STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  24.03.2015 15:58:09

Jak dosahovat stabilního výsledku při obchodování na burze?

Autor: Zdeněk Zaňka

Kdo byl na burze i v roce 2008 jistě ví, jak je důležité dosahovat stabilních výsledků. V dobách růstu se daří a není problém dosahovat slušných zisků i v desítkách procent ročně, nicméně jakmile přijde na trhu korekce, dokáže to nepřipraveného obchodníka zabolet. Jak se tedy připravit na negativní období a stabilizovat svou equity? Jednoduše – nebuďte fokusovaní jen na jeden trh. Zaměřte se na více tříd aktiv a nedržte se pouze jednoho. ETF nabízí obrovské možnosti rozložení rizik a je škoda těchto možností nevyužívat. Podívejme se na to tedy podrobně.

Třídy aktiv

 Tříd aktiv najdeme na trhu několik a mezi základní patří:

1)      akcie

2)      dluhopisy

3)      nemovitosti

4)      drahé kovy

5)      komodity

Základním stavebním prvkem vždy budou dluhopisy a akcie. Důvodem je jejich negativní korelace, kdy v období poklesu akciových trhů mají obvykle tendenci růst. Tím solidně vyvažují portfolio. Jedna ze základních dlouhodobých strategií je nákup 60% akcií a 40% dluhopisů. V dlouhodobém horizontu jistě dobrý přístup, nicméně v krátkodobém se stává, že akcie i dluhopisy mají stejný směr a tedy i pozitivní korelaci. Navíc je důležitá i volatilita akcií a dalších aktiv.

Co je potřeba sledovat?

Je potřeba si uvědomit, že to, co má na váš úspěch vliv, je volatilita a korelace aktiv.

Volatilita

Následující graf ukazuje volatilitu indexu S&P500 vždy za 60 dní zpětně. Je evidentní, že v době krize volatilita prudce roste.

Nejspíše vás napadlo, jak toto využít - čím vyšší volatilita, tím menší velikost pozice. Následující obrázek je srovnání indexu S&P500 a S&P500, kde je velikost pozice řízena podle volatility. Výhoda je evidentní.

Korelace

Korelace, tedy vzájemná vazba dvou instrumentů, je též zásadní. Např. u indexu S&P500 a zlata je vzájemně dost proměnlivá, tak si příklad ukážeme na ní.

Na grafu vidíme, že korelace je v čase značně proměnlivá. Ukažme si tedy příklad, jak může tento poměr ovlivnit naše obchody.

Na následujícím grafu vidíme srovnání dvou situací – nakoupíme S&P500 a zlato v poměru 50:50 a držíme. Druhá, modrá linka, ukazuje situaci, kdy držíme instrumenty pouze v případě minimální vzájemné korelace.

A teď si představte, že tyto možnosti, jako je korelace a volatilita, aplikujeme na celé portfolio. Doplníme o trendové podmínky a budeme se tak snažit získat stabilnější portfolio.

Výsledek portfolia

Podívejme se tedy na výsledky tohoto přístupu.

Nejdříve ukázka situace, kdy nakoupíme akcie, dluhopisy, nemovitosti, komodity a drahé kovy na dlouhodobé držení ve stejném objemu pro každý trh. Žádné z výše popsaných podmínek aplikovat nebudeme.

Níže vidíme výsledek portfolia, kde jsme uplatnili všechny tři podmínky – volatilitu, korelaci i trendovost.

Výsledek se rapidně vylepšil. Za stejné období jsme získali roční zisk 15% oproti 8,3% v prvním případě a maximální propad klesl z 44% na 16%.

Závěr

Pokud chcete stabilní equity, vydejte se cestou více trhů, které mají v krizích tendenci jít proti sobě. Dostanete tím vyváženou equity s rozumnými propady a stabilním dlouhodobým vývojem. A pokud chcete vyšší zisky, v případě těchto robustních strategií si lze dovolit i obchodování na rozumnou páku. To však již záleží na každém obchodníkovi a jeho postavení k riziku.

 Další články a zajímavosti naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování  

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688