BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  24.03.2015 15:42:23

Inflace v Británii nejníže za 60 let, vyšší podnikatelská důvěra v eurozóně díky QE; analýza AUD/USD, GBP/CAD

Složený index nákupních manažerů (PMI), který měří růst v sektorech průmyslu i služeb a pokrývá více než dvě třetiny německé ekonomiky, se podle předběžných údajů společnosti Markit v březnu zvýšil na osmiměsíční maximum 55,3 bodu z 53,8 bodu za únor. Výsledek je nad hranicí 50 bodů oddělující růst od poklesu v odvětví již 23 měsíců v řadě. Největší evropská ekonomika opět nabírá na růstovém tempu.

Index PMI v německém průmyslu v březnu stoupl na osmiměsíční maximum 52,4 bodu z únorových 51,1 bodu a překonal odhad trhu na hodnotě 51,5 bodu. Index PMI ve službách vyskočil na šestiměsíční vrchol 55,3 bodu z 54,7 bodu za únor a také překonal odhad trhu na úrovni 55 bodů. Společnost Markit, jež indikátor sestavuje, očekává, že německá ekonomika vzroste v prvním čtvrtletí o 0,4 procenta a celkově v letošním roce posílí 2 procenta.

Dobrá data přišla i z eurozóny jako celku. Složený index nákupních manažerů eurozóny (PMI), dosáhl nejvyšší hodnoty od května 2011. Tento ukazatel měří aktivitu několika tisíc podniků eurozóny a je považován za barometr vývoje ekonomiky. Podle předběžných údajů společnosti Markit v březnu vyskočil na téměř čtyřleté maximum 54,1 bodu ve srovnání s konečnou hodnotou 53,3 bodu za únor. Analytici v průměru očekávali výsledek ve výši 53,6 bodu. Index se již 21 měsíců v řadě drží nad úrovní 50 bodů, jež odděluje růst od poklesu v odvětví.

Podle tohoto předstihového ukazatele by si mohla ekonomika eurozóny polepšit v prvních třech měsících letošního roku o 0,3 až 0,4 procenta. Dobré výsledky naznačují, že program kvantitativního uvolňování (QE) je podniky vnímán kladně. Spolu s levnou ropou oživuje podnikatelskou důvěru.

ECB předchozí týden nakoupila dluhopisy v objemu 26,3 mld. eur, k čemuž dodala, že se nebojí nedostatku dluhopisů k nákupu. Včerejší schůzka Angely Merklové a řeckého premiéra Tsiprase opět nepřinesla žádné konkrétní kroky, které by řešily řecký problém s dluhy.

Britská inflace se v únoru propadla na nulu. Index spotřebitelských cen (CPI) dosáhl v meziročním srovnání nejnižší hodnoty za posledních 30 let, od kdy se v aktuální podobě publikuje. Vzhledem ke srovnatelným indikátorům je inflaceBritánii nejníže od roku 1960. Nejvyšší propad cen v únoru zaznamenalo jídlo a nealkoholické nápoje. Ty předchozí měsíc meziročně zlevnily o 3,3 procenta. Cena pohonných hmot klesla o 1,5 procenta. Zlevnil i nábytek a elektronika. I když finanční trh očekával čísla inflace vyšší, negativní překvapení předem zmírnila slova guvernéra BoE, jenž takovýto vývoj cenové hladiny na ostrovech avizoval. Ačkoliv banka přikládá velkou váhu nízké ceně ropy, aktuální vývoj inflace oddaluje růst úrokových sazeb, což libru oslabuje.

Hlasující člen FOMC Bullard dnes uvedl, že i když americká centrální banka začne v září pomalu zvyšovat úrokové sazby, bude monetární politika USA nadále velmi rozvolněná. Index spotřebitelských cen (CPI) očištěn od cen jídla a pohonných hmot v únoru meziměsíčně posílil o 0,2 procenta již druhý měsíc v řadě, což je mírně nad očekáváními trhu. V meziročním srovnání si jádrová inflace polepšila o 1,7 procenta, což je o 0,1 procenta nad lednovými hodnotami. Inflace byla v USA naposledy na cílové hodnotě 2 procenta loni v dubnu.

AUD/USD opustil trendový kanál a směrem nahoru rovněž prorazil 55 denní průměr na denním grafu. Pro potvrzení nákupního signálu je však vhodné počkat si, až AUD/USD uzavře na denním grafu nad hodnotou 0,7900 a vytvoří tak nové vyšší „high“. Když se mu to nepodaří, pak bude uvězněn mezi kanálem a hodnotou 0,7900. V případě, že se vrátí do kanálu, bude podle všeho testovat předchozí minima.

 

GBP/CAD testuje důležitou hodnotu podpory na úrovni 1,8600. Reakce ne tuto hodnotu je velmi důležitá, protože nám naznačí další směr pohybu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688