sázka na exportně orientované evropské firmy. Možnost také nabízí předpokládané zúžení spreadu výnosů italských, portugalských, irských a španělských dluhopisů vůči německým.

Miroslav Novák (AKCENTA CZ): Oznámení kvantitativního uvolňování se již promítlo a určitě ještě promítne do cen v různých třídách aktiv. Na dluhopisovém trhu QE výrazně prospělo jihoevropským zemím, kde došlo k výraznému poklesu výnosů. Nejvíce bych se však zaměřil na akciový trh. QE určitě prospěje většině bankovních titulů a rovněž společnostem, které vyvážejí produkty mimo eurozónu a které budou těžit z oslabení evropské měny. Celkově bychom však měli být svědky růstu většiny evropských akciových trhů.

Parita eura s dolarem nastane dříve. Co to znamená pro korunu? 

Parita eura s dolarem nastane dříve. Co to znamená pro korunu?

ING přehodnotila svůj výhled na vývoj měnového páru EUR/USD a očekává dosažení parity eura a dolaru již v prvním pololetí 2015.

 

 

 

 







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688